Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 10 Οκτωβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 6'
Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 10 Οκτωβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Επίσκεψη σε χώρο τέχνης PIXABAY

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 10 Οκτωβρίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 10 Οκτωβρίου.

Παρουσίαση έκδοσης “Iznik Ceramics at the Benaki Museum”

Η έκδοση “Iznik Ceramics at the Benaki Museum” αποτελεί τον συνολικό, τεκμηριωμένο κατάλογο της σημαντικής συλλογής κεραμικών Ιζνίκ του Μουσείου Μπενάκη.

Ένα μέρος της συλλογής αποκτήθηκε από τους αδελφούς Αντώνη και Αλέξανδρο Μπενάκη τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, κυρίως στην Αίγυπτο και παρουσιάστηκε στην προσωρινή έκθεση της Αλεξάνδρειας το 1925. Η συλλογή είχε περίοπτη θέση στο Μουσείο Μπενάκη, όταν άνοιξε για πρώτη φορά, το 1931 και έκτοτε έχει εμπλουτιστεί με τη συμβολή άλλων συλλεκτών όπως ο Δαμιανός Κυριαζής.

Η συλλογή περιλαμβάνει σήμερα μια σειρά από σημαντικά κεραμικά, ορισμένα από τα οποία φέρουν ελληνικές επιγραφές, και μια σπάνια συλλογή από θραύσματα αγγείων από τη Κωνσταντινούπολη. Αν και ορισμένα κομμάτια της συλλογής ήταν ήδη γνωστά και δημοσιευμένα, είναι η πρώτη φορά που η συλλογή δημοσιεύεται στο σύνολό της, με την επιμέλεια ειδικών επιστημόνων.

Για την έκδοση θα μιλήσουν οι:

  • Melanie Gibson, υπεύθυνη σειράς Gingko Art Series
  • Δημήτρης Λούπης, ιστορικός – οθωμανολόγος
  • Μίνα Μωραΐτου, επιμελήτρια της ισλαμικής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη
  • Περισσότερα εδώ…

Παρουσίαση βιβλίου Μέννο Schilthuizen

Ο Menno Schilthuizen, συγγραφέας του βιβλίου “Ο Δαρβίνος πάει στην πόλη. Οι διαδρομές της εξέλιξης στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον” (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2021) εξελικτικός βιολόγος και οικολόγος, επιστημονικός ερευνητής του Κέντρου Βιοποικιλότητας Naturalis στο Leiden της Ολλανδίας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης, θα συνομιλήσει με τους:

  • Σπύρο Σφενδουράκη, καθηγητή Οικολογίας και Βιοποικιλότητας, Τμήμα Βιολογικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • Όλγα Τζωρτζακάκη, διδάκτορας Βιολογίας, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Εισαγωγή – Συντονισμός Σίνος Γκιώκας, καθηγητής Εξελικτικής Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών *Ομιλία στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία, περισσότερα εδώ…

Δέσποινα Καραντάνη έκθεση “Εναλλαγές υδάτινου κόσμου”

Στο Κέντρο Τεχνών Μετς παρουσιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Δέσποινας Καραντάνη με τίτλο “Εναλλαγές υδάτινου κόσμου”.

μετεμψύχωση
ΜΕΤΕΜΨΥΧΩΣΗ, ΛΑΔΙ ΣΕ ΚΑΜΒΑ, 125-Χ-55-scaled /Δέσποινα Καραντάνη έκθεση "Εναλλαγές υδάτινου κόσμου" Κέντρο Τεχνών Μετς

“Στο συνολικό έργο της ενότητας “εναλλαγές υδάτινου κόσμου” παρατηρούμε την εικαστικό Δέσποινα Καραντάνη, να εναποθέτει τις δικές της ερμηνείες θαλασσοτοπίων. Ο τρόπος απεικόνισης είναι διαφορετικός από τις παραδεδομένες θαλασσογραφίες που συναντάμε στον εικαστικό χώρο των αρχών του 20ου . Οι συνθέσεις της γίνονται καθολικές και μας εγκλωβίζουν σε ένα υδρόβιο τοπίο με κρυμμένες εκπλήξεις.

Με αφορμή την αγάπη της για την θάλασσα, η Δέσποινα Καραντάνη αιχμαλωτίζει τις δικές της αποχρώσεις μιας θερινής ανάμνησης. Μέλημά της είναι να αποδώσει την ηρεμία, την γαλήνη και την πνευματική ανάταση της ψυχής, όταν ο άνθρωπος βρίσκεται ενωμένος με το στοιχείο του νερού. Οι συνεχόμενες εναλλαγές της φύσης κάνουν την θάλασσα να χορεύει με συναισθηματικές εντάσεις. Αυτή ακριβώς την αίσθηση, ενός άλλου αναπάντεχου κόσμου, προσπαθεί να μας αποκαλύψει και η ίδια. Kείμενο & Επιμέλεια έκθεσης: Νιόβη Κρητικού. Εγκαίνια έκθεσης: 05/10/2023 και ώρα 19.00 – 22.00.

Ομαδική εικαστική έκθεση “Ένα Παραμύθι για την Αλκη”

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο την έκθεση “Ένα Παραμύθι για την Άλκη” στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη. Η έκθεση την οποία έχουν έχουν επιμεληθεί η Ίρις Κρητικού και ο Νίκος Βατόπουλος είναι αφιερωμένη στην πολυαγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων και προσφέρει ένα ιστορικό και μαζί ψυχογραφικό βλέμμα θέασης στον πυκνό κόσμο της.

Ένα Παραμύθι για την Άλκη
Ένα Παραμύθι για την Άλκη - Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, έργο Στελλάτου Ελληνοαμερικανική Ένωση

Μέσω αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, πρωτότυπων αντικειμένων και ένθετων τρυφερών αφιερωμάτων εικαστικών δημιουργών που μεγάλωσαν με το έργο της, οι δύο επιμελητές σχεδίασαν την έκθεση ειδικά για τους δύο εκθεσιακούς χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ως ένα τρισδιάστατο πρωτότυπο και ενιαίο αφήγημα, σε αγαστή συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αλλά και με την πολύτιμη συμβολή της οικογένειας της συγγραφέα.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, μεταξύ των άλλων, οι δύο επιμελητές, η έκθεση “είναι ένας τρόπος να πλησιάσουμε την προσωπικότητα της Άλκης Ζέη μέσα από κόγχες του έργου της, μέσα από σκιές των ηρώων της, μέσα από τους δρόμους της απόλαυσης που χάρισαν τα βιβλία της σε παιδιά κι ενήλικες. Η έκθεση γεννά ατμόσφαιρες του προσωπικού σύμπαντος της συγγραφέα και συνομιλεί με το βλέμμα εικαστικών δημιουργών που εμπνέονται από σελίδες των βιβλίων της. […]”.

Ομαδική έκθεση “Στίγμα-Stigma”

Με αφετηρία τη θέση ότι κανένα γνώρισμα δεν είναι εγγενώς απαξιωτικό, αλλά ότι η αρνητική του πρόσληψη είναι απόρροια κοινωνικών διεργασιών, στο φετινό συμπόσιο για την τέχνη και την υγεία, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου συνεργάζεται με διακεκριμένους εικαστικούς και οργανώνει, μεταξύ άλλων, στους εμβληματικούς χώρους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής “Δρομοκαΐτειο” (Άγιος Ισίδωρος και Δάφτσειο) ομαδική έκθεση με τίτλο το “Στίγμα/Stigma” σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Κασσανδρινού και Κωνσταντίνου Κανταρτζή.

Η έκθεση έχει σκοπό να διερευνήσει με ποιο τρόπο η κοινωνική τάξη, το φύλο, η εθνότητα, το χρώμα του δέρματος, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η αρτιμέλεια, η υγεία, η εξωτερική εμφάνιση, το επιβαρυμένο παρόν ή παρελθόν υφαίνουν το πλαίσιο εντός του οποίου κάποιοι άνθρωποι θεωρείται ότι δεν πληρούν τους βασικούς κανόνες κοινωνικής ύπαρξης. Το διακριτικό τους γνώρισμα μετατρέπεται σε καθοριστικό στοιχείο για τη συγκρότηση της ταυτότητας τους, μιας ταυτότητας “φθαρμένης”, η οποία και τους τοποθετεί στην κατηγορία των “κάτι λιγότερο από ανθρώπους”.

Οι εικαστικοί θα συνομιλήσουν καλλιτεχνικά με τους υγειονομικούς της 2ης Υ.Πε. και ασθενείς των δύο μεγαλύτερων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της Επικράτειας, των οποίων η διαφορετικότητα από το “φυσιολογικό” συνεπάγεται τον στιγματισμό τους και ενδεχομένως την περιθωριοποίηση τους.

Παράλληλα με το εικαστικό κομμάτι, διοργανώνονται ημερίδες με την συμμετοχή πανεπιστημιακών, ερευνητών, επιστημόνων. Οι συγκεκριμένες δράσεις προγραμματίζονται για το διάστημα από 10 έως 29 Οκτωβρίου 2023. Επιμελητές της έκθεσης: Aλέξανδρος Κασσανδρινός, Κωνσταντίνος Κανταρτζής

Εγκαίνια Έκθεσης: Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023, 18:00- 21:00 / Χώρος: Δρομοκαΐτειο Ψ.Ν.Α. –Ιερά Οδός 343, Χαϊδάρι (Κτήρια: Δάφτσειο, Άγιος Ισίδωρος).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα