Σύγχυση στην ΕΕ: Οι κυρώσεις προς την Παλαιστίνη δεν θα αφορούν την ανθρωπιστική βοήθεια

Διαβάζεται σε 2'
Ισραήλ - Γάζα
Ισραήλ - Γάζα AP Photo/Adel Hana

Διευκρινίση από την Κομισιόν ότι η αναθεώρηση της ΕΕ για την Παλαιστίνη δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τις αντιδράσεις, διευκρίνισε ότι η ανακοινωθείσα επανεξέταση της χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστίνη, δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ, η οποία θα συνεχιστεί.

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε, μέσω της πλατφόρμας “Χ”, ότι η αναστολή κάθε πληρωμής, θα τιμωρούσε ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό, βλάπτοντας παράλληλα και τα συμφέροντα της ΕΕ στην περιοχή και θα ενθάρρυνε ακόμη περισσότερο τους τρομοκράτες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε νωρίτερα διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με το τί περιλαμβάνει η επανεξέταση της χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστίνη. “Αυτή η επανεξέταση δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας (ECHO)”, αναφέρει συγκεκριμένα η Επιτροπή.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Όλιβερ Βαρχέλι, που έλεγε ότι κόβεται κάθε πληρωμή προς τους Παλαιστίνιους λόγω της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, με έναν συνάδελφό του να τον διαψεύδει.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων και την Πολιτική Προστασία, με ανάρτησή του δήλωσε με σαφέστατο τρόπο: «Αν και καταδικάζω σθεναρά την τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς, είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύονται οι άμαχοι και να σεβόμαστε το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί».

Σημειώνεται πως την Τρίτη το θέμα θα συζητηθεί στο άτυπο και έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ των 27 που συγκάλεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ με αντικείμενο την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα