Ισραήλ: Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ υπουργών εν μέσω πολέμου

Διαβάζεται σε 2'
Νετανιάχου
Ο Νετανιάχου με κυβερνητικά στελέχη του Ισραήλ AP Photo

Εντείνεται η πολιτική κόντρα εντός της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας μετά τις δηλώσεις του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφαλείας, Μπεν Γκιβρ, σύμφωνα με τις οποίες αντιτίθεται στη δημιουργία κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης, όπως προτείνει η πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών.

Πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ έχει προκαλέσει ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, Ιταμάρ Μπεν Γκιβρ, ο οποίος αντιτίθεται στη δημιουργία κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης, την οποία προτείνει η ισραηλινή κυβέρνηση λόγω του πολέμου με την παλαιστινιακή Χαμάς, ο οποίος συνεχίζεται αδιάκοπα για τέταρτη ημέρα, μετρώντας χιλιάδες νεκρούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz, σε δήλωση που γνωστοποίησε το πολιτικό γραφείο του υπουργού, ο Μπεν Γκιβρ τάχθηκε υπέρ μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ακόμα και με τον πρώην υπουργό Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, και τον πρώην αρχηγό των Ένοπλων Δυνάμεων, Γκαντί Έιζενκοτ, οι οποίοι, όπως έχει ο ίδιος υποστηρίξει, “ευθύνονται για την παρούσα κατάσταση”, ξεκαθαρίζοντας πως είναι κατά ενός έκτακτου “πολεμικού” υπουργικού συμβουλίου, το οποίο χαρακτήρισε ως “μικροπολιτική”

“Τώρα ο κόσμος θα πει ότι ο Έιζενκοτ και ο Γκαντζ είναι ειδικοί και ότι ο Μπεν Γκιβρ δεν καταλαβαίνει από Άμυνα. Ο Μπεν Γκιβρ άκουσε, από αμυντικές πηγές, ότι η Χαμάς δεν αποτελεί απειλή, ότι έχει αποτραπεί – και ο Μπεν Γκριβρ είναι ο μόνος που κατάλαβε τι συμβαίνει. Αν είχαν ακούσει τον Μπεν Γκιβρ, ίσως να είχαμε σώσει μερικές ζωές”, πρόσθεσε σε δήλωσή του ο ακροδεξιός υπουργός.

“Δεν είναι ώρα για πολιτική” απάντησε από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ισραήλ, Μίκι Ζόχαρ.

“Σταματήστε να σπαταλάτε το χρόνο σας σε ανοησίες. Ο λαός του Ισραήλ μάχεται για την επιβίωσή του”, πρόσθεσε ενώ οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Μπεν Γκιβρ από άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας πληθαίνουν.

“Εθνική κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. Τώρα!” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, “Ιταμάρ Μπεν Γκιβρ σταμάτα. Είναι ώρα για ενότητα μέχρι τη νίκη”, είπε ο υπουργός Γεωργίας Αβι Ντίχτερ, ενώ ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οφίρ Ακούνις, τόνισε πως “η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης πρέπει να δημιουργηθεί σήμερα!”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα