Ερντογάν: Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ θα προβεί σε σφαγές στη Γάζα

Διαβάζεται σε 4'
Ερντογάν: Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ θα προβεί σε σφαγές στη Γάζα
Twitter / @USNavyEurope

Η αντίδραση του Ερντογάν για την αποστολή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford στο Ισραήλ. Σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ για την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή και τη Συρία.

Την ενόχλησή του για την αποστολή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford στο Ισραήλ εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ θα προβεί σε σοβαρές σφαγές κατά των Παλαιστινίων και θα καταστρέψει τη Γάζα, εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων στην περιοχή.

“Τι δουλειά έχει το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στο Ισραήλ; Τι έρχεται να κάνει; Μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν, αλλά και με τα αεροσκάφη που μεταφέρει θα βομβαρδίσει και θα καταστρέψει την Γάζα, θα κάνει βήματα για μεγάλες σφαγές”, είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο Νεχάμερ την Τρίτη (10/10) στην Άγκυρα.

Μάλιστα, επιτέθηκε στις ΗΠΑ για την παρουσία τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Συρίας: “Σήμερα στη Συρία οι ΗΠΑ έχουν πάνω απο 20 βάσεις.Τι δουλειά έχουν οι βάσεις των ΗΠΑ στη Συρία; Tι γίνεται σε αυτές τις βάσεις; Όλα αυτά δεν πρέπει να τα εξετάσουμε; Oμως δυστυχώς οι ΗΠΑ καταρρίπουν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας. Oταν oι HΠΑ καταρρίπτουν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μας, η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ; Δεν είμαστε μαζί; Πώς θα το εξετάσουμε; Όταν μας συμφέρει είμαστε εταίροι. Όταν όμως δεν μας συμφέρει, άλλο“.

Δυστυχώς αυτή τη στιγμή όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις τις εκπαιδεύουν οι ΗΠΑ, τις εξοπλίζουν. Και με αυτές τις οργανώσεις και στη Συρία και στη Μέση Ανατολή μετατρέπουν όλη την περιοχή σε λουτρό αίματος. Αυτά να τα δούμε”, συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, κάλεσε όλους τους παράγοντες με επιρροή στην περιοχή να προωθήσουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή: “Καλούμε όλους τους παράγοντες με επιρροή στην περιοχή να αναλάβουν την ευθύνη για την εδραίωση της ειρήνης, ενεργώντας με βάση την αρχή ότι “δεν υπάρχουν χαμένοι σε μια δίκαιη ειρήνη””.

Πρόσθεσε ότι κάθε βήμα που θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση, να προκαλέσει περισσότερη αιματοχυσία ή να επιδεινώσει τα προβλήματα στην περιοχή πρέπει να αποφευχθεί. “Το να ρίξουμε λάδι στη φωτιά, στοχεύοντας αμάχους και αστικούς οικισμούς ιδιαίτερα, δεν θα ωφελήσει κανέναν”, δήλωσε.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι θα προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ το συντομότερο δυνατό, ενώ επανέλαβε τη σημασία της λύσης δύο κρατών. Διαμήνυσε ότι η τελική λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση θα είναι δυνατή μόνο με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με σύνορα του 1967 και την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα.

Σημείωσε, τέλος, ότι δεν πσιτεύει πως οι εντάσεις θα τελειώσουν σε μία ή δύο εβδομάδες. “Γι’ αυτό κάνουμε συνομιλίες”, είπε και ανέφερε πως θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να συζητήσουν τις περιφερειακές εξελίξεις. “Η Τουρκία προσπαθεί να βρει πώς μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης”, κατέληξε.

Στρατιωτική ενίσχυση του Ισραήλ από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν των αποστολή επιπλέον πυρομαχικών στο Ισραήλ, ανακοίνωσε την Κυριακή (08/10) ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, προσθέτοντας ότι ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης της στρατιωτικής του παρουσίας στη Μέση Ανατολή. Το πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας “θα φτάσει μέσα στις επόμενες ημέρες” είχε δηλώσει σε ανακοίνωσή του.

Πρόσθεσε ότι μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου μετακινείται στη θαλάσσια περιοχή πιο κοντά στο Ισραήλ, και αυτή η ομάδα περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο Ford και πλοία που το υποστηρίζουν.

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford βρισκόταν στην Ιταλία όπου πραγματοποιούσε γυμνάσια μαζί με το ιταλικό ναυτικό και τώρα μεταβαίνει στην ευρύτερη περιοχή του Ισραήλ.

Σύμφωνα, δε, με την Wall Street Journal, οι ΗΠΑ ενδέχεται να αναπτύξουν ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο κοντά στο Ισραήλ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το USS Dwight D. Eisenhower και τα συνοδευτικά πλοία του είχαν προγραμματιστεί πριν από μήνες να αποπλεύσουν αυτή την εβδομάδα για τη Μέση Ανατολή. Αναμένεται να φτάσουν σε περίπου δύο εβδομάδες, δήλωσαν αξιωματούχοι της άμυνας.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε δηλώσει σχετικά: Η πρώτη μας εστίαση είναι να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ έχει αυτό που χρειάζεται”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα