Γάζα: Συγκλονίζουν οι εικόνες πριν και μετά τους βομβαρδισμούς

Διαβάζεται σε 3'
gaza
Μπάζα από κτίρια μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές 2023 Hatem Moussa/AP Photo

Το μέγεθος της καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ αποτυπώνουν δορυφορικές εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σειρήνες ηχούν, κτίρια, σπίτια και δομές έχουν μετατραπεί σε ερείπια και τίποτα δεν θυμίζει πια τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται από το Ισραήλ τα τελευταία 24ωρα, την ίδια ώρα που χιλιάδες στρατιώτες είναι “έτοιμοι να εκτελέσουν την αποστολή που μας έχει ανατεθεί”.

Η Γάζα εκπέμπει SOS μετά και το κλείσιμο του μοναδικού σταθμού λεκτροπαραγωγής της Γάζας, αφού το Ισραήλ διέκοψε τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και αγαθών όπως φάρμακα, τρόφιμα, καύσιμα και νερό.

Την ίδια στιγμή το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνουν εικόνες από τον δορυφόρο, όπου φαίνεται το πριν και το μετά μίας εκ των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο, το Ριμάλ, μία πολυσύχναστη κατοικημένη γειτονιά στη βόρεια Γάζα.

gaza
Δορυφορικές εικόνες από τη βομβαρδισμένη Γάζα 2023 Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP
gaza
Δορυφορικές εικόνες από τη βομβαρδισμένη Γάζα 2023 Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

Όπως φαίνεται στις δορυφορικές εικόνες πολλά κτίρια στην περιοχή καταστράφηκαν μεταξύ 9 και 10 Οκτωβρίου, ενώ οι οπτικές ενδείξεις, όπως τα εναπομείναντα κτίρια και τα σχέδια των δρόμων – συγκρίθηκαν με παλαιότερες δορυφορικές εικόνες για να επιβεβαιωθεί η τοποθεσία, αναφέρει το BBC.

gaza
Περιοχή της Γάζας πριν και μετά τους βομβαρδισμούς BBC

Ενώ η Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να βρεθεί στα πρόθυρα μίας νέας ανθρωπιστικής κρίσης σε περίπτωση που δεν επιτραπεί η είσοδος προμηθειών, διαμηνύουν οι Αρχές, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, τονίζει πως οι βασικές προμήθειες τροφίμων, καυσίμων και νερού πρέπει να επιτραπεί να φθάσουν στους αμάχους στη Γάζα που βρίσκονται υπό ισραηλινό βομβαρδισμό και αποκλεισμό.

Έκκληση από τους Παλαιστίνιους

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έλλειψη φαρμάκων, ιατρικού υλικού και καυσίμων λόγω των ενεργειών του Ισραήλ.

Κάλεσε, δε, τους διεθνείς φορείς να παροτρύνουν το Ισραήλ να «επαναφέρει τις γραμμές ηλεκτροδότησης» και να επιτρέψει την προμήθεια φαρμάκων, καυσίμων και ηλεκτρογεννητριών.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μαζικές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες. Το βράδυ της Κυριακής, όπως και τη Δευτέρα, σημειώθηκε μπαράζ επιθέσεων, πιθανώς οι μεγαλύτερες που έχει βιώσει η Γάζα εδώ και χρόνια.

Ορισμένες από τις επιδρομές είχαν στόχο τη συνοριακή περιοχή στα ανατολικά της Γάζας, από όπου η Χαμάς εξαπέλυσε τις επιθέσεις της το πρωί του Σαββάτου. Το Ισραήλ δήλωσε ότι πλήττει στόχους της Χαμάς, αλλά υπάρχουν αναφορές για χτυπήματα αμάχων.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, δύο προσφυγικοί καταυλισμοί στη Γάζα -ο καταυλισμός Αλ-Σάτι και ο καταυλισμός Τζαμπάλια- επλήγησαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και να χάσουν τη ζωή τους αρκετοί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα