Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 6'
Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Βόλτα σε χώρο τέχνης Pixabay

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.

Petit Plan: Europa IV

Το Petit Plan: Europa – Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Ταινιών Μικρού Μήκους επιστρέφει για 4η χρονιά μεταξύ 16 – 20 Οκτωβρίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, που περιλαμβάνει 80 ευρωπαϊκές ταινίες μικρού μήκους, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών.

Το Petit Plan: Europa IV μεγαλώνει και εγκαινιάζει το Διαγωνιστικό Τμήμα Φοιτητικών Ταινιών Μικρού Μήκους, ενώ περιλαμβάνει συνεργασίες με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το HEAD – Genève (Πανεπιστήμιο Art & Design της Γενεύης).

Petit Europa 2023 - αφίσα

Στην τέταρτή του χρονιά το Petit Plan: Europa IV – Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Ταινιών Μικρού Μήκους έχει ετοιμάσει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα προβολών, με 10 θεματικές ενότητες, μεταξύ των οποίων ταινίες μικρού μήκους με θέμα τον πόλεμο και τις συνέπειές του, ταινίες με επίκεντρο τη γυναίκα, ιστορίες που μιλούν για θέματα όπως οι ανισότητες και η τοξική αρρενωπότητα, φοιτητικές ταινίες μικρού μήκους κ.λπ. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών εδώ.

Έκθεση τεκμηρίων Ελληνίδων συνθετριών στη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”

Από τη Δευτέρα 16 έως και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου θα λειτουργήσει στη Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη” του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έκθεση τεκμηρίων Ελληνίδων συνθετριών.

Η έκθεση περιλαμβάνει αντίτυπα του ψηφιακού αποθετηρίου “Πολύμνια” του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ, τεκμήρια του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη και πρωτότυπο υλικό σύγχρονων συνθετριών. Η πολυτροπική έκθεση τεκμηρίων συμπληρώνεται από πολυμεσικό και διαδικτυακό υλικό. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Δρ. Μαγδαληνή Καλοπανά (ΕΔΙΠ, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ).

6ο BCK Συμπόσιο Κινηματογράφου

Το 6ο BCK Συμπόσιο Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί από τις 13 ως τις 22 Οκτωβρίου του 2023 και πραγματεύεται τη θεματική Kino Ludens, παράφραση του βιβλίου Homo Ludens του Γιόχαν Χάιζινγκα, το οποίο εξέτασε για πρώτη φορά τα ζωτικά οφέλη του παιχνιδιού στον πολιτισμό και την κοινωνία. Μέσα από μία σειρά κινηματογραφικών προβολών, οπτικοακουστικών καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων, κινηματογραφικών εργαστηρίων και παράλληλων δράσεων με αφορμή την κινούμενη εικόνα, σε διάφορες τοποθεσίες στην Αθήνα, το φετινό Συμπόσιο επικεντρώνεται στην παρουσία του παιχνιδιού και τη ριζοσπαστική σημασία του στις πολλαπλές πτυχές της παιδικής/ενήλικης ζωής και καθημερινότητας.

Θα παρουσιαστούν προγράμματα επιμέλειας του Balkan Can Kino από το ανοιχτό κάλεσμα της διοργάνωσης και από τις ταινιοθήκες του British Council και του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας, η ρετροσπεκτίβα της Dagie Brundert, επιμέλειας του Pugnant Film Series, αλλά και σύγχρονος βωβός κινηματογράφος με live dj set, μουσικής επιμέλειας του Fade Radio. Παράλληλα, θα λάβει χώρα στο Zoetrope η τριήμερη εγκατάσταση PLAY – PAUSE – STOP, όπου θα παρουσιαστούν πέριξ στα 40 οπτικοακουστικά έργα από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Θα πραγματοποιηθούν επίσης εργαστήρια, συζητήσεις αλλά και podcast από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες του Συμποσίου.

Στη λήξη του φεστιβάλ θα απονεμηθεί βραβείο κοινού σε δύο ελληνικές και δύο διεθνείς μικρού μήκους ταινίες. Όλες οι εκδηλώσεις του Συμποσίου είναι με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Πληροφορίες εδώ.

“Ένα έργο Τέχνης είναι, πάνω απ’ όλα, μια περιπέτεια του μυαλού”

Το project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ συνεχίζεται με τη δεύτερη ομαδική εικαστική έκθεση στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου με θέμα τα λόγια του Ρουμάνου θεατρικού συγγραφέα Ευγένιο Ιονέσκο, ενός από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του Θεάτρου του παραλόγου, “Ένα έργο Τέχνης είναι, πάνω απ’ όλα, μια περιπέτεια του μυαλού”.

Kristina Politidou, Path formation or Once Upon a time in America, 40x40cm Επιμ. Dimitris Lazarou

Ο Δημήτρης Λαζάρου που είναι υπεύθυνος για το concept, οργάνωση κι επικοινωνία της έκθεσης σημειώνει:
“Ένα έργο Τέχνης είναι, πάνω απ’ όλα μια περιπέτεια του μυαλού…χωρίς να γνωρίζεις το τέλος της, μια και η Τέχνη δεν έχει όρια και τέλος. Είναι που ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ακόμα ανεξερεύνητος, είναι που ο καλλιτέχνης εξερευνά το ανεξερεύνητο, ακολουθώντας το ένστικτο κι όχι τη λογική κάποιες φορές, αυτό που μπορεί οι πολλοί να μη βλέπουν, ακολουθώντας το άγνωστο που αποκτά από μόνο του χαρακτήρα ιδιόμορφο και περιπετειώδη, χωρίς να γνωρίζει το τέλος που είναι η ολοκλήρωση του έργου του και η απελευθέρωση του προς τέρψη του θεατή του. Είναι όμως αυτό το τέλος ή ο σκοπός; Υπάρχει τέλος στην περιπέτεια του μυαλού του καλλιτέχνη που δημιούργησε έργο αναφορικά με το έργο;”

Concept, οργάνωση και επικοινωνία της έκθεσης: Δημήτρης Λαζάρου, εκπαιδευτικός, διοργανωτής εικαστικών εκθέσεων. Εγκαίνια: Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου και ώρα 5-9 μ.μ.

ΥΠΠΟΑ

Έκθεση – αφιέρωμα “Η Μαγεία της Μαρίας Κάλλας”

Στο πλαίσιο του εορτασμού 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Βιβλιοθήκη παρουσιάζει ένα αφιέρωμα που προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει την κορυφαία Ελληνίδα σοπράνο μέσα από μεγάλο αριθμό βιβλίων, παρτιτούρων, προγραμμάτων συναυλιών, δημοσιευμάτων και οπτικοακουστικού υλικού (δίσκοι LP, cd, dvd, βάσεις δεδομένων), που ανήκουν στη συλλογή της. Ο επισκέπτης θα έχει επιπλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το υλικό εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης.

Εκτίθενται, μεταξύ άλλων, αρχειακά τεκμήρια από τη δωρεά Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού και από το αρχείο του βαθύφωνου Νίκου Ζαχαρίου. Σχεδιασμός & επιστημονική επιμέλεια: Gabriella Spanò, μουσικολόγος, Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”. Χώρος υποδοχής και εξυπηρέτησης αναγνωστών της Μουσικής Βιβλιοθήκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα