Μαξίμου: Δεν αλλάζει η θέση της Ελλάδας για παλαιστινιακό κράτος – Δεν θα εμπλακούμε στρατιωτικά

Διαβάζεται σε 2'
Israel Palestinians Gaza Dilemmas
Παλαιστίνιοι αναζητούν επιζώντες μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα 2023 Hatem Ali/AP Photo

Ο Π. Μαρινάκης υποστήριξε ότι δεν αλλάζουν οι ελληνικές θέσεις για την Παλαιστίνη ούτε οι καλές σχέσεις της χώρας με τον αραβικό κόσμο λόγω στήριξης στο Ισραήλ. Καμία στρατιωτιική εμπλοκή στον πόλεμο, δήλωσε.

Την απόλυτη στήριξη στο Ισραήλ με τις διαχρονικά καλές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο προσπαθεί να παντρέψει η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αλλάξει η πάγια ελληνική θέση για το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στη δημουργία δικού του κράτους. Ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία στρατιωτική εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Ειδικότερα ερωτηθείς για την πάγια ελληνική θέση για τη δημιουργία κράτους Παλαιστίνης, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει. “Διαχωρίζουμε τις εξτρεμιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς από τις νόμιμες διεκδικήσεις της Παλαιστίνης, με βάση όσα προέκυψαν μετά το 1967”, σημείωσε.

Είπε επίσης ότι παρουσία δύο ελληνικών πολεμικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή είναι άσχετη με τις εξελίξεις στη Γάζα. Ανέφερε ειδικότερα ότι έχει σταλεί ένα πλοίο στις ακτές του Λιβάνου στο πλαίσιο αποστολής του ΟΗΕ, που βρίσκεται εδώ και χρόνια στην περιοχή. Αλλά και ότι ο προγραμματισμός για τη συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας σε αποστολή του ΝΑΤΟ για 20 ημέρες είναι από πέρυσι και “δεν έχει να κάνει με στρατιωτική εμπλοκή χώρα μας στις εξελίξεις”.

Ο κ. Μαρινάκης εκτίμησε επίσης ότι το γεγονός ότι η Αθήνα έχει ταχθεί στο πλευρό του Ισραήλ που δέχεται τρομοκρατικές επιθέσεις δε σημαίνει ότι αυτό αφορά συλλήβδην τον αραβικό κόσμο ή επηρεάζει τις διαχρονικά καλές σχέσεις της χώρας με αραβικές χώρες.

Όσον αφορά στο ερώτημα απαγόρευσης συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας Παλαιστίνιων, ξεκαθάρισε ότι οι ελληνικές αρχές εφαρμόζουν το νόμο. Επομένως μία ειρηνική διαδήλωση που δεν υπερασπίζεται τρομοκρατική οργάνωση δεν απαγορεύεται, αλλά “εάν τα πράγματα ξεφύγουν, θα εφαρμοστεί ο νόμος”.

Απαντώντας δε στην κριτική του ΚΚΕ για τη φωταγώγηση της Βουλής με τη σημαία του Ισραήλ, δήλωσε ότι ο ίδιος χάρηκε πολύ με αυτή την πρωτοβουλία του Κοινοβουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα