Μαρινάκης για Παλαιστίνη: “Όποιος δικαιούται άσυλο, θα το πάρει”

Διαβάζεται σε 3'
Israel Palestinians
Παλαιστίνιοι αναζητούν επιζώντες στην Τζαμπαλίγια 2023 Mohammad Al Masri/AP Photo

Η κυβέρνηση μιλά για “παράνομες ροές” μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, αλλά παραδέχεται πως πρόσφυγες από Παλαιστίνη δικαιούνται άσυλο.

Σε εγρήγορση για “παράνομες μεταναστευτικές ροές” από τη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς δηλώνει η κυβέρνηση.

Στόχος είναι να ικανοποιήσει συγκεκριμένη ατζέντα προς άγραν ψήφων από τη δεξιά και τα άκρα. Ενδεχόμενη μεταναστευτική “έκρηξη” ήταν μάλιστα και το αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

Πλην όμως, πρώτον στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη αύξησης των ροών προς Ευρώπη από την ευρύτερη περιοχή. Και δεύτερον, εφόσον Παλαιστίνιοι άμαχοι ζητήσουν άσυλο από την ΕΕ, το δικαιούνται ως πρόσφυγες πολέμου.

Οι Παλαιστίνιοι που φτάνουν στην Ελλάδα θεωρούνται πρόσφυγες – κάνουν αίτηση ασύλου και τους δίνεται άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα”, δήλωσε άλλωστε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης στο ΣΚΑΙ.

Επισήμανε ωστόσο πως κάθε αίτηση εξετάζεται κατά περίπτωση, και με πολύ αυστηρή διαδικασία ταυτοποίησης. Και αυτό προκειμένου να διασκέδασει τυχόν σενάρια για διείσδυση και “ύποπτων” στοιχείων.

Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δηλώνει σε ετοιμότητα για παράτυπους μετανάστες αν και θεωρητικώς οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται άσυλο ως πρόσφυγες, απάντησε:

“Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα σύνορα της χώρας αποτρέποντας παράνομες ροές. Εφόσον κάποιος δικαιούται άσυλο -αυτό κρίνεται από τη Δικαιοσύνη με την προβλεπόμενη διαδικασία σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία – το λαμβάνει”.

Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε μάλιστα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει συντμήσει τη διαδικασία ασύλου, προς αποφυγή ταλαιπωρίας και συσσώρευσης εκκρεμών αιτημάτων. Υπενθύμισε ότι ενώ μία αίτηση ασύλου εκκρεμούσε επί δύο με τρία έτη, τώρα ο χρόνος της διαδικασίας είναι το πολύ δυο μήνες.

“Από εκεί και πέρα είμαστε ξεκαθαροι. Συντασσόμαστε πλήρως με το δικαίωμα του Ισράηλ στην αυτοάμυνα. Αλλά ναι, είναι σημαντικό να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση. Και είναι μία θέση, που έχουν εκφράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες”, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Για μας κάθε ανθρώπινη ζώη έχει ξεχωριστή αξία. Αλίμονο αν μπορούσε να ζυγίσει κανείς τη θλίψη. Αυτό δε σημαίνει ότι θα κάνουμε συμψηφισμούς. Είμαστε αλληλέγγυοι στο Ισραήλ”, πρόσθεσε.

Στον κ. Μαρινάκη επισημάνθηκε ωστόσο ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης πριν δύο ημέρες ζήτησε επανεξέταση του καθεστώτος ασύλου για Παλαιστίνιους στην Ελλάδα.

“Όποιος πανηγυρίζει για εγκλήματα, δεν δικαιούται την προστασία της Δύσης και θα πρέπει να αναθεωρηθεί το άσυλο για τους Παλαιστίνιους και στη χώρα μας”, είχε δηλώσει ειδικότερα ο κ. Πλεύρης.

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη συνάντηση του με την Εσθονή ομόλογο του μίλησε για μετανάστες από εμπόλεμες ζώνες.

Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι “το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να επιχαίρουν για μία κτηνωδία μας προκαλεί φρίκη”. Αλλά πρόσθεσε: “Η απονομή ή όχι καθεστώτος ασύλου είναι μία συγκεκριμένη νομική, δικαστική, διαδικασία, που έχει αρχικά μία συγκεκριμένη αίτηση και με βάση το διεθνές δίκαιο και την κείμενη νομοθεσία απονέμεται ή όχι. Αυτό δεν αμφισβητείται και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς από εμάς”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι: “Η χώρα μας επιθυμεί να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση. Δε θα βάλουμε σε ζύγι την ανθρώπινη ζωή. Αλλά όχι τη στιγμή που δέχεται κάποιος μία επίθεση να κάνουμε ιδεοληπτικόυς συμψηφισμούς, όπως κάνουν άλλα κόμματα και έκαναν και στην Ουκρανία. Ο άμαχος είναι άμαχος. Αλίμονο αν τον βάζαμε στο ζύγι. Όμως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα είναι δεδομένο και αναγνωρισμένο από τη χώρα μας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα