Διεθνείς αντιδράσεις: “Αδύνατη η εκκένωση της βόρειας Γάζας εντός 24 ωρών”

Διαβάζεται σε 6'
Κάτοικοι εκκενώνουν τη Γάζα
Κάτοικοι εκκενώνουν τη Γάζα EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ @HAITHAM IMAD

Σφοδρές αντιδράσεις για το ισραηλινό τελεσίγραφο: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για “καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες”, ενώ ο ΠΟΥ τονίζει ότι είναι αδύνατον να απομακρυνθούν ευάλωτοι ασθενείς.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκπνοή του τελεσίγραφου που έστειλε το Ισραήλ στους κατοίκους της βόρειας Γάζας – περίπου 1,1 εκατομμύριο – να μετακινηθούν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, με τον ΟΗΕ να χαρακτηρίζει αδύνατη τη μετακίνηση τόσο μεγάλου πληθυσμού μέσα σε ένα 24ωρο.

«Αυτή η εντολή επηρεάζει περισσότερο από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους, περιλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων και αρρώστων, αναγκάζοντάς τους να μετακινηθούν με ελάχιστα ή καθόλου μέσα μεταφοράς και με σχεδόν καθόλου εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, εν μέσω συνέχισης των εχθροπραξιών», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σχετικά με το κάλεσμα του Ισραήλ στους αμάχους της Γάζας, να μετακινηθούν νότια εντός 24 ωρών, καθώς συγκέντρωσε άρματα μάχης ενόψει της αναμενόμενης χερσαίας εισβολής έπειτα από μια φονική επίθεση της Χαμάς.

«Απευθύνουμε παγκόσμια έκκληση, μια σαφή και ξεκάθαρη έκκληση από κάθε κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας, ιδίως εκείνα με επιρροή, να επιμείνουν για την πλήρη τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», είπε η Σαμντασάνι χωρίς να κατονομάζει κάποια χώρα.

Το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επανέλαβε τις εκκλήσεις στο Ισραήλ να ανακαλέσει την εντολή προς τους αμάχους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ, όπως σημείωσε, διαπίστωσε αύξηση της αντισημιτικής και ισλαμοφοβικής ρητορικής μίσους σε όλο τον κόσμο.

«Καλούμε τους πολιτικούς και τους υπόλοιπους ηγέτες να μιλήσουν ανοιχτά, με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο, εναντίον αυτής της ρητορικής, και να λάβουν σαφή μέτρα για να σταματήσουν οποιαδήποτε υποστήριξη εθνικού, φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους που αποτελεί παρακίνηση σε διάκριση, εχθρότητα ή βία», δήλωσε η Σαμντασάνι.

Από την πλευρά της, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες χαρακτήρισε «φρικτή» τη δήλωση του Ισραήλ για το τελεσίγραφο του ΟΗΕ και είπε πως ο θύλακας μετατρέπεται γρήγορα σε «κολαστήριο».

«Το κάλεσμα από τις Ισραηλινές Δυνάμεις να μετακινηθούν πάνω από ένα εκατομμύριο άμαχοι που ζουν στη βόρεια Γάζα μέσα σε 24 ώρες είναι φρικτό», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Φιλίπ Λαζαρίνι, Γενικός Επίτροπος της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

«Η κλίμακα και η ταχύτητα της υπό εξέλιξη ανθρωπιστικής κρίσης είναι τρομακτική. Η Γάζα μετατρέπεται γρήγορα σε κολαστήριο και βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης».

Μπορέλ: “Μη ρεαλιστική” η μετακίνηση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων σε 24 ώρες

«Μη ρεαλιστική» χαρακτήρισε την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθούν πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στο νότιο τμήμα της Γάζας μέσα σε 24 ώρες, ο ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ

«Σίγουρα, οι άμαχοι πρέπει να προειδοποιούνται για επικείμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά είναι απολύτως μη ρεαλιστικό ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορούν να μετακινηθούν σε 24 ώρες», δήλωσε ο Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ύστερα από συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

Ο Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του ότι ο σωστός τρόπος επίλυσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης είναι να προχωρήσει η «λύση δύο κρατών» και να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διαδραματίσουν τον προσήκοντα ρόλο τους στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος», είπε ο Γουάνγκ Γι.

ΠΟΥ: Η μετακίνηση σοβαρά ασθενών ισοδυναμεί με “καταδίκη σε θάνατο”

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι οι τοπικές υγειονομικές αρχές στη Γάζα τον ενημέρωσαν ότι ήταν αδύνατο να απομακρυνθούν ευάλωτοι νοσοκομειακοί ασθενείς από τη βόρεια Γάζα, μετά την εντολή εκκένωσης του Ισραήλ.

«Υπάρχουν σοβαρά άρρωστοι άνθρωποι των οποίων οι τραυματισμοί σημαίνουν ότι οι μόνες πιθανότητες επιβίωσής τους είναι να βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη, όπως μηχανικοί αναπνευστήρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Τάρικ Γιασάρεβιτς για τα νοσοκομεία στη Γάζα.

«Έτσι, η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων είναι θανατική καταδίκη. Το να ζητάς από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να το κάνουν αυτό είναι κάτι παραπάνω από σκληρό».

Λευκός Οίκος: “Δύσκολο εγχείρημα”

Η εντολή που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός ώστε πάνω από 1 εκατ. άμαχοι κάτοικοι της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή εντός 24 ωρών, θα είναι ένα «δύσκολο εγχείρημα», αν και οι ΗΠΑ δεν κάνουν εκ υστέρων κριτική στην ισραηλινή απόφαση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Είναι πολλοί άνθρωποι που πρέπει να μετακινηθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», τόνισε ο Κίρμπι σε συνέντευξή του στο MSNBC. «Κατανοούμε τι προσπαθούν να κάνουν και γιατί προσπαθούν να το κάνουν – να προσπαθήσουν να απομονώσουν τον άμαχο πληθυσμό από τη Χαμάς, που είναι ο πραγματικός στόχος τους», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Συμπλήρωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την ασφαλή διέλευση αμάχων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατ. άνθρωποι. «Προφανώς, δεν θέλουμε να δούμε κανέναν άμαχο να τραυματίζεται», ανέφερε αργότερα σε άλλη συνέντευξή του στο CNN. «Υποστηρίζουμε την ασφαλή διέλευση από τη Γάζα και σίγουρα αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα των ανθρώπων να μετακινούνται με ασφάλεια μέσα στη Γάζα». «Οι Παλαιστίνιοι, είναι και αυτοί επίσης θύματα. Δεν το ζήτησαν αυτό. Δεν κάλεσαν τη Χαμάς και είπαν, ξέρετε, “Πηγαίνετε να πλήξετε το Ισραήλ”».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό της Χαμάς ότι 13 άνθρωποι που είχαν πιαστεί όμηροι από την παλαιστινιακή οργάνωση από τις επιθέσεις του Σαββάτου σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες.

Η Τουρκία αναμένει από το Ισραήλ “να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα”

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δηλώνει ότι αναμένει από το Ισραήλ να σταματήσει επειγόντως τις ανελέητες ενέργειες εναντίον αμάχων στη Γάζα.

Επίσης, καταγγέλλει το Ισραήλ για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Η έκκληση του Ισραήλ προς τους κατοίκους της Γκάζας να μετακινηθούν νότεια είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και δεν έχει θέση στην ανθρωπιά, ανφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, «η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι ο παλαιστινιακός πληθυσμός που ζει στο βόρειο τμήμα της Γάζας πρέπει να αποσυρθεί στα νότια της Γάζας εντός 24 ωρών δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή.

«Ο εξαναγκασμός των 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας να μεταναστεύσουν σε μια εξαιρετικά περιορισμένη περιοχή αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν έχει θέση στην ανθρωπότητα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: “Εξωφρενικό και ανεύθυνο το τελεσίγραφο”

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν πως το τελεσίγραφο που εξέδωσε το Ισραήλ για εκκένωση της βόρειας Γάζας είναι “εξωφρενικό και ανεύθυνο” και πως η ανασύνταξη ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, 1,1 εκατομμυρίου, σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα, θα επιδεινώσει κατά πολύ την ήδη υπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν επίσημα τον προσδιορισμό ασφαλών ζωνών και εκφράζουν την ανησυχία τους τόσο για τους αμάχους, όσο και για το προσωπικό τους που προσπαθεί να επιχειρήσει εν μέσω συνεχών βομβαρδισμών.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα