H Γ’ Ελληνική Δημοκρατία είναι πολύ βαριά τραυματισμένη….

Διαβάζεται σε 3'
H Γ’ Ελληνική Δημοκρατία είναι πολύ βαριά τραυματισμένη….
Φωτογραφία αρχείου Nephele Nomikou/ SOOC

Οι κυβερνώντες πλέον δεν διστάζουν να απειλούν γιατί δεν νιώθουν καμία θεσμική “απειλή” στο πετσί τους. Ετσι οι υποψήφιοι της ΝΔ στην αυτοδιοίκηση στηρίζονται μέχρις εσχάτων…

Ο,τι φοβόμασταν πως θα συμβεί λόγω του αποτελέσματος των εκλογών του Ιουνίου συμβαίνει, ολοζώντανο, μπροστά στα μάτια μας.

Τι προβλέπαμε; Οτι οι κυβερνητικοί, εντελώς ασύδοτοι και με την αξιωματική αντιπολίτευση ξεδοντιασμένη, με αστεία ποσοστά, θα παρουσιάζονται εντελώς ανεξέλεγκτοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική συμπεριφορά τους.

Τι βλέπουμε; Ακριβώς αυτό. Χωρίς καμία ντροπή εκτοξεύονται έμμεσες απειλές και άμεσοι εκβιασμοί έτσι, ώστε η λαϊκή ψήφος να αλλάξει σύμφωνα με τα γούστα των κυβερνώντων εκεί όπου υπήρξαν… αστοχίες κατά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πάτωσαν οι δύο υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας στο Χαλάνδρι; Ο Υπουργός Εργασίας αναλαμβάνει τη “βρώμικη” δουλειά, αφενός να σπιλώσει χωρίς στοιχεία τον νυν δήμαρχο Σίμο Ρούσσο και αφετέρου να υποσχεθεί ότι εφόσον νικήσει η Κρίστη Αγαπητού το Χαλάνδρι θα αλλάξει. Γιατί; Διότι η κα Αγαπητού δεν υποφέρει από ιδεοληψίες και θα διεκδικήσει όλα τα πιθανά κονδύλια, ενώ ο ακραίος κομμουνιστής Ρούσσος όχι.

Προβληματίζεται ο Κώστας Αγοραστός στην Περιφέρεια Θεσσαλίας; Κινητοποιείται ο μισός κυβερνητικός μηχανισμός και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων συνδέει τη γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων για τις φονικές πλημμύρες στην περιοχή με την υπερψήφιση του κ. Αγοραστού. Το λέει δημοσίως και δεν ντρέπεται, δεν διστάζει καν ούτε προτιμά μία πιο ουδέτερη διατύπωση. Ευθεία απειλή και σε όποιον αρέσει.

Εργαλειοποιούν ακόμη και την επικαιρότητα, το Παλαιστινιακό σε αυτή τη φάση, για να επηρεάσουν, να φοβίσουν, και, γιατί όχι, να τρομοκρατήσουν ακόμα. Δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου μάθαμε ότι δημοτικοί άρχοντες που υπερασπίζονται την Παλαιστίνη δεν μπορούν να διαχειριστούν χρήμα. Τόσο πολύ ενοχλήθηκαν για την ενέργεια του Ρούσσου να τοποθετήσει στο παρελθόν την Παλαιστινιακή σημαία στο δημαρχείο Χαλανδρίου.

Βρίσκουν και τα κάνουν, είναι ξεκάθαρο. Δεν φοβούνται κανέναν γιατί δεν υπάρχει κανείς να τους φοβίσει. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες, ενώ ο αρχηγός της περιορίζεται σε…αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο. Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, με τα αναιμικά ποσοστά τους, δεν μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο, το λοιπό ακροδεξιό τσίρκο παίζει απλώς το κυβερνητικό παιχνίδι με επί μέρους διαφορές για τα μάτια του κόσμου.

Προβλέπονται αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν αντίβαρα, ούτε καν στον χώρο της δικαιοσύνης. Ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ αισθάνονται άτρωτοι, ανέγγιχτοι και εν τέλει αδιαπέραστοι. Εντελώς ατσαλωμένοι και με το 41% του ελληνικού λαού να επιδοκιμάζει κορυφαίες αντιθεσμικές επιλογές τους, όπως η παράνομη παρακολούθηση των πολιτικών αντιπάλων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και η δημοσιογραφία; Σε ένα τυπικό δυτικό κράτος θα μπορούσε να μετατραπεί σε πραγματική αντιπολίτευση, θα μπορούσε να ελέγξει, να αποκαλύψει. Εδώ, πλην εξαιρέσεων, η δημοσιογραφία μετατρέπεται σε οσφυοκάμπτη που πιάνεται η μέση του από τις υποκλίσεις στην εξουσία. Όλα βαίνουν καλώς στης λίστας Πέτσα το ανάγνωσμα.

Ετσι, η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία κείτεται στο έδαφος πολύ βαριά τραυματισμένη, σχεδόν γυμνή και εντελώς απροστάτευτη. Και άλλες φορές κατά τη διάρκεια της ζωής της δέχθηκε πλήγματα, αλλά τούτη τη φορά τα πυρά είναι τόσο πυκνά που θυμίζει άμαχο στη Γάζα που προσπαθεί να προστατευτεί από καταιγισμό πυρός.

Δεν μάς αξίζει, συνολικά, αυτή η κατάσταση, αυτή η ποιότητα στο πολίτευμά μας. Αναζητούνται λοιπόν αυτοί που θα δώσουν στη Γ’ Ελληνική Δημοκρατία το φιλί της ζωής για να σταθεί ξανά στα πόδια της. Ειδάλλως, ο θάνατος θα μοιάζει αναπόφευκτος. Αλλά και να συμβεί, οι περισσότεροι δεν θα το μάθουν ποτέ…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα