Διχογνωμία στο Ισραήλ για την επέμβαση στη Γάζα – Κίνδυνος εξάπλωσης και στον Λίβανο λέει ο ΟΗΕ

Διαβάζεται σε 4'
Ισραηλινά άρματα μάχης
Ισραηλινά άρματα μάχης EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ @MARTIN DIVISEK

Ο ΟΗΕ ισχυρίζεται ότι οι πιθανότητες ανάφλεξης και στο Λίβανο είναι πλέον ένα πιθανό ενδεχόμενο. Χιλιάδες εγκατέλειψαν τη Γάζα το βράδυ της Παρασκευής.

Oυδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν το Ισραήλ αποφασίσει τελικά χερσαία και εκτεταμένη επέμβαση στη Γάζα.

Είναι βέβαια σαφές ότι η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας της χώρας, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει τα σχέδια του στρατού, συμφωνεί στην ανάγκη εξάρθρωσης της Χαμάς, προκειμένου να μην μπορέσει να απειλήσει πάλι το Ισραήλ, και στον εντοπισμό των υπεύθυνων για το θάνατο περισσότερων από 1.300 Ισραηλινών αμάχων.

Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η δουλειά δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Υπάρχουν παράγοντες του Ισραήλ που πιστεύουν ότι μία χερσαία επέμβαση στο έδαφος της Γάζας μπορεί να επιφέρει τεράστιες ανθρώπινες απώλειες τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας που ίσως να είναι μη διαχειρίσιμες.

Το έδαφος της Γάζας αποτελεί προνομιακό πεδίο για τη Χαμάς που είναι πολύ καλά οργανωμένη και γνωρίζει άριστα την περιοχή. Επιπλέον δεν αποκλείεται τους Ισραηλινούς στρατιώτες να τους περιμένουν οδυνηρές εκπλήξεις σε κάθε βήμα τους.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της Ισραηλινής κυβέρνησης αναμένεται άμεσα.

Μετάδοση στο Λίβανο

Ο θάνατος εικονολήπτη του πρακτορείου ειδήσεων Reuters Ισάμ Αμπντάλα στον νότιο Λίβανο, όπου κάλυπτε τις εξελίξεις, πιστοποιεί τον τεράστιο κίνδυνο ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς να «εξαπλωθεί» στο λιβανέζικο έδαφος, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Εκτός από τον εικονολήπτη που έχασε τη ζωή του, άλλα έξι μέλη των δημοσιογραφικών ομάδων που είχαν στείλει στην περιοχή αυτή το Reuters, το Γαλλικό Πρακτορείο και το Αλ Τζαζίρα τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν τα τρία ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν κοντά στο χωριό Άλμα ες Σαμπ όταν χτυπήθηκαν εξαιτίας διασυνοριακών βομβαρδισμών, είπε τραυματίας δημοσιογράφος του AFP.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα σώματα ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ακολούθησαν προσπάθεια διείσδυσης Παλαιστίνιων από τη λιβανέζικη πλευρά.

Άλλα δυο μέλη της ομάδας του Reuters, οι Θάερ αλ Σουντάνι και Μάχερ Νάζεχ, τραυματίστηκαν και χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, ανέφερε το πρακτορείο προσθέτοντας πως προσπαθεί να συγκεντρώσει «περισσότερες πληροφορίες» για το τι συνέβη.

Η φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Κριστίνα Ασί και ο εικονολήπτης του Ντίλαν Κόλινς επίσης τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Τύρου.

Η Κάρμεν Τζουχάνταρ και ο Έλι Μπράχια του Αλ Τζαζίρα τραυματίστηκαν και αυτοί όταν το όχημά τους χτυπήθηκε «από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς», όπως είπαν.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του το γεγονός ότι «δημοσιογράφοι έγιναν στόχος του ισραηλινού εχθρού στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επίθεσής του εναντίον του εδάφους του Λιβάνου».

Γάζα: Συνεχίζεται η εκκένωση

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται πως εγκατέλειψαν την πόλη της Γάζας και κινήθηκαν προς νότο αφού ο στρατός του Ισραήλ έδωσε διορία 24 ώρες για να εκκενωθεί το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενόψει χερσαίων επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ήδη πριν από το τελεσίγραφο αυτό του ισραηλινού στρατού, είχαν εκτοπιστεί πάνω από 423.000 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και υφίσταται σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε 1.900 και από αυτούς οι 614 ήταν παιδιά και 370 γυναίκες. Άλλοι 7.696 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Εντοπίστηκαν σοροί αγνοούμενων

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού ισχυρίζονται ότι βρήκαν πτώματα αγνοούμενων πολιτών της χώρας κατά τη διάρκεια της προώθησής τους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ψηφιακή έκδοση της Jerusalem Post.

Η εφημερίδα ανέφερε πως τα πτώματα βρέθηκαν χθες τη νύχτα, καθώς η 7η ταξιαρχία προέλαυνε προς τα σύνορα.

Ο αριθμός των πτωμάτων δεν διευκρινίζεται. Η ταξιαρχία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περικύκλωσε περιοχή, βρήκε τα πτώματα και τα μετέφερε στην ισραηλινή επικράτεια.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως προχώρησε χθες τις πρώτες του χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου αναμένεται ευρείας κλίμακας έφοδος με σκοπό να εξαλειφθεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, σκοπός ήταν να «εκκαθαριστούν» περιοχές «από τρομοκράτες και όπλα».

Από την πλευρά του ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς –οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ– ανακοίνωσε πως 13 από τους τουλάχιστον 150 ομήρους που πήρε στο Ισραήλ σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας. Ανέφερε πως ανάμεσά τους ήταν ξένοι, χωρίς να διευκρινίσει τις εθνικότητές τους. Δεν έχει υπάρχει επιβεβαίωση από μέρους Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, που ανέφερε πως θα ερευνήσει αυτή την πληροφορία.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα