ΗΠΑ: Ο Τζιμ Τζόρνταν, πιστός του Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Διαβάζεται σε 2'
ΗΠΑ: Ο Τζιμ Τζόρνταν, πιστός του Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία στη Βουλή των Αντιπροσώπων
AP

“Σκληρή” είναι η επιλογή των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς ο εκλεκτός είναι πιστός στο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζιμ Τζόρνταν, βαρόνος των Ρεπουμπλικάνων που θεωρείται απόλυτα πιστός στον Ντόναλντ Τραμπ είναι από την Παρασκευή υποψήφιος του κόμματός του για το αξίωμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, όμως ο τερματισμός της κρίσης που προκαλεί το κενό σε αυτή τη θέση στρατηγικής σημασίας μοιάζει να απέχει αρκετά ακόμη.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Βουλή, που ελέγχεται οριακά από την αντιπολίτευση, αντίθετα με τη Γερουσία, που βρίσκεται στα χέρια των Δημοκρατικών, έχει πρακτικά παραλύσει από την 3η Οκτωβρίου, όταν καθαιρέθηκε ο πρόεδρος του σώματος Κέβιν Μακάρθι, εν μέσω αδελφοκτόνου σύγκρουσης στο κόμμα, έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν έτσι να προωθήσουν οποιοδήποτε μέτρο στο κοινοβούλιο, για τη χορήγηση νέας βοήθειας στο Ισραήλ για παράδειγμα, ή για τη συνέχιση της υποστήριξης στην Ουκρανία, ζήτημα που απασχολεί εδώ κι εβδομάδες.

Αυτή ήταν η δεύτερη ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, που διχάζεται ανάμεσα στους λεγόμενους μετριοπαθείς και αυτούς που κινούνται στην τροχιά του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην πρώτη, που έγινε την Τετάρτη, νικητής αναδείχθηκε ο Στιβ Σκαλίζ (Λουιζιάνα), πρόεδρος της ΚΟ, απέναντι στον Τζιμ Τζόρνταν (Οχάιο).

Όμως προχθές Πέμπτη ο κ. Σκαλίζ ανακοίνωσε πως αποσύρει την υποψηφιότητά του, αφού διαπίστωσε πως δεν διέθετε επαρκή αριθμό ψήφων για να εκλεγεί νέος «speaker».

Ο κ. Τζόρνταν επικράτησε την Παρασκευή σε μυστική ψηφοφορία του Όστιν Σκοτ (Τζόρτζια), άλλου μέλους της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματος. Όμως μπορεί να βρεθεί σε παρόμοια θέση με τον κ. Σκαλίζ, με δεδομένη την ισορροπία δυνάμεων στην αμερικανική κάτω Βουλή (221 ψήφοι οι Ρεπουμπλικάνοι, 212 οι Δημοκρατικοί), σύμφωνα με σχολιαστές.

Έλαβε 124 ψήφους, έναντι 81 του αντιπάλου του, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Ωστόσο σε δεύτερη ψηφοφορία, για να ξεκαθαριστεί πόσοι Ρεπουμπλικάνοι θα τον ψήφιζαν σε περίπτωση συνεδρίασης της ολομέλειας, δεν έλαβε παρά 152 ψήφους, έναντι 55 κατά, με άλλα λόγια του λείπουν 65 ψήφοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα