Έτοιμο για εισβολή στη Γάζα το Ισραήλ – Δραματικές εκκλήσεις για τους αμάχους

Διαβάζεται σε 9'
Βομβαρδισμοί στη Γάζα
Βομβαρδισμοί στη Γάζα AP

Κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για την Γάζα, μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ. Απελπιστική η κατάσταση με τους εγκλωβισμένους αμάχους, ενώ ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι όλα είναι έτοιμα για την εισβολή χερσαίων δυνάμεων.

Ώρες αγωνίας στη Γάζα όπου συνεχίζεται το αιματοκύλισμα, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να βομβαρδίζει στόχους στην περιοχή, την 8η ημέρα του πολέμου.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνέχισαν να εγκαταλείπουν τη βόρεια Γάζα και να στριμώχνονται σε ήδη γεμάτα σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια και αυτοσχέδια καταφύγια ενώ όσο περνάνε οι ώρες η Γάζα ξεμένει από τρόφιμα, φάρμακα και νερό, καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει αποσταλεί για τη Γάζα βρίσκεται ακόμα στην Αίγυπτο.

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει έτοιμος για μια συντονισμένη επιχείρηση από αέρος, θαλάσσης και εδάφους στη Γάζα, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να επισφραγίζει την παραπάνω θέση, δηλώνοντας ενώπιον Ισραηλινών στρατιωτών έξω από τη Λωρίδα της Γάζας ότι “το επόμενο στάδιο έρχεται”.

Περίπου στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ και οι πολίτες αναγκάστηκαν να σπεύσουν σε καταφύγια. Η αεράμυνα «Σιδηρούς Θόλος» ήταν αυτή που εξουδετέρωσε μια δέσμη από ρουκέτες πιθανότατα προερχόμενα από δυνάμεις της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα ξεπερνά πλέον τις 2.000 και οι τραυματίες έχουν φτάσει τις 8.714, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας. Ο απολογισμός των νεκρών στο Ισραήλ είναι πάνω από 1.300, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, με περισσότερους από 3.360 τραυματίες.

Από την πλευρά του το Ιράν, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, υποστήριξε ότι είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί μια «γενικευμένη κρίση» στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας όμως ότι «ίσως να είναι πολύ αργά τις επόμενες ώρες».

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ φοβούνται το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στα σύνορα με τον Λίβανο εάν η Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, αποφασίσει να παρέμβει στον πόλεμο.

Ισραηλινοί στρατιώτες AP Photo Ariel Schalit

Η Χεζμπολάχ άλλωστε ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλων και βλημάτων όλμου προς το Ισραήλ. Σε απάντηση, ο ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έπληξαν στόχους στο λιβανέζικο έδαφος.

Σε πολιτικό επίπεδο, συνεχίζονται οι προσπάθειες Νετανιάχου για τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος του κόμματος Yisrael Beiteinu, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι δεν έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά την ανακοίνωση που έκαναν αξιωματούχοι του Λικούντ, του κόμματος του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Σε ανάρτησή του στο Χ, Λίμπερμαν διευκρίνισε: “Υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε οποιαδήποτε ενέργεια λαμβάνει η κυβέρνηση για την εξάλειψη της Χαμάς και των ηγετών της. Είμαι πρόθυμος να συμμετάσχω στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να φέρουμε μια νίκη το συντομότερο δυνατό. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι υπουργός νούμερο 38 στην κυβέρνηση και να με χρησιμοποιούν σαν φύλλο συκής”.

Την ίδια ώρα, οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία των αμάχων διαδέχονται η μία την άλλη, ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση εικόνων φρίκης από επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ κατά κομβόι με αμάχους οι οποίοι προσπαθούσαν να διαφύγουν μέσω “ασφαλών διαδρόμων” από τη Γάζα. Πλάνα που ήρθαν στη δημοσιότητα, αποτυπώνουν την φρίκη και δείχνουν τουλάχιστον 12 πτώματα αμάχων, ενώ αναφορές κάνουν λόγο για έως και 70 νεκρούς.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) κάλεσε τις ισραηλινές αρχές “να προστατεύσουν όλους τους αμάχους που έχουν καταφύγει στις εγκαταστάσεις της στη Λωρίδα της Γάζας και δήλωσε ότι τα καταφύγιά της “δεν είναι πλέον ασφαλή”. Προειδοποίησε, επίσης, ότι “το καθαρό νερό τελειώνει” στη Γάζα.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής συγκάλεσε ο Σαρλ Μισέλ

Το βράδυ του Σαββάτου (14/10) ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε την σύγκλιση έκτακτης τηλεδιάσκεψης κορυφής για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή την Τρίτη (17/10) στις 5:30 μ.μ. (ώρα Βελγίου). «Είναι υψίστης σημασίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις Συνθήκες και τις αξίες μας, να καθορίσει την κοινή μας θέση και να καθορίσει μια σαφή ενιαία πορεία δράσης που να αντανακλά την πολυπλοκότητα της εξελισσόμενης κατάστασης» σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ.

Τονίζει ότι «οι βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ το περασμένο Σάββατο είχαν ως αποτέλεσμα την τραγική απώλεια περισσότερων των χιλίων αθώων Ισραηλινών πολιτών. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και χωρίς καμία προϋπόθεση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόμο».

«Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τον λαό του Ισραήλ και τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» συμπληρώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι «οι τραγικές σκηνές που εκτυλίσσονται στη Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα της πολιορκίας και της έλλειψης βασικών αναγκών σε συνδυασμό με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι σημαντικοί βομβαρδισμοί, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στη διεθνή κοινότητα», προσθέτοντας ότι «αυτή η σύγκρουση έχει πολλές συνέπειες, μεταξύ άλλων και για εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι Παλαιστίνιοι φεύγουν από τη βόρεια Γάζα προς τα νότια
Οι Παλαιστίνιοι φεύγουν από τη βόρεια Γάζα προς τα νότια AP Photo/Hatem Moussa

Ο κ. Μισέλ επισημαίνει ότι «η Ένωση ήταν πάντα και πρέπει πάντα να είναι σταθερός υπέρμαχος της ειρήνης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, όπως στην περίπτωση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η Ένωση πρέπει να εργαστεί για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης και τυχόν παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου».

Αναφέρει επίσης ότι «η ισχυρή δέσμευση με τους περιφερειακούς παράγοντες είναι καίριας σημασίας, καθώς αυτοί επηρεάζονται περισσότερο από τη σύγκρουση και μπορούν να διαδραματίσουν αποτελεσματικό ρόλο. Δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπουμε τη σημασία της αναζήτησης μιας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης που βασίζεται σε μια λύση δύο κρατών μέσω ανανεωμένων προσπαθειών στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

«Η σύγκρουση θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την ασφάλεια των κοινωνιών μας. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, έχει τη δυνατότητα να επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων και να τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό» συμπληρώνει.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταλήγει τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετανάστευσης και μετακινήσεων μεγάλου αριθμού ατόμων σε γειτονικές χώρες που έχουν ήδη σημαντικό αριθμό προσφύγων στο έδαφός τους. «Εάν δεν αντιμετωπιστεί προσεκτικά, υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ευρώπη. Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις μαζί. Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας».

 

Επίσκεψη Νετανιάχου σε στρατιώτες έξω από τη Λωρίδα της Γάζας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το γραφείο του, δίνοντας στη δημοσιότητα και ένα βίντεο από τη συνάντηση αυτήν.

Ο Νετανιάχου ακούγεται να ρωτά τους φαντάρους: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Δεν έκανε καμία άλλη διευκρίνιση στο βίντεο αυτό, που δείχνει μόνο τους στρατιώτες να κουνούν καταφατικά το κεφάλι, απαντώντας στην ερώτησή του.

Το Ιράν προειδοποιεί για “γενικευμένη κρίση” στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν υποστήριξε από τη Βηρυτό ότι είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί μια «γενικευμένη κρίση» στη Μέση Ανατολή, σχολιάζοντας τους φόβους για μια ανάφλεξη στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισράηλ.

«Υπάρχει ακόμη μια πολιτική ευκαιρία να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση στην περιοχή», είπε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποιώντας όμως ότι «ίσως να είναι πολύ αργά τις επόμενες ώρες».

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ φοβούνται το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στα σύνορα με τον Λίβανο εάν η Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, αποφασίσει να παρέμβει στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Βομβαρδισμένα κτίρια στη Γάζα
Βομβαρδισμένα κτίρια στη Γάζα AP Photo/Hatem Ali

Στις δηλώσεις που έκανε από την πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι του Ιράν (Συρία, Χεζμπολάχ, Ιράν), που ανεπισήμως αποκαλούνται «Άξονας της Αντίστασης», μπορεί να αντιδράσουν στην περίπτωση κλιμάκωσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.

«Η αντίσταση (σ.σ. στο Ισραήλ) στα άλλα μέτωπα εξέτασε όλα τα πιθανά σενάρια, έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με ειδικούς, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εάν το Ισράηλ ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα.

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι ο Αμπντολαχιάν συνομίλησε με τον Σάλεχ αλ Αρούρι, στέλεχος της Χαμάς και τον Ζιάντ αλ-Ναχάλα, τον ηγέτη του Ισλαμικού Τζιχάντ. Μετά τη Βηρυτό, ο Ιρανός υπουργός θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Κατάρ.

Μολονότι η Τεχεράνη στηρίζει τη Χαμάς, η ιρανική ηγεσία επιμένει ότι δεν εμπλέκεται στην επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι.

Η Κομισιόν τριπλασιάζει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα τριπλασιάσει την ανθρωπιστική της βοήθεια για ευάλωτους αμάχους στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Επιτροπή θα αυξήσει αμέσως το τρέχον κονδύλιο ανθρωπιστικής βοήθειας που προβλέπεται για τη Γάζα κατά 50 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα ανεβάσει το σύνολο σε περισσότερα από 75 εκατομμύρια ευρώ. Θα συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία με τον ΟΗΕ και τις υπηρεσίες του για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια φτάνει σε όσους έχουν ανάγκη στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Επιτροπή υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται έναντι των τρομοκρατών της Χαμάς, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχεται υποστήριξη σε αθώους πολίτες στη Γάζα σε αυτό το πλαίσιο», αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη συνομιλία που είχε με το ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα