Η “κακή βραδιά” της ΝΔ και τα περίεργα της δήλωσης Κασσελάκη

Διαβάζεται σε 3'

Όταν τα κυβερνητικά στελέχη κατέφυγαν στην… ψυχολογία για να εξηγήσουν το αποτέλεσμα του β’ γύρου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει «μοναδικός»

Βαθιά ανάλυση

«Έσπασε τα κοντέρ» της βαθιάς πολιτικής ανάλυσης η φράση … «μια κακή βραδιά» στην οποία τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που εμφανίστηκαν δημόσια, επιχείρησαν να «χωρέσουν» την απώλεια 4 περιφερειών σύν τους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας.

Άλλωστε το μήνυμα το έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την φράση του «δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά».

Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μίλησαν για την «ψυχολογία» των ψηφοφόρων. Επικαλέστηκαν άγνοια για το «τι έχουν στο μυαλό τους». Όπως και για μια «αίσθηση άνεσης» που δεν κινητοποίησε τους ψηφοφόρους της παράταξης. Μόνο τα …ζώδια δεν επικαλέστηκαν (αν και δεν ήταν πολύ μακριά αυτό από όσα έλεγαν).

Μια δικαιολογία γι’ αυτό είναι ο αιφνιδιασμός τους για το εκλογικό αποτέλεσμα. Όμως πιο πειστικό είναι το ότι στη ΝΔ δεν επιθυμούν πολιτικές εξηγήσεις. Γιατί σίγουρα δεν τους συμφέρουν.

Ο Σαμαράς

Για να είμαστε ακριβείς πάντως δεν ήταν όλοι το ίδιο δυσαρεστημένοι χθες στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε μάλλον μια λιγότερο κακή βραδιά από τους υπόλοιπους. Παραβρέθηκε βλέπετε στη συγκέντρωση για τη νίκη του Δημήτρη Πτωχού στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου. Τη μόνη περιφέρεια στην οποία κατάφερε να νικήσει χθες η Νέα Δημοκρατία.

Οι ευχαριστίες

Τη δική τους σημειολογία έχουν οι ευχαριστίες του Χάρη Δούκα στην πρώτη δήλωσή του μετά την ανατροπή που πέτυχε στον Δήμο της Αθήνας.

Πριν από όλους ευχαρίστησε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Πράγμα απολύτως λογικό αφού η υποψηφιότητά του ήταν επιλογή άρα και προσωπικό στοίχημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε την παράταξή του και τις οργανωμένες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν την προσπάθειά τους.

Τρίτον τον Κώστα Ζαχαριάδη προσωπικά. Μάλιστα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρών στο περίπτερο του Χάρη Δούκα. Αποσαφηνίζοντας αφενός την σημασία που είχε η στήριξη που του παρείχε η δημοτική παράταξη, κρατώντας όμως και τις αποστάσεις του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ξέκοψε

Νωρίς το αντιλήφθηκε και …νωρίς το έκοψε ο Μιχάλης Κατρίνης το «αφήγημα» που έλεγε ότι ο Χάρης Δούκας εκλέχθηκε Δήμαρχος Αθήνας και με τους ψήφους της παράταξης του Κασιδιάρης.

Ήταν στο (κάθε άλλο παρά φιλικό στο ΠΑΣΟΚ) στούντιο του ΣΚΑΙ, η πρώτη φορά που ακούστηκε χθες ένα τέτοιος υπαινιγμός. Αυτόματα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ που ξεκαθάρισε πώς τέτοιου είδους απόπειρες δεν θα γίνουν ανεκτές.

Από ότι φάνηκε βέβαια στην συνέχει κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κώστας Κυρανάκης συνέχισαν να «παίζουν» σε αυτή την γραμμή…

Θα συζητηθεί

Πολύ θα συζητηθεί – προβλέπουμε- στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη που υποστήριξε ότι  «από τον πρώτο γύρο είπα αυτό που δεν έχει πει κανένας αρχηγός κόμματος ποτέ: Στον δεύτερο γύρο, θα στηρίξουμε κάθε προοδευτικό υποψήφιο». Για πολλούς λόγους.

Ο πρώτος είναι πως πιθανότατα σε πολλά αυτιά να ακούστηκε υπερφίαλο και θυμίζει και λίγο αιχμή προς τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί η αλήθεια είναι πως στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε ανάλογη θέση.

Ο δεύτερος λόγος είναι η άτυπη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως επειδή αναφέρεται θετικά στον Χ. Δούκα (Αθήνα), στον Δ.Κουρέτα (Θεσσαλία), τον Στ.Αγγελούδη (Θεσσαλονίκη), τον Σ.Ρούσσο (Χαλάνδρι) μέχρι και την Τ.Κατσαφάκη στον Δήμο Ζωγράφου. Δίχως καμία αναφορά όμως στην νίκη του Κ. Πελετίδη (Πάτρα).

Ο τρίτος λόγος είναι πως η ανακοίνωση θύμιζε πολύ, πάρα πολύ, το «γράψιμο» του Πολάκη…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα