Ισραήλ: Ανάληψη ευθύνης για τη μη αποτροπή της επίθεσης της Χαμάς

Διαβάζεται σε 2'
Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς
Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς Associated Press

Παραδοχή αποτυχίας από το Ισραήλ για την επίθεση της Χαμάς, με εκατοντάδες νεκρούς.

Ο αρχηγός της Σιν Μπετ, ο Ρόνεν Μπαρ, ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ να αποτρέψει την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, στο ισραηλινό έδαφος.

«Παρά τις ενέργειές μας, δυστυχώς το Σάββατο (σ.σ. 7 Οκτωβρίου) δεν καταφέραμε να προειδοποιήσουμε εγκαίρως ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την επίθεση» δήλωσε ο Μπαρ.

«Ως επικεφαλής της υπηρεσίας, η ευθύνη για αυτήν την αποτυχία είναι δική μου. Θα υπάρξει χρόνος για να διεξάγουμε έρευνες. Τώρα βρισκόμαστε σε πόλεμο» τόνισε.

Τα απόρρητα έγγραφα για την επίθεση

Σύμφωνα με δημοσίευμα, προ ημερών, της Wall Street Journal, οι μαχητές της Χαμάς που εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ από τη Γάζα είχαν λεπτομερείς χάρτες των πόλεων και των στρατιωτικών βάσεων που είχαν στόχο. Μερικοί έφεραν, επίσης, οδηγούς για τα αδύναμα σημεία στα τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού.

Τα έγγραφα, γραμμένα στα αραβικά, ανακτήθηκαν από τοποθεσίες επιθέσεων ή πτώματα νεκρών μαχητών της Χαμάς από Ισραηλινούς πολίτες, στρατιώτες και προσωπικό έκτακτης ανάγκης και τα είδαν συντάκτες της αμερικανικής εφημερίδας.

Συνολικά, τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς εξαρχής δεν στόχευσε μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά και σημεία που βρίσκονταν άμαχος πληθυσμός προκειμένου να πιάσει ομήρους, και προσφέρουν στοιχεία για την κλίμακα της συλλογής πληροφοριών της Χαμάς και τον βαθμό σχεδιασμού για την προσβολή.

«Ήξεραν ακριβώς ποιοι θα ήταν οι στόχοι» είπε ο Michael Milshtein, πρώην αξιωματικός των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και επικεφαλής του Φόρουμ Παλαιστινιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Δεν υπάρχει τίποτα κοντά σε αυτό το επίπεδο σχεδιασμού σε όσα είχε κάνει η Χαμάς στο παρελθόν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα