Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η άτιμη κοινωνία

Διαβάζεται σε 2'
Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η άτιμη κοινωνία

Τα τελευταία 24ωρα το μήνυμα που εκπέμπει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αφορά συμφωνίες σε επίπεδο κορυφής προκειμένου να υπάρξει κάποιου είδους συνεργασία ή σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ.

Κοίτα πώς έρχονται τα πράγματα!

Το τελευταίο διάστημα ήταν η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που είχε κάνει «σημαία» την σχέση με την κοινωνία. Εμφανίζονταν ως «αναδεικνυόμενη από την κοινωνία», ως «απευθυνόμενη μόνον στην κοινωνία» και ως «λογοδοτούσα μόνον στην κοινωνία».

«Αδιαμεσολάβητα» μάλιστα, όπως συχνά αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης. (Προφανώς με το βλέμμα στις εσωκομματικές εξελίξεις και την δυνατότητα να αποφύγει κάποιον τυχόν εγκλωβισμό του στα εκλεγμένα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ).

Τα πράγματα όμως φάνηκε να άλλαξαν κάπως μετά το αποτέλεσμα των αυτό-διοικητικών εκλογών. Τα τελευταία 24ωρα το μήνυμα που εκπέμπει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αφορά συμφωνίες σε επίπεδο κορυφής προκειμένου να υπάρξει κάποιου είδους συνεργασία ή σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ.

Η πρόταση αυτή εκφέρεται με όλους τους δυνατούς τρόπους: Αρχικά με την εκδοχή του Χρήστου Σπίρτζη που μιλά ακόμη και για οργανωτική ενοποίηση των χώρων με κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρω-εκλογές. Εναλλακτικά με την επίσημη θέση της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι λιγότερο τολμηρή και κάνει αναφορές μόνον σε κοινό μέτωπο.

Οι «ανατροπές» όμως συνεχίζονται: Την τακτική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς την αντιλήφθηκε το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε ο Νίκος Ανδρουλάκης μόνον αφελής πολιτικός δεν είναι. Αν ήταν δεν θα μπορούσε να «επιβιώσει» στο κόμμα του πόσο μάλλον να κερδίσει τη προεδρία του.

Έτσι λοιπόν η Χαριλάου Τρικούπη απαντά στην Κουμουνδούρου με τα ίδια τα επιχειρήματά της. Λέγοντας πως τα θέματα αυτά δεν αποφασίζονται σε κλειστά γραφεία ή σε συσκέψεις κορυφής αλλά …στην κοινωνία. Όπως και συνολικά στην πολιτική πραγματικότητα.

Στο ΠΑΣΟΚ μάλιστα ξεκαθαρίζουν πως ήταν η ίδια η κοινωνία αυτή που έθεσε- μέσω της ψήφου- στον ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα του «τι στάση θα κρατήσεις στον β’ γύρο;». Έτσι ώστε να προκύψει η νίκη του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθήνας και να ξεκινήσει η συζήτηση για τις δυνατότητες που θα μπορούσε να έχει η «όσμωση» των δύο χώρων.

Πολλοί προβλέπουν ότι αυτή η συνθήκη ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα «πάει έτσι» μέχρι την κάλπη των ευρω-εκλογών. Είναι μία πιθανή εκδοχή. Όμως ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα διάστημα 9 μηνών που σίγουρα θα περιλαμβάνει εξελίξεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης δεν αποκλείεται και η …κοινωνία να έχει κάτι να πει για όλα αυτά. Έστω και έμμεσο τρόπο.

Info:

Πώς όταν “γυρίζει” το πολιτικό παιχνίδι, “γυρίζουν” μαζί του και τα επιχειρήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα