Reuters: Ζητά έρευνα από το Ισραήλ για τον θάνατο του δημοσιογράφου στα σύνορα με τον Λίβανο

Διαβάζεται σε 3'
Ισραήλ, Λίβανος, Reuters
Λιβανέζοι δημοσιογράφοι ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο του συναδέλφου τους από το Reuters AP Photo Hassan Ammar

“Ερευνα σε βάθος, γρήγορα και με διαφάνεια” ζήτησε η διευθύντρια του Reuters για τον θάνατο του δημοσιογράφου Ισάμ Αμπντάλα που σκοτώθηκε από οβίδα στα σύνορα του Ισραήλ με τον νότιο Λίβανο.

Το πρακτορείο Reuters ζήτησε από τις ισραηλινές αρχές να διεξαγάγουν “έρευνα γρήγορα, σε βάθος και με διαφάνεια” για το θάνατο του δημοσιογράφου του Ισάμ Αμπντάλα στις 13 Οκτωβρίου, στη διάρκεια επίθεσης στο νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ.

“Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς τις ισραηλινές αρχές, οι οποίες δήλωσαν πως ερευνούν, για να διεξαγάγουν μια έρευνα γρήγορα, σε βάθος και διαφανή γι’ αυτό που συνέβη”, δήλωσε η διευθύντρια του Reuters Αλεσάντρα Γκαλόνι, σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ. “Λέγοντας διαφανή εννοώ μια έρευνα με αποδείξεις και ξεκάθαρες εξηγήσεις“, πρόσθεσε.

“Ζήτησα επίσης από το Λίβανο, ο οποίος είπε πως έχει συγκεντρώσει αποδείξεις σχετικά με την επίθεση, και από κάθε άλλη αρχή, που διαθέτει πληροφορίες, να τις παράσχουν”, συνέχισε η Αλεσάντρα Γκαλόνι.

Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση, στην οποία σκοτώθηκε ο Ισάμ Αμπντάλα και έξι άλλοι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων δύο του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), σημειώθηκε στο νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ.

Από την αρχή του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα, που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, η ζώνη αυτή είναι πεδίο ακατάπαυστων πυρών ανάμεσα στη λιβανική Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό και αποπειρών διείσδυσης στο Ισραήλ από το Λίβανο.

Ο Ισάμ Αμπντάλαχ έχασε τη ζωή του αφού “επλήγη από μια οβίδα την ώρα που κινηματογραφούσε τα πυρά ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο”, εξήγησε η διευθύντρια του Reuters. “Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως η οβίδα που σκότωσε τον Ισάμ ήρθε από το Ισραήλ”, πρόσθεσε.

Η Αλεσάντρα Γκαλόνι κάλεσε «όλα τα μέρη» που εμπλέκονται στη σύγκρουση «να σέβονται όλα τα μέσα ενημέρωσης» και να «εργάζονται» μαζί τους «ώστε να εγγυώνται την ασφάλεια των δημοσιογράφων». Ο Ισάμ Αμπντάλαχ, 37 ετών, ήταν «ένας δημοσιογράφος έμπειρος, ταλαντούχος και με πάθος», τόνισε η ίδια. “Έκανε απλώς τη δουλειά του, όταν σκοτώθηκε”.

Το Σάββατο, το AFP είχε επίσης ζητήσει από το Ισραήλ και το Λίβανο να διεξαγάγουν «μια σε βάθος έρευνα» για την επίθεση κατά των δημοσιογράφων.

«Έχει κρίσιμη σημασία να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να διαπιστωθεί πώς στοχοθετήθηκε μια ομάδα δημοσιογράφων, οι οποίοι αναγνωρίζονταν ξεκάθαρα ως δημοσιογράφοι και είχαν διαπιστευθεί επισήμως», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου Φαμπρίς Φρις.

Υπενθυμίζεται ότι ο λιβανικός στρατός κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ευθύνεται για τη βολή. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «λυπάται πολύ» για το θάνατο του Ισάμ Αμπντάλα, χωρίς να παραδεχθεί ρητά την ευθύνη του και πρόσθεσε πως προσπαθεί να «εξακριβώσει» τις συνθήκες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα