Γάζα: Χτυπήθηκαν σχολείο και νοσοκομείο – Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς
Διαβάζεται σε 4'Εκατοντάδες άτομα φέρεται να έχουν σκοτωθεί, μετά από αεροπορικές επιδρομές δυνάμεων του Ισραήλ σε σχολείο και νοσοκομείο στη Γάζα. Διεθνής καταδίκη για τις επιθέσεις.
- 17 Οκτωβρίου 2023 20:33
Φρίκη προκαλούν οι πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ για βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα, από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Στο νοσοκομείο -εκτός από τους ασθενείς- βρίσκονταν και οικογένειες που είχαν βρει εκεί καταφύγιο.
Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 200 – 300 νεκρούς, ενώ το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε πως εκφράζονται φόβοι ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Στον απόηχο της μαζικής αυτής επίθεσης, ο πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.
Βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου αποτυπώνει τη στιγμή που η ρουκέτα χτυπά το νοσοκομείο, με την εικόνα να προκαλεί σοκ.
“Ένα νέο έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε από την κατοχή στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Al-Ahli Arabi στο κέντρο της πόλης της Γάζας, με αποτέλεσμα να έρθουν δεκάδες μάρτυρες και τραυματίες στο Ιατρικό Συγκρότημα Al-Shifa λόγω του βομβαρδισμού. Πρέπει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο στέγασε εκατοντάδες ασθενείς, τραυματίες και εκτοπισμένους από τα σπίτια τους λόγω των αεροπορικών επιδρομών”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Χαμάς.
Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε πως διερευνώνται οι αναφορές για βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα.
«Υπάρχουν πολλές ψευδείς αναφορές από τη Χαμάς», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
“Η πιο θανατηφόρα ισραηλινή επίθεση”
Ως την “πιο θανατηφόρα” αεροπορική επιδρομή που έχουν κάνει ποτέ οι ισραηλινές δυνάμεις από το 2008, χαρακτήρισε την επίθεση στο νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα η Πολιτική Άμυνα της Παλαιστίνης.
“Η σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία μας. Ενώ έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους και ημέρες, αλλά αυτό που συνέβη απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Mahmoud Basal.
Αεροπορική επιδρομή και σε σχολείο
Νωρίτερα, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα σχολείο χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στον προσφυγικό καταυλισμό al-Maghazi στη Λωρίδα της Γάζας.
Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν και εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, σύμφωνα με δήλωση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).
«Αυτό είναι εξωφρενικό και δείχνει και πάλι μια κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων», προσθέτει η δήλωση. «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές πια στη Γάζα, ούτε καν οι εγκαταστάσεις της UNRWA».
Η UNRWA αναφέρει ότι το χτύπημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.
Προσθέτει: «Τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε αυτό το σχολείο της UNRWA που έγινε καταφύγιο. Δεν είχαν και δεν έχουν πού αλλού να πάνε».
Διεθνής καταδίκη για την επιδρομή
Αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο προκάλεσαν τα χτυπήματα σε νοσοκομείο και σχολείο στη Γάζα.
Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, δήλωσε ότι τα νέα που έρχονται από τη Γάζα είναι καταστροφικά, χαρακτηρίζοντας “φρικτή και απαράδεκτη”.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κατήγγειλε “με τον πιο έντονο τρόπο” την αεροπορική επιδρομή, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει επειγόντως για να σταματήσει τέτοιες παραβιάσεις.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας ήταν “το τελευταίο παράδειγμα των επιθέσεων του Ισραήλ χωρίς τις πιο βασικές ανθρώπινες αξίες”.
“Καλώ όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή η άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα στη Γάζα”, έγραψε ο Τούρκος πρόεδρος στο Twitter.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εξέδωσε δήλωση με την οποία καταδικάζει έντονα την αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο στη Γάζα που σκότωσε εκατοντάδες αμάχους.
“Η επέκταση των ισραηλινών επιθέσεων πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας για να συμπεριλάβει νοσοκομεία, σχολεία και άλλα πληθυσμιακά κέντρα είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση“, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Αντίστοιχα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, καταδίκασε τη φονική επίθεση, ζητώντας την “άμεση προστασία των αμάχων” και την “αναίρεση των εντολών εκκένωσης” του Ισραήλ.