Το Ισραήλ σπεύδει να σβήσει βίντεο για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα

Διαβάζεται σε 4'
Το Ισραήλ σπεύδει να σβήσει βίντεο για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα
Ισραήλ AP

Με το έγκλημα πολέμου στο νοσοκομείο της Γάζας να έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή, το Ισραήλ, αφού εμμένει στη θέση του ότι βομβαρδίστηκε από την Ισλαμική Τζιχάντ, εξαφανίζει βίντεο από τα social media.

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται ο μηχανισμός προπαγάνδας του Ισραήλ προκειμένου να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στην αποκλεισμένη πόλη της Γάζας, που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους. Εξέλιξη που δημιουργεί νέα δεδομένα στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής, με την οργή στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο να ξεχειλίζει.

Από την πρώτη στιγμή, οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν τον στρατό του Ισραήλ για αεροπορικό πλήγμα στην υποδομή, ενώ το Τελ Αβίβ αρνήθηκε την ευθύνη, αποδίδοντας τον βομβαρδισμό σε «αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας» της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Σε δήλωση του εκπροσώπου της, η οργάνωση διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, ενώ ακολούθησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου που έκανε λόγο για «βάρβαρους τρομοκράτες» που βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

Μέχρι εδώ όλα «αναμενόμενα», αν αναλογιστεί κανείς πως βρισκόμαστε σε πόλεμο και οι δύο πλευρές καταβάλλουν κάθε είδους προσπάθεια ούτως ώστε να προωθήσουν το δικό τους αφήγημα, πόσω μάλλον σε μια θηριωδία όπως η χθεσινή.

Τι γίνεται όμως -και κυρίως τί μαρτυρά- όταν η μια πλευρά ξεπερνά κάθε όριο, ποντάροντας στο γεγονός ότι ακόμη και πολλά ΜΜΕ δεν έχουν τρόπο να ελέγξουν τι ακριβώς συμβαίνει και τι είναι προπαγάνδα;

Σημειωτέον, ο τρόπος διαχείρισης της παρακάτω υπόθεσης αφορά όσους δεν είναι από την αρχή αποφασισμένοι ποιος είναι ο «καλός» και ποιος ο «κακός», ψάχνοντας απλώς σε έναν ωκεανό πληροφοριών αυτές που βολεύουν την προκαθορισμένη άποψή τους, και αγνοώντας όσες την ανατρέπουν.

Εξηγούμαστε, λοιπόν.

Η αρχική ανάρτηση και το βίντεο του Ισραήλ

Μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου al-Ahli στην πόλη της Γάζας, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) έσπευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να επιρρίψουν την ευθύνη στην Ισλαμική Τζιχάντ.

Σε ανάρτησή στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), που αναπαρήχθη σε όλα τα διεθνή δίκτυα, αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Από την ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων των IDF, πραγματοποιήθηκε εχθρική βολή ρουκέτας προς το Ισραήλ, η οποία πέρασε από την περιοχή του νοσοκομείου, όταν χτυπήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, από διάφορες πηγές που διαθέτουμε, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ευθύνεται για την αποτυχημένη βολή που έπληξε το νοσοκομείο».

Την ανάρτηση συνόδευε ένα βίντεο με ρουκέτες που φέρεται να είχαν εκτοξευτεί από την πόλη της Γάζας. Μια εξ αυτών διακρίνεται να βγαίνει εκτός πορείας σε καθοδική τροχιά, και ακολουθεί μια λάμψη μετά από έκρηξη που σημειώνεται.

Αν παρατηρήσει κάποιος προσεκτικά -όπως ο δημοσιογράφος των New York Times, Aric Toler, που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους έρευνες- διακρίνει στην παρακάτω εικόνα να αναγράφεται πάνω αριστερά η ώρα. Σύμφωνα με την ανάρτηση, το ρολόι στη Γάζα «όταν πραγματοποιείται η επίθεση» δείχνει 19:59.

Η επίμαχη ανάρτηση επίσημου λογαριασμού του Ισραήλ
Η επίμαχη ανάρτηση επίσημου λογαριασμού του Ισραήλ Twitter

Ωστόσο, οι πρώτες δημόσιες αναφορές για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου έγιναν περίπου στις 19:20 (τοπική ώρα).

Η διόρθωση και… τα ρέστα

Τη διαφορά αυτή -που δεν συνάδει με το αφήγημα που θέλουν να περάσουν- φαίνεται πως εντόπισαν και οι διαχειριστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των ισραηλινών δυνάμεων και έσπευσαν να διορθώσουν το «λάθος» τους, διαγράφοντας το εν λόγω βίντεο.

Πάντως, δεν πτοήθηκαν από αυτό και, αφού εξαπέλυσαν επίθεση κατά διεθνών δικτύων ενημέρωσης που «υιοθέτησαν ισχυρισμούς της Χαμάς χωρίς να ελέγξουν τα γεγονότα», παρέθεσαν νέο βίντεο (με νέα ώρα φυσικά) του Al Jazeera, που προτρέπουν τα ΜΜΕ να ελέγξουν τα δικά τους πλάνα προτού κατηγορήσουν το Ισραήλ.

  • 18:59 – Μια ρουκέτα με στόχο το Ισραήλ εκπυρσοκρότησε και εξερράγη
  • 18:59 – Ένα νοσοκομείο στη Γάζα χτυπήθηκε στη Γάζα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα