Μητσοτάκης: Οδύνη και αποτροπιασμός για την επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα

Διαβάζεται σε 3'
Μητσοτάκης: Οδύνη και αποτροπιασμός για την επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα
Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι και να μην κλιμακωθεί η σύρραξη. Το Σάββατο θα λάβει μέρος σε διάσκεψη για την Παλαιστίνη στο Κάιρο.

Την οδύνη και τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Υπογράμμισε επίσης την “άμεση ανάγκη να διερευνηθεί τι έχει συμβεί”, χωρίς πάντως να κάνει αναφορά σε τυχόν ευθύνες του Ισραήλ.

Ενώ ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα μεταβεί στο Κάιρο, για να συμμετάσχει στην πολυμερή διάσκεψη που συγκαλεί η Αίγυπτος για την Παλαιστίνη. “Η Ελλάδα έχει λόγο στη Μέση Ανατολή”, δηλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι χθες επανέλαβε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις θέσεις της Ελλάδας. “Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντα όμως με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και έχοντας ως κύριο μέλημα την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας και την παροχη ανθρωπιστικής βοήθειας”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε εξάλου ότι: “Η Ελλάδα ως χώρα της ανατολικής Μεσογείου γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον, ότι δεν πρέπει να επεκταθεί η σύρραξη. Να αποφύγουμε οποιαδήποτε κλιμάκωση απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα”.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης ότι πρέπει “να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ”. Δήλωσε μάλιστα ότι: “Η Ελλάδα ως εξωτερικό σύνορο της ευρωπαϊκής οικογένειας έχει την πρόθεση και την υποχρέωση να επιμείνει σε μία αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης συνόρων. Κάτι που θα κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις”.

Στο Κάιρο το Σάββατο ο Μητσοτάκης- Η Αθήνα θέλει ρόλο στη Μέση Ανατολή

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τέλος εμμέσως στην ακύρωση της επίσκεψης του στο Ισραήλ. “Θα ταξιδέψω στην περιοχή όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες”, δήλωσε ξερά και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει το Σάββατο από το Κάιρο, όπου θα βρεθεί στα πλαίσια της πολυμερούς διάσκεψης που συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το παλαιστινιακό.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη- Σίσι το Σάββατο συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις μετά τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση. Και συμφώνησε με Σίσι ότι είναι σημαντικό να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ενώ οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή.

Αυτή θα είναι και η ατζέντα της πολυμερούς διάσκεψης του Σαββάτου στο Κάιρο, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις και θα επιχειρήσει να αναδείξει το ρόλο της Αθήνας στην κρίση.

“Η Ελλάδα έχει λόγο στη Μέση Ανατολή. Είμαστε δύναμη λύσης. Είμαστε το τελευταίο ανατολικό σύνορο της Ευρώπης και το τελευταίο δυτικό φυλάκιο σταθερότητας”, τόνισε κλείνοντας τη σχετική αναφορά του στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης.

Εξάλλου, το γεγονός ότι η Τουρκία επιχειρεί να παίξει ρόλο στην περιοχή με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς και να εμφανιστεί ως διαμεσολαβητής της Δύσης με τον αραβικό κόσμο, φαίνεται πως έχει θορυβήσει την Αθήνα.

Σημειωτέον ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης είχε την Τρίτη συνάντηση με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, αλλά και με τους πρέσβεις των αραβικών χωρών, ενώ τη Δευτέρα επικοινώνησε με τον Παλαιστίνιο ομόλογο του Ριάντ Αλ Μαλίκι.

Η Αθήνα μιλά τώρα για την ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικών διαύλων και προστασίας των αμάχων και προσπαθεί να ισορροπήσει με τη στήριξη στο Ισραήλ από τη μία και τις παραδοσιακές καλές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο από την άλλη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα