Τριήμερο εθνικό πένθος στην Τουρκία για το νοσοκομείο της Γάζας

Διαβάζεται σε 4'
Ο Ερντογάν
Ο Ερντογάν AP Photo Burhan Ozbilici

Τριήμερο εθνικό πένθος με προεδρικό διάταγμα θα κηρυχθεί στη χώρα για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα. Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων.

Η Τουρκία θα κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος μετά το φονικό χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες πληροφορίες που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του προεδρικού κόμματος AKP στη Βουλή, την Οζλέμ Ζενγκίν, την οποία επικαλέστηκε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT και το ιδιωτικό δίκτυο NTV, η ανακοίνωση για την κήρυξη εθνικού πένθους θα επισημοποιηθεί με προεδρικό διάταγμα.

Η Τουρκία ευθυγραμμίζεται άλλωστε με την Αίγυπτο και απορρίπτει την εξορία των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας λόγω του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς. “Το Ισραήλ δεν πρέπει να ξεχνά πως, αν συμπεριφέρεται ως οργάνωση παρά ως κράτος, θα καταλήξει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια“, δήλωνε άλλωστε πριν λίγες ημέρες ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας τις “επονείδιστες μεθόδους” του ισραηλινού στρατού.

“Να βομβαρδίζεις κοινότητες αμάχων, να σκοτώνεις αμάχους, να εμποδίζεις την ανθρωπιστική βοήθεια και να προσπαθείς να τα παρουσιάζεις αυτά ως κατορθώματα δεν μπορεί να είναι παρά αντίδραση μιας οργάνωσης και όχι ενός κράτους”, επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος, που χρησιμοποιεί συνήθως τον όρο “οργάνωση” για να χαρακτηρίσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που κατά την Άγκυρα και τους συμμάχους της στη Δύση, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Τρίτη ανοιχτά το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα. “Το χτύπημα ενός νοσοκομείου που ήταν εκεί γυναίκες, παιδιά και αθώοι πολίτες είναι το τελευταίο παράδειγμα των επιθέσεων του Ισραήλ, μακριά από τις πιο βασικές ανθρώπινες αξίες. Καλώ όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή η άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα στη Γάζα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σε ανακοίνωσή του “βαθιά αγανάκτηση που εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της στόχευσης νοσοκομείου στη Γάζα”. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο αναφέρει ότι “καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις”.

“Ευχόμαστε έλεος στους Παλαιστίνιους αδελφούς μας που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Είναι αναπόφευκτο να λογοδοτήσει ενώπιον του διεθνούς δικαίου μια νοοτροπία που στοχεύει άμεσα αμάχους και χτυπάει νοσοκομεία και σχολεία”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως το βράδυ της Τρίτης έλαβαν χώρα εκτεταμένα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη μπροστά από το Γενικό Προξενείο του Ισραήλ. Κατά τα επεισόδια που προκλήθηκαν τραυματίστηκαν 63 άτομα, εκ των οποίων οι 43 αστυνομικοί, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της νομαρχίας της Κωνσταντινούπολης. Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του μετά από καρδιακή προσβολή. Σε αντίστοιχη συγκέντρωση στην Άγκυρα το πλήθος επιχείρησε να εισβάλει στη πρεσβεία του Ισραήλ.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση για την Τουρκία στο υψηλότερο επίπεδο, προειδοποιώντας όσους Ισραηλινούς βρίσκονται στη χώρα να φύγουν αμέσως το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Διπλωματικός πυρετός

Τη Δευτέρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, με τους δύο ηγέτες να συζητούν για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο κ. Μητσοτάκης θα μετέχει επίσης στη διεθνή διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Κάιρο, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση για τη Μέση Ανατολή.

Τη διάσκεψη οργανώνει ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σισι, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στην Παλαιστίνη και καταρχήν να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η Ελλάδα θέλει να παίξει καίριο διπλωματικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για να αντισταθμίσει την επιρροή που προσπαθεί να έχει η Άγκυρα στις εξελίξεις. Τονίζεται εδώ ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, μετά την αρχική άνευ όρων στήριξη σε Νετανιάχου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα