Στο ΔΠΔ η Παλαιστινιακή Αρχή – Ζητά έρευνα για το πλήγμα στο νοσοκομείο
Διαβάζεται σε 3'Η Παλαιστινιακή Αρχή προσφεύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και ζητά να διερευνηθεί το “χτύπημα” στο νοσοκομείο Αχλί Αράμπ της Γάζας.
- 18 Οκτωβρίου 2023 20:17
Η Παλαιστινιακή Αρχή θέλει να διερευνηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το πολύνεκρο πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας, για το οποίο αλληλοκατηγορούνται το Ισραήλ και η Χαμάς, δήλωσε σήμερα Τετάρτη (18/10) η εκπρόσωπός της στη Γαλλία, Χάλα Άμπου Χασίρα.
«Το παλαιστινιακό κράτος κατέθεσε σήμερα (Τετάρτη) έναν φάκελο στο ΔΠΔ, ζητώντας να διερευνηθεί αυτό το έγκλημα. Χρειάζεται μια διεθνής έρευνα», είπε η Άμπου Χασίρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της αποστολής της Παλαιστίνης στη Γαλλία.
Μολονότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στήριξε την ισραηλινή εκδοχή, σύμφωνα με την οποία για το πλήγμα αυτό ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ, μια άλλη ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, η Άμπου Χασίρα δεν είχε καμία αμφιβολία για το ποιος είναι ο υπεύθυνος: «Το Ισραήλ είναι ο μοναδικός υπεύθυνος (…) Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ στοχοθετεί πολιτικές υποδομές και συγκεκριμένα νοσοκομεία», τόνισε.
Από το πλήγμα, το βράδυ της Τρίτης, στο νοσοκομείο Αχλί Αράμπ, στο κέντρο της Γάζας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 471 άνθρωποι.
Επειδή «η Γαλλία έχει κάποια αξιοπιστία στην περιοχή αναμένουμε να αναλάβει δράση για να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα, να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε η Παλαιστίνια διπλωμάτις, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων έξω από το ΔΠΔ στη Χάγη
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη (18/10) έξω από την έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στη Χάγη, ζητώντας να αναλάβει δράση για να σταματήσουν τα εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, τα οποία κατήγγειλαν πως ισοδυναμούν με γενοκτονία.
Το ΔΠΔ ερευνά καταγγελίες για αποτρόπαια εγκλήματα που φέρονται να διέπραξαν μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας από το 2014 μέχρι σήμερα.
«Καταδικάζουμε τις δολοφονίες εκατέρωθεν. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη Γάζα, η διεθνής κοινότητα εθελοτυφλεί», είπε ο 50χρονος Ραφάτ Αλκαγιάλι, εξηγώντας πως συμμετείχε στη συγκέντρωση επειδή δεν έχει χάσει την πίστη του στο διεθνές δίκαιο.
Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν επιγραφές με συνθήματα όπως «Δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη – Σταματήστε τη Γενοκτονία» και «Πόσα παιδιά θα πεθάνουν μέχρι να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Ισραήλ;».
Ο νέος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε συντονισμένες επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος, σκοτώνοντας περίπου 1.400 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας άμαχους και στρατιωτικούς τους οποίους κρατά ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας. Έκτοτε ο παλαιστινιακός θύλακας τελεί υπό πολιορκία και σφυροκοπείται αδιάκοπα από τον ισραηλινό στρατό, με απολογισμό περισσότερους από 3.400 νεκρούς.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν είχε δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο να διερευνήσει καταγγελλόμενα εγκλήματα στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, παρότι το εβραϊκό κράτος δεν έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης.