Τραγική η κατάσταση σε νοσοκομεία της περιφέρειας – Τι συμβαίνει σε Άρτα και Λαμία

Διαβάζεται σε 6'
Τραγική η κατάσταση σε νοσοκομεία της περιφέρειας – Τι συμβαίνει σε Άρτα και Λαμία
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δημόσιου νοσοκομείου SOOC

Χωρίς γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων πραγματοποιούνται γενικές εφημερίες, οι γιατροί υποχρεώνονται σε υπερεργασία και αντί να γίνονται προσλήψεις, τα κενά στις θέσεις εργαζομένων συνεχώς μεγαλώνουν.

Υπό κατάρρευση βρίσκονται πολλά νοσοκομεία της χώρας, καθώς ολοένα και συχνότερα, ιατρικοί σύλλογοι προειδοποιούν για τις παθογένειες, ελλείψεις προσωπικού και φυσικά τους κινδύνους που εγκυμονεί μεσοπρόθεσμα η κατάσταση για τους ασθενείς.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι τα Νοσοκομεία Πέλλας και «Βενιζέλειο» στην Κρήτη έχουν αναστείλει τα τακτικά χειρουργεία.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη πρόσφατα στην Κρήτη και δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού, ώστε στο «Βενιζέλειο» να ξεκινήσει και πάλι η λειτουργεία των τακτικών χειρουργείων.

Σε πρόσφατη έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), είχαν καταγραφεί τα εκατοντάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα.

Τώρα, ιατρικοί σύλλογοι από τα νοσοκομεία της Λαμίας και της Άρτας εκπέμπουν SOS, καθώς και στις δύο περιπτώσεις τα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως αναφέρουν, κινδυνεύουν με άμεση κατάρρευση.

Μη διαχειρίσιμα τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Λαμίας

Όπως αναφέρει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λαμίας (ΕΝΙΛ), η σημερινή λειτουργία του νοσοκομείου βασίζεται αποκλειστικά στη χρήση νόμων που οδηγούν σε «εντέλλεσθε», δηλαδή αναγκαστική εφημέρευση, χρησιμοποιώντας ως προκάλυμμα την αρχή της προστασίας της δημόσιας υγείας.

«Εξαναγκάζουν τους λιγοστούς εναπομείναντες γιατρούς σε αλλότρια εργασία από αυτή της ειδικότητας τους και της θέσης τους στο νοσοκομείο χρησιμοποιώντας νομιμοφανή τεχνάσματα για την νομική τους κάλυψη», υπογραμμίζει η ΕΝΙΛ.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, η διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεννόηση με την 5η  Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), αποφάσισε πρόσφατα να χρησιμοποιήσει τους 3 από τους 4 Εντατικολόγους της ΜΕΘ με ειδικότητα αναισθησιολόγου, για να δώσουν συνολικά από τρεις εφημερίες στο αναισθησιολογικό τμήμα, με την ταυτόχρονη παρουσία της μοναδικής Αναισθησιολόγου του τμήματος σε εφημερία ετοιμότητας.

Πιο συγκεκριμένα οι γιατροί καταγγέλλουν ότι:

  • Τις πρώτες 16 μέρες του μήνα η Αναισθησιολόγος του τμήματος έχει εκτελέσει 10 εφημερίες, ενώ θα πρέπει να εκτελέσει και 9 εφημερίες ετοιμότητας.
  • 9 εφημερίες, επιπλέον αυτών στο τμήμα τους, θα εκτελέσουν οι Εντατικολόγοι–Αναισθησιολόγοι της ΜΕΘ και  θα μείνουν ακόμη άλλες 6 μέρες ακάλυπτες, προς το παρόν, από αναισθησιολόγο.

Μάλιστα, η γιατροί φέρνουν ως παράδειγμα τη γενική εφημερία του Σαββάτου 14 Οκτωβρίου, όπου:

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) καλυπτόταν από 2 ειδικευόμενους γιατρούς Μαιευτικής-Γυναικολογίας, υπεύθυνους για τα χειρουργικά περιστατικά και έναν ειδικευόμενο Παθολογίας με θητεία μόλις 2 μηνών, υπεύθυνο για τα παθολογικά περιστατικά.

Στην Παθολογική Κλινική υπάρχει μία υπεύθυνη η οποία είναι και η διευθύντρια-Παθολόγος για περισσότερους από 30 νοσηλευόμενους ασθενείς.

Επιπροσθέτως, η εφημερία δεν είχε κάλυψη από:

  • Πνευμονολόγο σε κλινική με περισσότερους από 20 ασθενείς,
  • Νευρολόγο,
  • Ουρολόγο και
  • ΩΡΛ.

Ως εκ τούτου στην εφημερία της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου δεν εφημέρευαν Πνευμονολόγος, Νευρολόγος, Ουρολόγος και ΩΡΛ.

Το ΤΕΠ καλυπτόταν από ένα Γενικό Χειρουργό με εντέλλεσθε από τη χειρουργική κλινική, ενώ στο μηνιαίο πρόγραμμα της κλινικής του ήταν σε εφημερία ετοιμότητας, και δύο ειδικευόμενους (καρδιολογίας και χειρουργικής).

Με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνουν την εφημερία της χειρουργικής κλινικής και ταυτόχρονα αποποιούνται κάθε νομικής ευθύνης, σχολιάζουν οι γιατροί.

«Υπάρχει κανείς νομικός, ή εισαγγελέας σε αυτή τη χώρα που να γνωρίζει τους νόμους σχετικά με τη λειτουργία του ΤΕΠ, την ασφαλή χορήγηση αναισθησίας, αν μπορεί να υπάρχει κλινική με έναν υπηρετούντα γιατρό που να νοσηλεύει ασθενείς και να δίνει και ειδικότητα, αν μπορεί ένας Αναισθησιολόγος σε 16 μέρες να έχει κάνει 10 εφημερίες, αν μπορεί να εφημερεύει ένας γιατρός για περισσότερους από 30 ασθενείς, αν μπορεί να λειτουργεί ένα νοσοκομείο με λιγότερο από το 50% των προβλεπόμενων θέσεων ιατρικού προσωπικού, αν μπορεί κάποιος να επεμβαίνει στην λειτουργία τμημάτων – μονάδων (χειρουργικής, παθολογικής, καρδιολογικής, παιδιατρικής, μαιευτικής γυναικολογικής, ορθοπεδικής, νευροχειρουργικής, αγγειοχειρουργικής) για να καλύψει κενά για τα οποία η θεσμική του θέση τον καθιστά συνυπεύθυνο με τους ανωτέρους του», διερωτώνται οι γιατροί.

Εκτός ορίων στοιχειώδους ασφάλειας οι ασθενείς στο Νοσοκομείο Άρτας

Για ένα νοσοκομείο υπό κατάρρευση, το οποίο υποβαθμίζεται σε Κέντρο Υγείας, κάνει λόγο η τριμελής επιτροπή γιατρών του Νοσοκομείου της Άρτας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ολόκληρο το καλοκαίρι το ακτινολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας λειτούργησε με 2 μόνιμους γιατρούς, κάνοντας 13 και 14 εφημερίες ο καθένας καλύπτοντας και όλη την πρωινή λειτουργία του τμήματος, φτάνοντας στα όρια τόσο της εξάντλησης, αλλά πολύ περισσότερο ξεπερνώντας τα όρια στοιχειώδους ασφάλειας για τους ασθενείς.

Στα προγράμματα  εφημεριών με κενές μέρες, η λύση που δίνει η διοίκηση είναι η μεταφορά των ασθενών σε ιδιωτικό εργαστήριο για αξονικές, υπερήχους κ.λπ., με ότι κινδύνους ενέχει αυτό για την ασφάλεια και τη ζωή τους.

Πλέον, το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα θα λειτουργεί με έναν ακτινολόγο και όπως είναι φανερό αυτό καθιστά την λειτουργία όλου του νοσοκομείου επισφαλή έως αδύνατη.

Η χειρουργική κλινική λειτουργεί στα όρια μετά από συνταξιοδοτήσεις γιατρών και χωρίς ειδικευόμενους από τον Μάιο του 2023, με αποτέλεσμα εδώ και μήνες να εφημερεύει ένας χειρουργός  χωρίς βοηθό, καθιστώντας ελλειμματική αλλά και επικίνδυνη την λειτουργία της πρωτίστως για τους ασθενείς.

Η Παθολογική κλινική είναι ζήτημα χρόνου να μην μπορεί πια να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του νομού.

«Από την μια οι αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας που ξεπερνούν κατά πολύ τις προβλεπόμενες 32 κλίνες , φτάνοντας κατά μέσο όρο τους 60 νοσηλευόμενους  σε καθημερινή βάση και από την άλλη οι ελλείψεις  εξαναγκάζουν τους γιατρούς σε παραίτηση μην αντέχοντας τις συνθήκες υπερεφημεύρευσης και εξάντλησης», σχολιάζει η τριμελής επιτροπή γιατρών.

Η Πνευμονολογική κλινική, η μόνη στην ευρύτερη περιοχή εκτός από την αντίστοιχη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων,  καλύπτει  Λευκάδα, Πρέβεζα , Αιτωλοακαρνανία, για χρόνια με 3 πνευμονολόγους, χωρίς ειδικευόμενους και αδυναμία κατάρτισης  ασφαλών μηνιαίων προγραμμάτων εφημέρευσης.

Η Μονάδα τεχνητού νεφρού λειτουργεί με 2 γιατρούς εδώ και χρόνια.

Η Ψυχιατρική κλινική έμεινε πλέον  με 3 ειδικούς και 10 εφημερίες ο καθένας. Το ίδιο και άλλες  κλινικές του νοσοκομείου όπως η μαιευτική όπου οι γιατροί εφημερεύουν 10 μέρες κάθε μήνα.

Εξακολουθεί να μην λειτουργεί το τμήμα πρόληψης μεσογειακής αναιμίας εδώ και περισσότερα από 2 χρόνια λόγω συνταξιοδότησης.

«Το νοσοκομείο μας καλύπτει μεγάλη περιοχή ,όχι μόνο τον νομό με τον ορεινό όγκο αλλά και όμορους  νόμους (Λευκάδα, Πρέβεζα, περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας) και εδώ και χρόνια το ένα τρίτο των οργανικών θέσεων είναι κενές», υπογραμμίζουν οι γιατροί σε ανακοίνωσή τους.

Οι γιατροί ζητούν από το υπουργείο Υγείας άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων και άμεσα προσλήψεις με τα τυπικά προσόντα γιατρών και κίνητρα για στελέχωση των νοσοκομείων της επαρχίας, όπως επίσης και μονιμοποίηση επικουρικών και συμβασιούχων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα