ΠΑΣΟΚ: Αναμένει απαντήσεις στην πρόταση προανακριτικής για τα Τέμπη

Διαβάζεται σε 4'
Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης SOOC

Τον Κώστα Καραμανλή και τον Χρήστο Σπίρτζη θα “δείχνει” η πρόταση που θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο. Αφωνία σε Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου διαπιστώνει έως τώρα η Χαριλάου Τρικούπη

Στην διαδικασία της σύνταξής της βρίσκεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Μια κοινοβουλευτική πρωτοβουλία που η Χαριλάου Τρικούπη προβάλλει ως αποφασιστικού χαρακτήρα για την βούληση των πολιτικών κομμάτων και ιδίως της κυβέρνησης, να αποδείξουν ότι “το εννοούν” όταν κάνουν επίκληση του κράτους δικαίου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Την σχετική πρωτοβουλία ανήγγειλε πριν 2 ημέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Αναφέροντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως «η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει βάσει του πορίσματος του Ευρωπαίου Εισαγγελέα  αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το έγκλημα, την τραγωδία των Τεμπών. Και θα ήθελα πραγματικά να δω τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων».

Η αναφορά στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα που έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι καθόλου τυχαία. Αφού εκεί αναμένεται να βασίζεται το πολιτικό και το νομικό σκεπτικό της πρότασης που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, διαθέτοντας τα ανάλογα εχέγγυα που αφορούν μια ευρωπαϊκή αρχή. Θυμίζουμε ότι ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας ερευνά την πορεία της περίφημης σύμβασης 717 που αφορούσε τα έργα σηματοδότησης και τηλε-διοίκησης των τρένων.

Η σύμβαση είχε υπογραφεί το 2014 και σχετίζονταν με την αναβάθμιση των υποδομών του σιδηρόδρομου. Αντικειμενικά η χρονικές περίοδοι στις οποίες έπρεπε να εκτελεστεί η σύμβαση αφορούν τόσο την διακυβέρνηση της Ν.Δ όσο και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να «δείχνει» τόσο προς τον πρώην υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, όσο και τον προκάτοχό του, Χρήστο Σπίρτζη.

Στη Χαριλάου Τρικούπη διαπιστώνούν πως ενώ εδώ και 2 εικοσιτετράωρα έχει διατυπωθεί στο ανώτερο δυνατό επίπεδο η πρόταση, δεν έχει υπάρξει κάποια πολιτική αντίδραση. Τόσο από την κυβέρνηση όσο όμως και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Γεγονός που στο ΠΑΣΟΚ αξιολογείται έως στιγμής ως απουσία πολιτικής βούλησης. Αν και όλα θα κριθούν όταν τελικά κατατεθεί η πρόταση στην Βουλή. Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Θυμίζουμε ότι για να κατατεθεί η πρόταση απαιτούνται 30 βουλευτές ενώ για να υπερψηφιστεί μόλις 120 βουλευτές με βάση την ισχύουσα συνταγματική επιταγή.

Πρόταση – πρόσκληση στην Βουλή

Tο ζήτημα αυτό τα τελευταία 24ωρα αναδεικνύουν με έμφαση όλα τα στελέχη του κόμματος. Ιδίως όμως όσα βρίσκονται στο κοινοβούλιο προκειμένου να προκαλέσουν την τοποθέτηση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων. Δίχως όμως μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπράξουν. Λέγοντας πως «εμείς καταθέτουμε την πρότασή μας και καλούμε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να ψηφίσουν την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, γιατί μπορεί να σπεύσατε να συγκροτήσετε την Επιτροπή μετά από σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, γιατί μπορεί η άποψη των επικοινωνιακών συμβούλων του Πρωθυπουργού να είναι ότι οι νεκροί ξεχνιούνται σε ένα μήνα, αλλά υπάρχουν σίγουρα και κάποιοι που δεν ξεχνούν και είναι αυτοί οι οποίοι έχασαν άδικα τα παιδιά τους και ζητούν δικαίωση, ζητούν δικαιοσύνη».

Στο ίδιο θέμα είχε τοποθετηθεί μία ημέρα νωρίτερα ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Μάντζος . Αναφερόμενος στην Θεσσαλία σημείωσε πως πρόκειται για «μια περιοχή στην οποία πριν μερικούς μόλις μήνες έλαβε χώρα μια εθνική τραγωδία, η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί!

Η εκκωφαντική απουσία ενός κράτους που επί σειρά ετών απέτυχε να εξασφαλίσει και να εγγυηθεί τις ελάχιστες τεχνικές υποδομές ασφάλειας των συγκοινωνιών, δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί και δε θα το επιτρέψουμε εμείς να ξεχαστεί. Ο ευρωπαίος εισαγγελέας, έχει εδώ και εβδομάδες αποστείλει δικογραφία για τις καθυστερήσεις και την κακοδιαχείριση των κρίσιμων έργων της τηλεδιοίκησης, με βάση τη σύμβαση 717 του 2014, έργα που αν είχαν ολοκληρωθεί, δεν θα είχαμε θρηνήσει δεκάδες συμπολίτες μας τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου του 2023».

Ξεκαθάρισε πως «ζητουμε τη σύσταση επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης για τους δύο αναφερόμενους Υπουργούς κ. Σπίρτζη και κ. Καραμανλή σε αυτή τη δικογραφία του ευρωπαίου εισαγγελέα. Ιδού η ευκαιρία, ιδίως για την αξιωματική αντιπολίτευση». Μάλιστα αναφερόμενος ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Ας αποφασίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμπράξει σε αυτήν την αναγκαία κίνηση. Θα έπρεπε όλους σε αυτή την αίθουσα -όλες και όλους- να μας ενώνει το αίτημα για φως, για αλήθεια, για δικαιοσύνη. Καμία μεταρρύθμιση, κανένα σχέδιο και το μέλλον δεν μπορεί να εμπνεύσει και να πετύχει, αν δεν στηρίζεται στην επίγνωση των λαθών του χθες. Και αυτή είναι μια άσκηση αυτογνωσίας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εξαιρετικά απαιτητική, αλλά πάνω απ’ όλα αναγκαία, με στόχο μια ανθεκτική κοινωνία, με δικαιοσύνη για όλους και ιδίως τη νέα μας γενιά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα