Τα σημάδια εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα – “Θα εξαλείψουμε τη Χαμάς από τη ρίζα”

Διαβάζεται σε 4'
Τα σημάδια εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα – “Θα εξαλείψουμε τη Χαμάς από τη ρίζα”
AP Photo/Petros Giannakouris

Σε θέση μάχης βρίσκεται ο στρατός του Ισραήλ, όπως προδίδουν και οι δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων. Παραμένει κλειστό το πέρασμα της Ράφα.

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη βρίσκεται ο στρατός του Ισραήλ, όπως φανερώνουν και οι δηλώσεις των ανώτερων αξιωματούχων ασφαλείας της χώρας, οι οποίοι τονίζουν την ετοιμότητά τους για την έναρξη χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα.

Όπως χαρακτηριστικά λένε μάλιστα, μία τέτοια επίθεση θα είναι πιο ολοκληρωμένη και πιο άγρια ​​από κάθε άλλη σύγκρουση με τη Χαμάς.

Ενδεικτικό των προθέσεων του Ισραήλ ήταν το μήνυμα του υπουργού Άμυνας της χώρας, Yoav Gallant, ο οποίος επισκέφτηκε τα στρατεύματα στα σύνορα της Γάζας, λέγοντάς σε στρατιώτες: “Βλέπετε τη Γάζα τώρα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα έρθει“.

Και συνέχισε: “Έχω καθήκον να μάς οδηγήσω στη νίκη. Θα είμαστε ακριβείς και δυναμικοί και θα συνεχίσουμε μέχρι να εκπληρώσουμε την αποστολή μας”.

Αμέσως μετά τη δήλωση του Gallant, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μετέδωσε βίντεο με στρατεύματα κοντά στα σύνορα και επίσης υποσχέθηκε νίκη. Χαρακτηριστική ήταν και η ατάκα του στον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σουνάκ που επισκέφτηκε το Τελ Αβίβ. Συγκεκριμένα, ο Νετανιάχου είπε: “Αυτή είναι η πιο σκοτεινή ώρα για εμάς”.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι ανένδοτοι ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εξαπολύσουν μια μαζική επίθεση. “Η στρατηγική ήταν να υπάρχει μεγαλύτερο χάσμα κάθε φορά μεταξύ των διαφορετικών συγκρούσεων, αλλά απέτυχε και δεν μπορεί να συμβεί πια”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας του Ισραήλ στον Guardian. “Το μόνο συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να μπούμε μέσα, να καθαρίσουμε τη Γάζα και να εξαλείψουμε τη Χαμάς από τη ρίζα, όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και οικονομικά και διοικητικά. Όλα πρέπει να φύγουν. Αυτή είναι η ιδέα τώρα και προετοιμαζόμαστε για αυτό”.

Σε θέση μάχης με τις… ευχές του Μπάιντεν

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, ο στρατός της χώρας έχει το “πράσινο” φως να εισβάλει στη Γάζα.

Σε διάγγελμα που απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προς τον αμερικανικό λαό, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε μεταξύ άλλων πως, “δεν μπορούμε να αφήσουμε τους τυράννους να νικήσουν”, αναφερόμενος στην Χαμάς και τον Πούτιν.

“Σήμερα το πρωί επέστρεψα από το Ισραήλ. Είμαι ο πρώτος που το επισκέφθηκε σε καιρό πολέμου. Ζούμε ιστορικές στιγμές και οι αποφάσεις μας θα καθορίσουν το μέλλον. Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους. Ισραηλινοί και Αμερικανοί κρατούνται όμηροι.

Στο Ισραήλ είδα ανθρώπους που είναι δυνατοί, αλλά και αποφασισμένοι. Σκοπός της Χαμάς είναι να καταστρέψει το Ισραήλ. Δεν αντιπροσωπεύει τους Παλαιστίνιους”, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην αρχή του διαγγέλματός του.

Τι ισχύει με την ανθρωπιστική βοήθεια και το πέρασμα της Ράφα

Την ίδια ώρα, κλειστό παραμένει το πέρασμα της Ράφα από όπου υπολογίζεται ότι, τουλάχιστον στην αρχή, θα περάσουν μέχρι και 20 φορτηγά μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στην ταλαιπωρημένη από την κρίση Γάζα.

Τα φράγματα από μπετόν, που είχαν εγκατασταθεί από τους Αιγυπτίους στα σύνορά τους με την πολιορκούμενη Γάζα αφαιρέθηκαν, γεγονός που δείχνει πως είναι πιθανό να διέλθει προσεχώς η ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά να ανοίξει τα μεθοριακά περάσματα με τη Γάζα. Όμως οι Αμερικανοί κατάφεραν να πείσουν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή βοήθειας.

Μολονότι εδώ και ημέρες αεροπλάνα απ’ όλο τον κόσμο φέρνουν βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα, κανένα από τα φορτία αυτά δεν έχει καταστεί μέχρι τώρα δυνατό να μπει στην Γάζα.

Η Αίγυπτος συνεχίζει να επισκευάζει τους βομβαρδισμένους δρόμους που οδηγούν στον παλαιστινιακό τερματικό σταθμό και σήμερα «αιγυπτιακά οχήματα και υλικό εισήλθαν για να επισκευάσουν το δρόμο από την παλαιστινιακή πλευρά».

Χθες, Πέμπτη, το Κάιρο ανακοίνωσε πως «η Ράφα θα ανοίξει την Παρασκευή», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, ωστόσο υπεύθυνος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης δήλωσε σήμερα ότι η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια θα είναι σε θέση να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας “αύριο Σάββατο ή εκεί γύρω”.

“Διεξάγουμε προχωρημένες διαπραγματεύσεις σε βάθος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να εγγυηθούμε την έναρξη το συντομότερο δυνατόν μιας επιχείρησης αρωγής στη Γάζα”, δήλωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα