Μη Αναγραφόμενα Στοιχεία: Η τροφή δεν είναι πια αυτονόητο δικαίωμα για όλους

Διαβάζεται σε 2'
Μη αναγραφόμενα στοιχεία, ομάδα ΚαλλιέργειαΚαλλιέργεια
Μη αναγραφόμενα στοιχεία, ομάδα ΚαλλιέργειαΚαλλιέργεια ΚαλλιέργειαΚαλλιέργεια

Μια performance για την επισιτιστική ανασφάλεια στα πλαίσια των Platforms Project στην Τεχνόπολη.

Η ομάδα ΚαλλιέργειαΚαλλιέργεια παρουσιάζει την εικαστική και ηχητική εγκατάσταση “Μη Αναγραφόμενα Στοιχεία” στις Platforms Project 2023 στην Τεχνόπολη – θέση D54, στις 26-29 Οκτωβρίου 2023. Ένας σχολιασμός για την επισιτιστική ανασφάλεια.

Η ομώνυμη επιτέλεση θα γίνει 28/10 ώρα 19:30, διάρκεια 15’.

Όταν στα ράφια του σουπερμάρκετ, δεν υπάρχουν προϊόντα διατροφής αλλά η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης σε συσκευασία φιλική προς το περιβάλλον ή τα γεωπολιτικά συμφέροντα με δελεαστικό λογότυπο πυραύλου χωρίς λιπαρά, τα χαμόγελα των κερδοσκόπων για υγιή δόντια και ούλα, τα νομισματικά κίνητρα των τραπεζών στους μεγάλους ομίλους μέσα σε απορρυπαντικό πλυντηρίου για αστραφτερό χρήμα και νιφάδες ουρανίου χωρίς γλουτένη, τότε… “μαμά, που φυτρώνουν τα μπισκότα”;

Οι εύθραυστες οικονομίες, οι πόλεμοι, η απειλή των πυρηνικών, τα μεταλλαγμένα, η εκρηκτική αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής, μας δείχνουν τη συγκλονιστικότερη διαπίστωση: η τροφή δεν είναι πια αυτονόητο δικαίωμα για όλους. Όχι δεν είναι δεδομένη η αφθονία, ούτε και η επάρκεια.

Και τότε, που τα προϊόντα ακριβαίνουν, η ανθρώπινη ζωή γίνεται φθηνή. Ηθικοί φραγμοί δεν υφίστανται όταν τίθεται το θέμα της επιβίωσης.

*Τα μη αναγραφόμενα στοιχεία είναι τα ακούσια στοιχεία που περιλαμβάνει ένα επεξεργασμένο προϊόν από τα μηχανήματα και την αλυσίδα παραγωγής, όπως ψήγματα
σιδήρου, μηχανέλαιο, αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες, κλπ.

Όταν στα «μη αναγραφόμενα στοιχεία» προστεθούν, ψήγματα από εμπόριο εργασίας, κατάλυση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αφαίρεση στο δικαίωμα ζωής και αισχροκέρδεια,
τότε… «μαμά, πού φυτρώνουν τα μπισκότα;»

Ομάδα ΚαλλιέργειαΚαλλιέργεια: Ελισάβετ Κεχαγιά, Αικατερίνη Κριεζή, Λυδία Μαργαρώνη, Ευτυχία Τζανετουλάκου, Στέλλα Τσουματίδου, Κίκα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Χριστάκου.

Platforms Project

Το Platforms Project σκοπό έχει να χαρτογραφήσει την εικαστική δράση όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών καλλιτεχνών που αποφασίζουν να αναζητήσουν από κοινού λύσεις στα εικαστικά ερωτήματα δημιουργώντας τις λεγόμενες πλατφόρμες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα