Εθνική Τράπεζα: “Γκάζι” από την S&P για την αποεπένδυση του ΤΧΣ

Διαβάζεται σε 5'
Η Εθνική Τράπεζα
Η Εθνική Τράπεζα eurokinissi

Στις 15 – 17 Νοεμβρίου η διάθεση του 20% των μετοχών, αμέσως μετά την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το εννεάμηνο. Πως η επενδυτική βαθμίδα από την Standard & Poor΄s ξεκλειδώνει τον σχεδιασμό.

Νέα, σαφώς βελτιωμένα, δεδομένα στην στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα, θέτει η επενδυτική βαθμίδα που έλαβε το βράδυ της περασμένης παρασκευής η Ελλάδα από την Standard & Poor΄s.

Τόσο στην διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας όσο φυσικά και στου ΤΧΣ δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για την «ουσιαστική» αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και από δεύτερο αναγνωρισμένο από την ΕΚΤ οίκο αξιολόγησης, μετά την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας με νόημα ότι πλέον ο δρόμος για την διάθεση του 20% της ΕΤΕ από το ΤΧΣ είναι όχι μόνο ανοικτός αλλά και με σαφώς λιγότερα εμπόδια σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Υψηλόβαθμη πηγή της ΕΤΕ σχολίαζε με νόημα μετά και την αναβάθμιση της Standard & Poor΄s η ελληνικά οικονομία «μπαίνει για τα καλά» στο στόχαστρο όλων των μεγάλων διεθνών μακροπρόθεσμων επενδυτών καθώς σε συνδυασμό με την πρώτη αναβάθμιση από την DBRS στις αρχές Σεπτεμβρίου διαμορφώνοντας πολύ ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού όχι μόνο για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά φυσικά και για τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και κατ’ επέκταση τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Έταιρη τραπεζική πηγή σχολιάζει με νόημα, ότι εάν υπήρχαν δεύτερες σκέψεις τις τελευταίες εβδομάδες για την διάθεση του 20% της ΕΤΕ, μετά και τη νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή, άπαντες είναι προσηλωμένοι στην διαδικασία αποεπένδυσης και «τρέχουν» να να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται πλέον για την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, παραδέχονται μεν ότι ο πόλεμος στο Ισραήλ δημιουργεί στις αγορές σοβαρές αβεβαιότητες, τονίζουν δε ότι όλες αυτές τις εβδομάδες έμειναν προσηλωμένοι στον αρχικό σχεδιασμό που τοποθετούσε την απόεπένδυσης του Δημοσίου από την ΕΤΕ μέσα στο Νοέμβριο, συνεχίζοντας μετά την Eurobank, την στρατηγική επανιδιωτικοποίησης των τραπεζών.

Το χρονοδιάγραμμα

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διάθεση του 20% των μετοχών της ΕΤΕ θα λάβει χώρα αμέσως μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της Τράπεζας που θα γίνουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου, πιθανότατα στις 7 του μηνός.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θεωρείται κρίσιμης σημασίας αφενός γιατί το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τη δημοσιοποίησή τους – πρόκειται για νομική υποχρέωση – και αφετέρου γιατί η αγορά έχει προεξοφλήσει την περαιτέρω βελτίωσή τους και την επίτευξη των στόχων που η διοίκηση της Εθνικής είχε θέσει κατά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου.

Με αυτά τα ημερολογιακά δεδομένα, για το βιβλίο προσφορών (book building) ανοίγουν δύο χρονικά παράθυρα το ένα στις 15 – 17 Νοεμβρίου και το δεύτερο στις 22 – 24/11. Μάλιστα παράγοντες της αγορές εκτιμούν ότι το ισχυρό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί τις τελευταίες εβδομάδες για την διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, δίνει ένα προβάδισμα στο τριήμερο 15 – 17 Νοεμβρίου. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον από περισσότερους, μέχρι στιγμής, από 20 μεγάλους ξένους επενδυτές, οι οποίοι έχουν προχωρήσει όλο αυτό το διάστημα σε προχωρημένες συζητήσεις με την σύμβουλο της ΕΤΕ, Goldman Sachs.

Σε ότι αφορά στα πιθανά έσοδα του ΤΣΧ, με δεδομένο ότι η αποτίμηση της Εθνικής Τράπεζας στο ΧΑ βρίσκεται κατά τις τελευταίες εβδομάδες πέριξ των 5 δις. ευρώ, τότε το 20% που σχεδιάζεται να διατεθεί αξίζει περί το 1 δις. ευρώ. Εννοείται πάντως ότι η τιμή διάθεσης των μετοχών θα καθοριστεί από τη διεθνή προσφορά. Όπως και να έχει η αποεπένδυση του Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια, καθώς η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας διαμορφώνεται στα 5 δις. ευρώ.

Σημειωτέον ότι ο σχεδιασμός προβλέπει να διατεθεί ποσοστό 15% σε θεσμικούς επενδυτές και 5% σε επενδυτές του retail, ενώ θα δοθεί δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας. Η συμμετοχή των τελευταίων θα ικανοποιηθεί από το 15% που θα διατεθεί σε θεσμικούς εντός και εκτός Ελλάδος.

Οικονομικά αποτελέσματα 3ου Τριμήνου

Την ίδια ώρα η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα 3ου τριμήνου τα οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να κινηθούν στην περιοχή των 270 εκατ. Ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο φέτος η Εθνική σημείωσε καθαρά κέρδη ύψους 530 εκατ. ευρώ – 260 εκατ. το 1ο τρίμηνο και 270 εκατ. ευρώ το 2ο τρίμηνο – με τους αναλυτές να εκτιμούν πως τα ετήσια κέρδη της Εθνικής θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ακόμα πως το πρώτο εξάμηνο 2023 ο δείκτης ΜΕΑ της ΕΤΕ διαμορφώθηκε στο 5,3%, με τα «κόκκινα» δάνεια να έχουν υποχωρήσει στο 1,7 δισ. ευρώ. Στα επιμέρους βασικούς δείκτες η καθαρή πιστωτική επέκταση, σε ότι αφορά το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Με βάση τις ανακοινώσεις, τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν πάνω από 1,10 ευρώ το 2023 έως και το 2025, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα διαμορφωθεί πάνω από 15% το 2023 και πάνω από 13% το 2025.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα