Ομοϊδεάτης του Μητσοτάκη ο Κασσελάκης
Διαβάζεται σε 6'Ένα (νέο)φιλελεύθερο ιδεολογικό προφίλ, συμβατό με αυτό του πρωθυπουργού, αναδεικνύεται για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαίωσε πως αρθρογραφούσε υπέρ των απολύσεων στο δημόσιο και της μείωσης μισθών την περίοδο των μνημονίων. Ανάλογες αντιλήψεις εξέφρασε και πρόσφατα στην συνέλευση του ΣΕΒ.
- 23 Οκτωβρίου 2023 06:12
Σε ακόμη πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Στο, ήδη τεταμένο, κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε να προστεθεί η παραδοχή του Στέφανου Κασσελάκη ότι αρθρογραφούσε υπέρ νεοφιλελεύθερων θέσεων την περίοδο των μνημονίων.
Ένα πολιτικό στοιχείο που, σε συνδυασμό με τις απόψεις που πρόσφατα διατύπωσε στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, αναδεικνύει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα πολιτικό πρόσωπο που ταυτίζεται ιδεολογικά με θεμελιακές αντιλήψεις της Νέας Δημοκρατίας. Ανάγοντάς τον σε ομοϊδεάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Επιβεβαίωση
Ο Στέφανος Κασσελάκης σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του, αλλά και σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιβεβαιώσε πλήρως ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Σύμφωνα με αυτό σε ψευδώνυμη αρθρογραφία του στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης» ο Στέφανος Κασσελάκης προκρίνει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τάσσεται υπέρ της μείωσης των μισθών των εργαζομένων ενώ προτείνει να γίνουν …περισσότερες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων από όσε έκανε η κυβέρνηση Παπαδήμου!
Ενδεικτικά ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων πώς «οι μισθοί στην Ελλάδα είναι μικρότεροι από τους αντίστοιχους στην Ευρώπη της πρώτης ταχύτητας, κάτι το οποίο όμως μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα καλό, αν μπορέσουμε να ενισχύσουμε έτσι την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό ή των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα».
Σχολιάζει για τις απολύσεις στο δημόσιο ότι «τα 15.000 άτομα που αποφάσισαν να απολύσουν από το Δημόσιο μέσα στο 2012 μού φαίνονται πάρα πολύ λίγα». Δηλώνει πως «ηΕλλάδα χρειάζεται για μερικά χρόνια την οικονομική θεωρία στο πρότυπο του Ρέιγκαν (supply side)».
Επίσης εμφανίζεται ενοχλημένος για το ότι γίνονται απεργίες ή καταλήψεις στη Ελλάδα και για το ότι «το Κοµµουνιστικό Κόµµα πήρε το 8,1% των ψήφων σε µια ανεπτυγμένη χώρα, όπως η Ελλάδα».
Κούμπωσε με την ομιλία στον ΣΕΒ
Το νεοφιλελεύθερο αφήγημα που συνιστούν όλες οι παραπάνω αναφορές ήρθε όμως να «κουμπώσει» με τα πολιτικά μηνύματα που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών στις 10 Οκτωβρίου.
Εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε ως αντίληψή του μια «κλασσική» νεοφιλελεύθερη θέση, την οποία είχε επαναλάβει δύο χρόνια νωρίτερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πιο συγκεκριμένα δίχως την παραμικρή αναφορά σε αυξήσεις μισθών, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αναδιανεμητική φορολογία στις επιχειρήσεις (θέσεις που έως τότε πρόβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ) ο Στέφανος Κασσελάκης πρόταξε την διανομή μετοχικών μεριδίων σε εργαζόμενους.
Όπως είχε δηλώσει «από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσα τις πολιτικές σκέψεις και προτάσεις μου, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε κινηματικά η υποψηφιότητά μου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησα ρητά για την ανάγκη καθιέρωσης των stock options προς επίτευξη συμπεριληπτικής ανάπτυξης». Διευκρινίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για «θεσμική παρότρυνση συμμετοχής των εργαζόμενων στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης. Έτσι ώστε να συμμετέχουν στην υπεραξία που προέρχεται από την απόδοση της επιχείρησης – και από τις επιλογές της διοίκησης αλλά και από τον μόχθο της εργασίας».
Δικαιολογίες
Εκτός όμως από το, σοκαριστικό για τα δεδομένα του χώρου της αριστεράς, περιεχόμενο των θέσεων αυτών, εξίσου μεγάλη εντύπωση έκανε και ο τρόπος με τον οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης δικαιολόγησε όλα τα παραπάνω. Στις εξηγήσεις που έδωσε δεν υπήρξε επίκληση κανενός πολιτικός όρου. Αντιθέτως αξιοποίησε στοιχεία της προσωπικής του ζωής.
Σημείωσε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «δεν θυμάμαι αυτά τα άρθρα. Δεν θυμάμαι ποιος ήμουν 24 χρονών. Ήμουν ένα παιδί το οποίο δούλευε σε ένα πολύ δύσκολο τομέα, δούλευα πάρα πολύ σκληρά. Ήμουν σε μια σχέση με μια κοπέλα που δεν ήμουν χαρούμενος, προσπαθούσα να σταθώ στα πόδια μου και να βοηθήσω τους γονείς μου. Ήταν ένας τομέας, ο χρηματοοικονομικός, που είχε ακόμη μεγάλη τοξικότητα και αναβρασμό μέσα του. Ήμουν ένα παιδί της ομογένειας τότε που ήταν πολύ νευριασμένο με αυτά που γινόντουσαν στην Ελλάδα». Ανέφερε επίσης ότι «δεν θυμάμαι τι έγραφα τότε, ούτε ποιος ήμουν τότε. Πείτε, ότι τότε είχα ας το πούμε ιδέες χωρίς επαρκή πληροφόρηση».
Μάλιστα προκειμένου να αντιμετωπίσει την αίσθηση που προκάλεσαν τα λεγόμενά του ο Στέφανος Κασσελάκης χθές βράδυ έκανε και νέα ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί ανέφερε ότι «άλλαξα», δίχως πάντως και εκεί να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη αναφορά για το ποιες από τις θέσεις αυτές έχει αναθεωρήσει.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την ίδια «ατάκα» που είχε χρησιμοποιήσει στις εσωκομματικές εκλογές σημειώνοντας πως«παρότι γνώριζα τον Μητσοτάκη, πολιτεύτηκα με τον Τσίπρα». Περιγράφοντας όμως τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι δεν αναφέρθηκε σε κάποια …ιδεολογική επιρροή. Αρκέστηκε να σημειώσει πως τάχθηκε υπέρ του «επειδή είδα την χρηστή του διοίκηση, το ήθος του, την δύναμή του να αλλάξει ο ίδιος».
Επιβάρυνση
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό οι προαναφερθείσες εξελίξεις κάθε άλλο παρά διευκολύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα. Ιδίως σε μία περίοδο που η κυβέρνηση έχει προδιαγράψει μια πορεία πυκνής νομοθέτησης με έντονο πολιτικό-ιδεολογικό προσημο.
Παράλληλα έρχονται σε μια πολιτική στιγμή που όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σημαντική μείωση των ποσοστών του. Με κριτήριο τις επιδόσεις του στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και την πτωτική απήχηση της νέας ηγεσίας του στην κοινωνία, όπως αυτή καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.
Επίσης επιβαρύνουν πολύ περισσότερο την έντονη πόλωση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη υπήρξε μία επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Εκεί αποφασίστηκε η διενέργεια Εκτάκτου Συνεδρίου στα τέλη Φλεβάρη, όμως υπήρξαν έντονες πιέσεις προς τον Στέφανο Κασσελάκη προκειμένου να αποσαφηνίσει το πολιτικό στίγμα του.
Να θυμίσουμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έριξε εκ νέου «λάδι στην φωτιά», δημοσιοποιώντας την πρόθεσή του να παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ τον Στέφανο Τζουμάκα με το ερώτημα της διαγραφής. Προειδοποιώντας παράλληλα με ανάλογα μέτρα τα στελέχη του κόμματος που η ηγεσία του κόμματος θα εκτιμήσει ότι την «αντιπολιτεύονται».
Οι συνθήκες αυτές συνιστούν ένα εκρηκτικό πλέον μείγμα ενόψει των περεταίρω εσωκομματικών διαδικασιών. Η επόμενη εξ αυτών αναμένεται να είναι η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα συνεδριάσει πιθανότατα στις αρχές Νοεμβρίου.