Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 24 Οκτωβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 10'
Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 24 Οκτωβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Μια βόλτα σε μουσεία Pixabay

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 24 Οκτωβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 24 Οκτωβρίου.

“Νάσος Δάφνης City Walls: Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα 1969-2023”

Ο Δήμος Αθηναίων και το Nassos Daphnis Estate παρουσιάζουν την έκθεση του ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Νάσου Δάφνη (1914-2010), με τίτλο “Νάσος Δάφνης, City Walls: Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα 1969-2023”.

Την έκθεση, επιμελούνται η Κατερίνα Κοσκινά, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης- επιμελήτρια εκθέσεων και Σύμβουλος για τον Πολιτισμό του Δημάρχου Αθηναίων και ο Richard Taittinger, Πρόεδρος του Nassos Daphnis Estate και οργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με τη συνεργασία της Richard Taittinger Gallery και του Γραφείου Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτισμός είναι η Αθήνα / Culture is Athens.

Nassos Daphnis
Nassos Daphnis City Wall no1, Madison Square Park, Madison and East 26th Street, New York, NY, September, 1969 Nassos Daphnis

Θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα εννέα (9) πρωτότυπα έργα της σειράς City Walls του καλλιτέχνη, που φιλοτέχνησε στην περίοδο της αναζωπύρωσης της καλλιτεχνικής σκηνής στη Νέα Υόρκη, ταυτόχρονα με το άνοιγμα της στο δημόσιο χώρο στα τέλη της δεκαετίας του ‘60. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το έργο του Δάφνη “εκρήγνυται” σε τολμηρά “αστέρια και διαμάντια”, τα οποία εμφανίζονται με εξαιρετική ακρίβεια στους καμβάδες του αλλά και στους τοίχους της Νέας Υόρκης. Εφαρμόζοντας τη θεωρία του Χρώμα και Μορφή, του 1958, ο Δάφνης διερεύνησε εκ νέου το μοτίβο του αστεριού, μέχρι το 1975 όταν παρουσίασε τον μνημειώδη του πίνακα “Η Συνεχής Ζωγραφική” (“The Continuous Painting”), μήκους 26 και ύψους 3 μέτρων. Μόλις 2 χρόνια πριν, είχε συμμετάσχει σε μια ομάδα Νεοϋορκέζων καλλιτεχνών της avant-garde, που ίδρυσε τη City Walls Inc. Αυτοί οι νέοι, σύμφωνα με τον γνωστό κριτικό και ιστορικό τέχνης Paul Laster, “ήθελαν να ζωντανέψουν τις υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης με τη δημιουργία πολύχρωμων τοιχογραφιών στις όψεις κτιρίων μεγάλων διαστάσεων. Πολλοί εκ των ιδρυτών καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και ο Νάσος Δάφνης, έζησαν και εργάστηκαν στην περιοχή του Lower Manhattan την εποχή που η πρωτοποριακή καλλιτεχνική σκηνή του SoHo μόλις είχε αρχίσει να αναδύεται. Οι τοιχογραφίες των εν λόγω καλλιτεχνών έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιομηχανικής αυτής περιοχής και στον επακόλουθο οικονομικό της μετασχηματισμό, κάνοντάς την φιλικότερη προς τον επισκέπτη”.

Το έτος 1969 υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό για την καριέρα του Δάφνη, καθώς έκανε την πρώτη του αναδρομική έκθεση στη Νέα Υόρκη, στην περίφημη Albright-Knox Art Gallery, ενώ το 1969 ήταν τιμώμενος καλλιτέχνης στην Ετήσια Έκθεση “Σύγχρονη Αμερικανική Ζωγραφική” του Whitney Museum of American Art. Μεταξύ 1969 και 1975 δημιούργησε τρία έργα κολοσσιαίου μεγέθους σε κτίρια της Νέας Υόρκης για την City Walls Inc. Η πρώτη τοιχογραφία του έγινε το Σεπτέμβριο του 1969, στην πλαϊνή όψη ενός εξαώροφου κτιρίου στο Madison Square Park, στην 26η οδό. Τέσσερις ομόκεντροι κύκλοι σε βασικά χρώματα ενώθηκαν για να δημιουργήσουν ένα κυρτωμένο ορθογώνιο στο κέντρο. Η εικόνα παρέπεμπε σε ρωμαϊκό θόλο, ο οποίος ερχόταν σε ευφάνταστη αντιπαράθεση με την πολύ συνηθισμένη πρόσοψη του κτιρίου. Η τελευταία τοιχογραφία ξεκίνησε το 1972, όταν του ανατέθηκε η δημιουργία ενός έργου πάνω στον δομικό σκελετό ενός πύργου γραφείων, ύψους δεκαέξι ορόφων που χτιζόταν στην Times Square της Νέας Υόρκης. Η ικανότητα του πίνακα να διατρέχει όλα τα οικοδομικά τετράγωνα της πόλης αποτέλεσε ένα στιβαρό και συναρπαστικό καλλιτεχνικό πόλο έλξης στη Νέα Υόρκη, ο οποίος παρέμεινε ορατός μέχρι τη δεκαετία του 1980.

Δυστυχώς, σήμερα, και τα τρία έργα City Walls του Νάσου Δάφνη έχουν χαθεί, ωστόσο, ο Δήμος Αθηναίων και το Estate Nassos Daphnis κάνουν ενέργειες για την “μεταφορά” της 1ης τοιχογραφίας της σειράς City Walls στο κέντρο της Αθήνας το 2023.

Διάρκεια έκθεσης: 24 Οκτωβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2023/ Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00  Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 15:00, Δευτέρα κλειστά/ Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων: Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής. Πληροφορίες: 210 7232604- 210 7224028.

Η καθημερινή ζωή στην Πλάκα δίπλα στα αρχαία

H Πλάκα του σήμερα και η καθημερινή ζωή στην περιοχή αυτή, δίπλα στα μνημεία όλων των εποχών, βρίσκεται στο κέντρο ημερίδας που συνδιοργανώνει η Ελληνοαμερικανική Ένωση με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και τον Σύλλογο των Αθηναίων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023 στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

Ημερίδα με κεντρικό άξονα την Πλάκα του σήμερα και την καθημερινή ζωή στην περιοχή αυτή Ελληνοαμερικανική Ένωση

Στην Αθήνα υπάρχει τεράστια ποικιλία, το ιστορικό με το μοντέρνο, το νεοκλασικό με την πολυκατοικία, τα αρχαία μνημεία με τα σύγχρονα κτήρια, συνομιλούν δημιουργώντας ένα σύνθετο μωσαϊκό. Η συνοικία της Πλάκας παραμένει μία γειτονιά-παράθυρο στην Αθήνα του παρελθόντος. Μια βόλτα αρκεί για να ξεδιπλωθεί μπροστά μας η ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας και τα αλλεπάλληλα στρώματά της: Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, Αθηναϊκή Αγορά, ο πύργος των ελληνιστικών χρόνων, τα κομψοτεχνήματα των βυζαντινών εκκλησιών, ο πλάτανος του Μεντρεσέ της τουρκοκρατίας, τα νεοκλασικά σπίτια στις ανηφοριές της Πλάκας. Σ’ αυτή τη γειτονιά οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι αποτελούν ένα ζωντανό σύνολο, που μαζί με τους επισκέπτες της και τους τουρίστες περιηγούνται στον μνημειακό πλούτο και νιώθουν την πολύβουη ιστορική ατμόσφαιρα της καθημερινότητας.

Στην εκδήλωση μιλούν οι: Ελευθέριος Σκιαδάς, Δημοσιογράφος, Ιστορικός: «H θρυλική Βλασσαρού και οι εκκλησίες της» Μάνος Μπίρης, Αρχιτέκτων, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ: «Η αναστήλωση και χρησιμοποίηση της Στοάς του Αττάλου» Πέτρος Θέμελης, Αρχαιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Η ανασκαφή στη Μεσσήνη και η κοινωνία των πολιτών».

  • Μανώλης Κορρές, Αρχιτέκτων, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ: «Οι ψίθυροι των αρχαίων μνημείων πάνω και κάτω από την Ακρόπολη».
  • Λυδία Καρρά, Κάτοικος Πλάκας, Πρόεδρος ΕΛΛΕΤ: «Τα αρχαία της Πλάκας και η κοινωνία των κατοίκων της

Τον διάλογο ομιλητών και κοινού θα συντονίσει ο Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος και Αντιπρόεδρος ΕΛΛΕΤ, Γιάννης Μιχαήλ.

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, 19:30. Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα), Είσοδος ελεύθερη.

Έκθεση Franco Zeffirelli στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Franco Zeffirelli, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Imago και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μας προσκαλεί σε μια έκθεση αφιερωμένη στον εορτασμό του πολυετούς έργου του καλλιτέχνη.

Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπες αφίσες ταινιών που σκηνοθέτησε ο Franco Zeffirelli και άλλα αντικείμενα, με στόχο την ανάδειξη των μεγάλων ενδιαφερόντων του σκηνοθέτη: από τον κινηματογράφο μέχρι την όπερα και τη σαιξπηρική δραματουργία. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 18 έως τις 31 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, 17778 Αθήνα) σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας του Ιδρύματος (https://mcf.gr/el/).

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, στις 29 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία “Callas Forever” (2002, 108′) σε σκηνοθεσία του Franco Zeffirelli, στα Ιταλικά με ελληνικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη.

Στόχος της έκθεσης είναι να τιμήσει τις καλλιτεχνικές προθέσεις του Zeffirelli, οι οποίες εκτείνονταν και υλοποιήθηκαν στον κινηματογράφο και στο θέατρο της όπερας, καταλαμβάνοντας κατά καιρούς διαφορετικούς και συχνά συμπληρωματικούς ρόλους, καθιστώντας τον άνθρωπο του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας με την ευρύτερη δυνατή έννοια. Ο Franco Zeffirelli υπήρξε στην πραγματικότητα σκηνογράφος, ενδυματολόγος, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πολλά άλλα, και συχνά κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα της Ιταλίας μέσω των διεθνών παραγωγών του.

Νόνικα Γαληνέα: Η Δωρεά

Η μεγάλη κυρία του θεάτρου Νόνικα Γαληνέα εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα που σπανίως παρουσιάζονταν στην Ελλάδα. Με αφορμή αυτές τις συνεργασίες, και σύμφωνα με την επιθυμία της ίδιας, το Μέγαρο παρουσιάζει έξι μοναδικά θεατρικά κοστούμια από σημαντικές παραστάσεις, δημιουργίες της βραβευμένης με Όσκαρ Ενδυματολογίας Θεώνης Βαχλιώτη-Όλντριτζ.

Λαμπράκης και Γαληνέα
Λαμπράκης και Γαληνέα Προσωπικό Αρχείο Ν. Γαληνέα

Τα κοστούμια, μαζί με τα σχέδια που τα ενέπνευσαν, καθώς και αποκλειστικές φωτογραφίες, είναι δωρεά της Νόνικας Γαληνέα στο Μέγαρο, το χώρο που αγάπησε και τίμησε, ορμώμενη από τη στενή συνεργασία και φιλία της με τον Χρήστο Λαμπράκη.

Παράλληλα με τα μοναδικά κοστούμια και σχέδια, η Νόνικα Γαληνέα δώρισε στο Μέγαρο και ένα μεγάλων διαστάσεων πίνακα της εικαστικού Βάνας Ξένου, που κοσμεί τον χώρο των Φίλων του Μεγάρου.

Ωράριο: Η έκθεση είναι ανοιχτή από 17 Οκτωβρίου έως 16 Νοεμβρίου 2023. Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 18:00. Επιπλέον, τις ημέρες συναυλιών στην αίθουσα Δ. Μητρόπουλος 10:00-20:30 και τις ημέρες συναυλιών στην αίθουσα Χ. Λαμπράκης 10:00-23:00.

Georgia Fambris έκθεση “…And we are magic talking to itself, noisy and alone…”

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Georgia Fambris “…And we are magic talking to itself, noisy and alone…”. Θα παρουσιαστούν ζωγραφικά και υφαντά έργα διαφόρων διαστάσεων.

Ο Θεόφιλος Τραμπούλης -επιμελητής εκθέσεων και εκδόσεων- γράφει για τη νέα ενότητα έργων που παρουσιάζονται: “Γιατί σχεδόν σε όλα τα έργα της Georgia Fambris πολύχρωμα, κατακερματισμένα σώματα με έκδηλη και ορμητική θηλυκότητα μαζεύονται, πυκνώνουν σε συμπαγείς όγκους, σε ψυχικά φορτισμένες κυβιστικές μελέτες από μέλη, στήθη, από φευγαλέα σημεία επιθυμίας και  καταστολής; Η Fambris στη νέα έκθεσή της με τίτλο “… And we are magic talking to itself, noisy and alone…” επανέρχεται στα βασικά στοιχεία της ζωγραφικής γλώσσας της, όπως την μετωπική σύνθεση, το κάθετο φως, τα πολυπρόσωπα αποσπασματικά επεισόδια που δομούνται γύρω από μια κεντρική μορφή, ανοίγοντας την μέθοδό της και σε νέα υλικά, όπως την ύφανση.

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από το ποίημα της Anne Sexton, “You Doctor Martin” και παραπέμπει σε αυτό το διπλό βίωμα της θηλυκότητας ως μαγείας και μοναχικού θορύβου, στην απόλαυση ως υπαρξιακό βάρος. Ο ψυχίατρος Doctor Martin στο οποίο απευθύνεται το ποίημα, γίνεται εδώ, με παιγνιώδη και συχνά σαρκαστικό τρόπο, το βλέμμα του θεατή που διαλύει και επανασυνθέτει τα σώματα και τις επιθυμίες τους”.

Επιμέλεια έκθεσης: Θεόφιλος Τραμπούλης. Εγκαίνια: Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023, 18:00-21:00.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα