Ρήγματα στις σχέσεις Νετανιάχου – στρατού πριν την “καταιγίδα” στη Γάζα

Διαβάζεται σε 4'
Israel Palestinians
Ισραηλινός βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας 2023 Hatem Ali/AP Photo

“Μπαλάκι” οι ευθύνες για τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να περιμένουν το πράσινο φως για εισβολή στη Γάζα και τον Νετανιάχου να ξεκινάει εκστρατεία κατά του στρατού.

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις του ισραηλινού στρατού με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου και, όσο και αν οι δύο πλευρές διατείνονται πως κινούνται προς μία “στενή και πλήρη συνεργασία“, φαίνεται πως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) να ασκούν πιέσεις προς τον Νετανιάχου και να ζητούν άμεσα να εισβάλουν στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να κάθονται για πάντα με σταυρωμένα χέρια, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού προχώρησε σε μία από κοινού δήλωση με το υπουργείο Άμυνας της χώρας και τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μία προσπάθεια να διαψεύσουν τις φήμες περί ρήγματος στις σχέσεις τους.

“Υπάρχει απόλυτη και αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ του πρωθυπουργού, του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού των IDF- η ενότητα του στόχου είναι ξεκάθαρη”, αναφέρει η ανακοίνωση, επιμένοντας ότι η συνεργασία θα οδηγήσει σε “μια αποφασιστική νίκη επί της Χαμάς“.

Ωστόσο, μόνο καλό δεν είναι το κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις τελευταία. Πρώην στρατιωτικοί ηγέτες και πολιτικοί δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι η “δυσλειτουργική κυβέρνησή του” φέρει ευθύνη για τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο “άμοιρος ευθυνών” Νετανιάχου και η εκστρατεία

Ο Νετανιάχου όμως δεν προτίθεται να σωπάσει στα περί “δυσλειτουργικής κυβέρνησης”, αφού σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα Haaretz, στην προσπάθειά του να παρουσιαστεί ο ίδιος άμοιρος ευθυνών θα κατηγορήσει τον ισραηλινό στρατό για την αποτυχία τη μη-πρόβλεψης και αποτροπής των πολύνεκρων επιθέσεων που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, ο Νετανιάχου ετοιμάζει εκστρατεία κατά του ισραηλινού στρατού, ενώ η κίνησή του να διορίσει νέο εκπρόσωπο για να επικοινωνεί με τους στρατιωτικούς ανταποκριτές, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί συνηθισμένη, αφού πηγές αναφέρουν πως στο πλαίσιο της εκστρατείας, συλλέγει στοιχεία εναντίον του στρατού δυσφημώντας ανώτερους αξιωματικούς.

Πάντως, η εικόνα εχθρότητας μεταξύ Νετανιάχου και στρατιωτικών ηγετών της χώρας παρουσιάστηκε και σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης νωρίτερα φέτος, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης ότι ήταν “σε αντιπαράθεση” με τον υπουργό Άμυνας και πρώην διοικητή των IDF, Γιοάβ Γκαλάντ, που τώρα είναι ηγετική φωνή στην κυβέρνηση ενότητας του Ισραήλ.

Η “διαρροή” του ισραηλινού στρατού

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Times of Israel, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) πιστεύουν ότι προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του πολέμου κατά της Χαμάς, που έχουν τεθεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο στρατός πρέπει να ξεκινήσει την επίγεια επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, και μάλιστα αρκετά σύντομα.

Μετά από 17 ημέρες αεροπορικών επιδρομών, δηλώνουν στην κυβέρνηση -με την επισήμανση ότι δεν μπορούν να κάθονται με σταυρωμένα χέρια- ότι είναι πλήρως προετοιμασμένοι για μια χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Πιστεύουν, δε, ότι μπορούν να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί, ακόμη και με τον κίνδυνο μεγάλων απωλειών σε στρατιώτες και εν μέσω επανειλημμένων επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ στο βορρά, αναφέρουν διαρροές που επικαλούνται οι Times of Israel.

Σε περίπτωση που ο στρατός αναγκαστεί να εστιάσει στον βορρά αντί της Γάζας, είναι βέβαιος ότι θα μπορούσε να μετακινηθεί μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Οι IDF έχουν ήδη ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τα σύνορα με τον Λίβανο, αλλά οι περισσότερες δυνάμεις παραμένουν κοντά στη Γάζα ενόψει της χερσαίας επίθεσης.

Ο στρατός αναμένει από την κυβέρνηση να λάβει σύντομα μια απόφαση σχετικά με τη χερσαία επίθεση, καθώς οι δυνάμεις που σταθμεύουν στα σύνορα μπορούν να παραμείνουν σε αυξημένη ετοιμότητα μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα.

“Κατρακυλάει” η εμπιστοσύνη των Ισραηλινών στον Νετανιάχου

Σε αυτό το κλίμα οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις συγκεντρώνουν “πολύ υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης“, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιό του, όπως δείχνει έρευνα του Jewish People Policy Institute (JPPI).

Πιο συγκεκριμένα, το επίπεδο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, μεταξύ των ίδιων ερωτηθέντων, ήταν μόνο 32%, με το 68% να δηλώνει ότι έχει χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης ή δεν γνωρίζει -αποτελέσματα που αντανακλούν μια “κρίση εμπιστοσύνης” για την κυβέρνηση ενότητας.

Πάντως, το 79% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι σίγουρο ότι το Ισραήλ θα κερδίσει τον πόλεμο με τη Χαμάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα