Η περιγραφή της 85χρονης για όσα έζησε στα χέρια της Χαμάς και το βίντεο με τους απαγωγείς

Διαβάζεται σε 4'
H 85χρονη όμηρος που αφέθηκε ελεύθερη από τη Χαμάς
H 85χρονη όμηρος που αφέθηκε ελεύθερη από τη Χαμάς Associated Press

Η Yocheved Lifschitz, η 85χρονη Ισραηλινή την οποία απελευθέρωσε η Χαμάς, περιγράφει τον τρόπο που απήχθη, καθώς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσε για δύο εβδομάδες.

«Πέρασα από την κόλαση»: Με αυτή τη φράση περιγράφει τις στιγμές που έζησε η Yocheved Lifschitz, μια 85χρονη γιαγιά και ακτιβίστρια που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς τη Δευτέρα, μετά από δύο εβδομάδες αιχμαλωσίας.

Η 85χρονη παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο του Τελ Αβίβ, όπου αναρρώνει μετά την απελευθέρωσή της από τη Χαμάς.

Η κ. Lifschitz και ο σύζυγός της απήχθησαν από ενόπλους της Χαμάς που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες και μεταφέρθηκαν σε σήραγγες κάτω από τη Γάζα.

Η ίδια περιέγραψε ότι χτυπήθηκε με ξύλα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της, αλλά δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους ομήρους έτυχαν «καλής μεταχείρισης». Απελευθερώθηκε μαζί με μια άλλη γυναίκα, τη Nurit Cooper, 79 ετών, το βράδυ της Δευτέρας.

Το βίντεο της απελευθέρωσης

Πλάνα δείχνουν την ηλικιωμένη να σφίγγει το χέρι ενός ενόπλου της Χαμάς, λίγα δευτερόλεπτα πριν την παραλάβουν εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού στο πέρασμα της Ράφα, μεταξύ της Γάζας και της γειτονικής Αιγύπτου.

«Shalom» ακούγεται φαίνεται να λέει η ίδια στον ένοπλο, την εβραϊκή λέξη για την ειρήνη.

Η κ. Lifschitz απήχθη, μαζί με τον σύζυγό της Oded, από το κιμπούτς Nir Oz στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, με τον τελευταίο να μην έχει αφεθεί ελεύθερος.

«Φρόντιζαν κάθε λεπτομέρεια»

Ήταν νωρίς το πρωί όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο κιμπούτς τους, προκαλώντας πανικό στη μικρή κοινότητα. Ένας στους τέσσερις κατοίκους εκτιμάται ότι σκοτώθηκε ή απήχθη, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από το νοσοκομείο Ichilov στο Τελ Αβίβ, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή της, η κ. Lifschitz εξήγησε τι συνέβη μετά την απαγωγή της.

Σύμφωνα με την ίδια, χτυπήθηκε με ξύλα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στη Γάζα και υπέστη μώλωπες, ενώ αντιμετώπισε αναπνευστικές δυσκολίες.

Η κόρη της, Sharone Lifschitz, η οποία βοήθησε στη μετάφραση της όλης διαδικασίας, δήλωσε ότι η 85χρονη αναγκάστηκε να περπατήσει μερικά χιλιόμετρα κάτω από τη γη. Η Sharone είπε ότι η μητέρα της οδηγήθηκε σε «ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Γάζα που έμοιαζε με ιστό αράχνης».

Η κ. Lifschitz είπε ότι ήταν μεταξύ των 25 ομήρων που οδηγήθηκαν στις σήραγγες και μετά από αρκετές ώρες, πέντε άτομα από το κιμπούτς της, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας, οδηγήθηκαν σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο. Εκεί, ο καθένας τους είχε έναν φρουρό και πρόσβαση σε παραϊατρικό προσωπικό και γιατρό.

Σύμφωνα με την περιγραφή της, οι συνθήκες στο εσωτερικό ήταν σχετικά καλές, με στρώματα στο πάτωμα για να κοιμηθούν οι όμηροι. Ένας άλλος αιχμάλωτος που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε ατύχημα με μοτοσικλέτα στο δρόμο προς τη Γάζα, είχε φροντίδα από γιατρό.

«Φρόντιζαν να μην αρρωστήσουμε και είχαμε γιατρό μαζί μας κάθε δύο ή τρεις ημέρες».

Είπε, επίσης, ότι είχαν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονταν και ότι υπήρχαν γυναίκες εκεί που γνώριζαν για τη «γυναικεία υγιεινή». Έτρωγαν, δε, το ίδιο φαγητό -ψωμί με τυρί και αγγούρι- με τους φρουρούς της Χαμάς.

Η στιγμή της χειραψίας

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο γιατί έδωσε το χέρι στον ένοπλο, η κ. Lifschitz είπε ότι οι όμηροι τής φέρθηκαν καλά και ότι οι υπόλοιποι ήταν σε καλή κατάσταση.

Η Sharone δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από τη χειρονομία της μητέρας της – «ο τρόπος με τον οποίο έφυγε και μετά επέστρεψε και είπε ευχαριστώ, ήταν αρκετά γνώριμος σε μένα» δήλωσε νωρίτερα στο BBC.

«Ακτιβίστρια, βοηθούσε άρρωστους Παλαιστίνιους»

Οπως αποκάλυψε ο εγγονός της 85χρονης στο Reuters, η γιαγιά του και ο σύζυγός της ήταν ακτιβιστές και βοηθούσαν άρρωστους Παλαιστινίους για χρόνια.

«Είναι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές ειρήνης σε όλη τους τη ζωή» περιέγραφε, λίγο προτού επιβεβαιωθεί η απελευθέρωση της γιαγιάς του.

«Εδώ και πάνω από μία δεκαετία, έπαιρναν κάθε εβδομάδα ασθενείς Παλαιστινίους από τη Λωρίδα της Γάζας, όχι τη Δυτική Οχθη, από το πέρασμα του Ερέζ στη Λωρίδα της Γάζας, και τους πήγαιναν σε νοσοκομεία του Ισραήλ για τις θεραπείες τους, για καρκίνο ή ό,τι άλλο» λέει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα