Πρωταθλήτρια η εγχώρια αγορά εξοχικής κατοικίας στο εξωτερικό

Διαβάζεται σε 3'
Πρωταθλήτρια η εγχώρια αγορά εξοχικής κατοικίας στο εξωτερικό
Eurokinissi

Φέτος, αγοράστηκαν τα περισσότερα και ακριβότερα εξοχικά στην Ελλάδα από ξένους επενδυτές.

Ενώ, στο εγχώριο Real Estate επικρατεί ένας ”πυρετός” ακρίβειας με τις συνθήκες αγοράς να γίνονται όλο και πιο δύσκολες, και οι τιμές όλο και πιο απρόσιτες, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο στον κλάδο των αγοραπωλησιών εξοχικών κατοικιών. Σύμφωνα με την εταιρία κτηματομεσιτικών και νομικών υπηρεσιών, Elxis η αγορά εξοχικών κατοικιών βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο στα χρονικά.

Φέτος, αγοράστηκαν τα περισσότερα και ακριβότερα εξοχικά στην Ελλάδα από ξένους επενδυτές ενώ, η μέση τιμή πώλησης των εξοχικών στο δίκτυο της εταιρίας ήταν κατά 12,5% υψηλότερη από πέρσι και μάλιστα, πιθανολογείται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν κατά 25% το περσινό σύνολο ενώ παράλληλα, η συνολική αξία θα ”σκαρφαλώσει” έως και 45%.

Επίσης, από τις αρχές της χρονιάς μέχρι τώρα τον Οκτώβριο οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις περσινές κατά 17,9% και η συνολική αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 33% παρόλο που απομένουν ακόμη 2 μήνες για να τελειώσει το 2023. Ταυτόχρονα, ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις που έγιναν στα μέσα του Αυγούστου έφτασαν το σύνολο πωλήσεων του 2022.

Σύμφωνα με την Elxis, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί ένα έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των ξένων αγοραστών να επενδύουν σε ακριβότερες και ποιοτικότερες κατοικίες.Οι αγοραστές προέρχονται κυρίως από Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ολλανδία και Βέλγιο και το κόστος της πλειονότητας των εξοχικών που αγοράζεται, είναι στα 250.000 – 500.000 ευρώ. 1 στα 10 εξοχικά αγοράζεται επίσης και από τους ομογενείς.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις ευρωπαϊκές χώρες δεν συμφέρει καθόλου οικονομικά η αγορά εξοχικής κατοικίας, διότι είναι πολύ πιο ακριβή και χαμηλής κατασκευαστικής ποιότητας. Τα εξοχικά στην Ολλανδία για παράδειγμα που κοστίζουν 300.000 ευρώ είναι κατασκευασμένα από κοντέινερ, ενώ στην Ελλάδα με το ίδιο κόστος υπάρχουν εξοχικά υψηλών προδιαγραφών, που η αξία τους στην Ολλανδία φτάνει τα 600.000 ευρώ. Ενώ την ίδια στιγμή, στο Άμστερνταμ η αγορά μιας θέσης πάρκινγκ στοιχίζει 250.000 ευρώ, ισάξια δηλαδή με ένα υψηλού επιπέδου εξοχικό στην Ελλάδα.

Σε συνδυασμό λοιπόν, και με την αύξηση στο κόστος δανεισμού, τα εξοχικά στο εξωτερικό είναι απρόσιτα ακόμα και για τους Βόρειους και Δυτικούς Ευρωπαίους και για αυτό οι περισσότεροι προτιμούν να νοικιάζουν στην χώρα τους και να έχουν ιδιόκτητη κατοικία στην Ελλάδα. Μέχρι και εκείνοι που προτιμούσαν να επενδύουν στην Ισπανία και την Γαλλική Ριβιέρα, έχουν αλλάξει γούστα πλέον.

Βάσει λοιπόν, αυτών των δεδομένων η Elxis είναι πολύ θετική για την μελλοντική πορεία της εγχώριας αγοράς εξοχικής κατοικίας καθώς, αυτή η τάση αναμένεται να προχωρήσει και να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Info:

Σύμφωνα με την Elxis, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί ένα έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των ξένων αγοραστών να επενδύουν σε ακριβότερες και ποιοτικότερες κατοικίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα