Το Πολυτεχνείο ως δημόσια ιστορία – Οι αποτυπώσεις, οι αναγνώσεις, οι αναπαραστάσεις (1974-2023)

Διαβάζεται σε 2'
Το Πολυτεχνείο ως δημόσια ιστορία – Οι αποτυπώσεις, οι αναγνώσεις, οι αναπαραστάσεις (1974-2023)
UNSPLASH

2-4 Νοεμβρίου 2023, Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνει από τις 2 έως και τις 4 Νοεμβρίου 2023, επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Το Πολυτεχνείο ως Δημόσια Ιστορία: οι αποτυπώσεις, οι αναγνώσεις, οι αναπαραστάσεις (1974-2023)».

Το συνέδριο – όπως φαίνεται και από τον τίτλο του – επικεντρώνεται στις πολλαπλές προσλήψεις και χρήσεις του Πολυτεχνείου, στις καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές του αποτυπώσεις και στις δημόσιες διαμάχες που εκδηλώθηκαν στα πενήντα χρόνια που μεσολάβησαν έκτοτε. Στις συνεδρίες του θα αναλυθούν οι επετειακές πρακτικές, οι κινηματικές και θεσμικές κρυσταλλώσεις της εξέγερσης, οι προφορικές και γραπτές μαρτυρίες όσων συμμετείχαν, καθώς επίσης οι ποικίλες πρακτικές οικειοποίησης από τα πολιτικά κόμματα και κινήματα.

Όλες αυτές οι αναγνώσεις και αναπαραστάσεις αναπτύχθηκαν από τα πρώτα κιόλας χρόνια της Μεταπολίτευσης καθιστώντας το «Πολυτεχνείο» τον πλέον κομβικό «τόπο μνήμης» της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας με χαρακτήρα ταυτόχρονα κινηματικό (πορεία), θεσμικό (κατάθεση στεφάνων) και εκπαιδευτικό (σχολική γιορτή). Τόσο ισχυρό και ανθεκτικό ώστε, για πενήντα χρόνια τώρα, το Πολυτεχνείο λειτουργεί ως τόπος σύγκλισης και σύγκρουσης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, καθώς όλες οι πολιτικές παρατάξεις (πλην της Άκρας Δεξιάς) επιδίωξαν να συνδεθούν με τη μνήμη του, ενώ ταυτόχρονα αντιπαρατίθενται μεταξύ τους διεκδικώντας προνομιακή σχέση ή νοηματοδοτώντας η καθεμιά με διαφορετικό τρόπο την εξέγερση.

Την Επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου αποτελούν έξι καθηγητές και καθηγήτριες: οι Χριστίνα Κουλούρη, Χάρης Αθανασιάδης, Ανδρομάχη Γκαζή και Φανή Κουντούρη από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, ο Νίκος Μαραντζίδης από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ: Το Πολυτεχνείο ως δημόσια ιστορία. Οι αποτυπώσεις, οι αναγνώσεις, οι αναπαραστάσεις (1974-2023)

ΧΩΡΟΣ: Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ

ΧΡΟΝΟΣ: Πέμπτη 02 – Σάββατο 04 Νοεμβρίου 2023

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα