Ο μεγάλος φόβος των ΗΠΑ για την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα

Διαβάζεται σε 4'
Israel Palestinians
Βομβαρδισμοί στη Γάζα 2023 Abed Khaled/AP Photo

Την ώρα που ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς κλιμακώνεται, το Ιράν κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ για εμπλοκή στα εγκλήματα που διαπράττονται στη Γάζα και εκείνες εκμεταλλεύονται κάθε ώρα που περνά. Τι ανησυχεί την αμερικανική κυβέρνηση.

Ενώ ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και περιμένει με αγωνία την προαναγγελθείσα εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ΗΠΑ και Ιράν μάχονται στο παρασκήνιο, υπό τον φόβο μίας γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε ομιλία του από την Τεχεράνη κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ότι “με κάποιο τρόπο διευθύνουν” τις επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέροντας μάλιστα πως είναι “αδιαμφισβήτητα συνένοχες στα εγκλήματα” που διαπράττονται στη Γάζα.

Παράλληλα, το Ισραήλ αποφάσισε να καθυστερήσει προς το παρόν τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, ούτως ώστε οι ΗΠΑ να έχουν τον χρόνο για να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal.

Όμως, ο φόβος των ΗΠΑ παραμένει ένας και δεν είναι άλλος το Ιράν και το ενδεχόμενο οι εντολοδόχοι του να κλιμακώσουν τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων μόλις ξεκινήσει η εισβολή, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Σε ανάλυσή τους οι Financial Times αναφέρουν πως, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η εισβολή του Ισραήλ καθυστερεί εν μέρει λόγω διαφωνιών εντός του ίδιου του μηχανισμού ασφαλείας του, η Ουάσιγκτον έχει κάνει διερευνητικές ερωτήσεις σχετικά με τη στρατηγική του Ισραήλ, για την οποία έχουν αμφιβολίες.

Το βράδυ της Τρίτης, όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ παροτρύνουν το Ισραήλ να καθυστερήσει την χερσαία εισβολή, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι “οι Ισραηλινοί παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις“.

Ο χρόνος ως “φίλος” για τις ΗΠΑ

Η όποια καθυστέρηση του Ισραήλ χαιρετίστηκε από τις ΗΠΑ, καθώς αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον ανέφεραν πως με τον τρόπο αυτό δόθηκε χρόνος να σταλούν συστήματα αεράμυνας, πρόσθετο προσωπικό και πλοία στην περιοχή, για να προστατεύσουν τον λαό τους και να αποτρέψουν την Τεχεράνη, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης σε όλη την περιοχή.

“Γίνεται ευκολότερο για εμάς να τους αποτρέψουμε καθώς περισσότερες δυνάμεις εισρέουν στην περιοχή και το Ισραήλ γίνεται ισχυρότερο κάθε μέρα”, δήλωσε ο στρατηγός εν αποστρατεία Frank McKenzie, ο οποίος ηγήθηκε των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή από το 2019 έως το 2022. “Ο χρόνος είναι φίλος μας εδώ“.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η κίνησή τους να αναπτύξουν περισσότερα στρατιωτικά μέσα στην περιοχή τις τελευταίες δύο εβδομάδες βοήθησε στο να κρατηθεί το Ιράν εκτός μάχης. Αλλά οι αξιωματούχοι λένε ότι οι πληρεξούσιοι της Τεχεράνης εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική απειλή για τα περιουσιακά στοιχεία και το προσωπικό των ΗΠΑ.

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε: “Αυτό που βλέπουμε είναι ανησυχητικό. Έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχουν ομάδες στην περιοχή που έχουν την επιθυμία για κλιμάκωση και γι’ αυτό έχουμε ενισχύσει τη στρατιωτική μας παρουσία και επικοινωνήσαμε ότι έχουμε ενισχύσει τη στρατιωτική μας παρουσία”.

Ανησυχία προκαλεί, επίσης, στις ΗΠΑ αλλά και το Ισραήλ και η υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ, με την οποία θα ήθελε να αποφύγει ένα μέτωπο, μετά τη συμπλοκή 34 ημερών τον Αύγουστο του 2006, που όπως ανέφερε στο NEWS 24/7 ο Διεθνολόγος και Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Νικόλαος Παούνης, ούτε τότε το Ισραήλ είχε πετύχει τους αντικειμενικούς του στόχους. “Δεν κατέστρεψε τη Χεζμπολάχ τότε και έκτοτε η οργάνωση δραστηριοποιείται ως δαμόκλειος σπάθη, ενώ τις τελευταίες μέρες ενεργοποιήθηκε για να διασπάσει τις δυνάμεις του Ισραήλ”.

Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν σιιτικές ομάδες φέρονται, επίσης, να έχουν μετακινηθεί από το Ιράκ στη δυτική Συρία κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, προκαλώντας συναγερμό στους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Η αμερικανική βάση Ain al-Asad στο δυτικό Ιράκ έγινε στόχος ρουκετών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς και η φρουρά Al Tanf στη Συρία.

Οι κινήσεις των παραστρατιωτικών ομάδων σηματοδοτούν, σύμφωνα με τους FT, ένα δυσοίωνο σημάδι κλιμάκωσης, προτού μάλιστα ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή εξαπολύσει εισβολή στη Γάζα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Σημειώνεται, πάντως, πως η απειλή κλιμάκωσης μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των χωρών, που έφερε ελπίδες για βελτίωση των σχέσεων. Αλλά μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν με κάθε τρόπο την Τεχεράνη να μην εμπλακεί στη σύγκρουση στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα