Χαμάς στην εκπομπή “Αρένα”: Ετοιμάζαμε την επίθεση 2-3 χρόνια

Διαβάζεται σε 5'
Χαμάς στην εκπομπή “Αρένα”: Ετοιμάζαμε την επίθεση 2-3 χρόνια
AP

Για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση μίλησε εκπρόσωπος της Χαμάς το βράδυ της Τετάρτης. Τι είπε για την επίθεση που άναψε νέα φωτιά στην Μέση Ανατολή.

Ο Μπασίμ Ναίμ, επικεφαλής του Πολιτικού Συμβουλίου της Χαμάς, αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις, μίλησε στον ΑΝΤ1 και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Αρένα» της Μαρίας Αναστασοπούλου, χαρακτηρίζοντας «πράξη άμυνας» την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά, πόσο καιρό προετοίμαζαν την επίθεση αλλά και ποιος βοηθάει τη Χαμάς οικονομικά και στρατιωτικά.

«Προετοιμαζόμασταν δύο ίσως και τρία χρόνια. Σε διάφορα επίπεδα. Είμαστε πολιορκημένοι, δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας αλλά παρόλα αυτά η στρατιωτική ηγεσία προετοίμασε τα σχέδιά και τις πληροφορίες για το πώς λειτουργεί ο εχθρός, πού βρίσκονται οι στρατιωτικές ενώσεις» είπε το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς.

Αναφερόμενος στους άμαχους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, ο Μπασίμ Ναίμ είπε: «Ο στρατιωτικός μας διοικητής έχει δώσει ξεκάθαρη εντολή στους μαχητές, να μην επιτίθενται σε πολίτες, να μην επιτίθενται σε γυναίκες ή παιδιά και να τους αντιμετωπίζουν με έξυπνο και ηθικό τρόπο και αυτό έγινε. Το Ισραήλ μιλάει για αποκεφαλισμούς μωρών, για βιασμούς γυναικών αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούν να φέρουν μία απόδειξη για όσα λένε».

Συμπλήρωσε ωστόσο: «Κανένας πολίτης δεν σκοτώθηκε εσκεμμένα. Κάποιοι πολίτες βρέθηκαν στη μέση των δύο πλευρών», παραδεχόμενος ουσιαστικά το γεγονός πως άμαχοι έχασαν τη ζωή τους.

«Οικονομικά μας βοηθάει το Κατάρ- Στρατιωτικά το Ιράν»

Στη συνέχεια, ερωτώμενος για το ποιες χώρες βοηθούν τη Χαμάς με οποιονδήποτε τρόπο, το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης ονομάτισε: «Ψάχνουμε υποστήριξη από οποιονδήποτε. Αυτή η βοήθεια μπορεί να είναι οικονομική. Για παράδειγμα παίρνουμε μεγάλη οικονομική υποστήριξη από το Κατάρ. Διπλωματική και πολιτική υποστήριξη από τη Ρωσία και την Κίνα. Παίρνουμε στρατιωτική υποστήριξη και εκπαίδευση από το Ιράν. Ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο. Εξαρτάται από το ποιοι θέλουν να βοηθήσουν. Αν κάποιος θέλει να βοηθήσει οικονομικά είναι ευπρόσδεκτος. Πολιτικά, ή διπλωματικά ή στρατιωτικά, είναι επίσης καλοδεχούμενος».

Στη συνέντευξή του στην «Αρένα», ο Μπασίμ Ναίμ, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύνδεση με τον ISIS, λέγοντας: «Νομίζω πως οι Ισραηλινοί προσπαθούν να συνδέσουν τη Χαμάς με τον ISIS ώστε να δώσουν στον εαυτό τους τη νόμιμη δικαιολογία να χτυπούν τους Παλαιστινίους και τη Χαμάς», ενώ συμπλήρωσε πως «Ο ISIS έχει μια ιδεολογία. Εμείς έχουμε μια τελείως διαφορετική. Θέλουμε ένα δημοκρατικό κράτος. Θέλουμε να συνυπάρχουμε με άλλους ανθρώπους, διαφορετικών πεποιθήσεων, εθνικοτήτων, θρησκειών».

Πάντως, για τους ομήρους που έχει στα χέρια της η Χαμάς, ο ίδιος εξήγησε πως θα τους κρατήσουν «ώστε να γίνει ανταλλαγή με κρατούμενους. Έχουμε περισσότερους από 5.800 κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές και κάποιοι είναι εκεί για περισσότερα από 40 χρόνια».

Εκτός από τον εκπρόσωπο της Χαμάς, στην εκπομπή μίλησε τόσο ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα, ο οποίος υπογράμμισε πως «ετοιμαζόμαστε να εισέλθουμε στα μέρη όπου έχει τις ρίζες της η Χαμάς, όπου είναι εγκατεστημένη η Χαμάς για να διαλύσουμε το τρομοκρατικό κράτος της και τον στρατό της και τις κυβερνητικές τηε δυνατότητες. Και θα το κάνουμε. Θα το κάνουμε με τον δικό μας ρυθμό. Δεν βιαζόμαστε.

Θα είναι μια μακρά διαδικασία γιατί πρέπει να καθαρίσουμε αυτήν την περιοχή από χιλιάδες τρομοκράτες της Χαμάς που έχουν προετοιμαστεί για πόλεμο, που έχουν χτίσει μια υπόγεια πόλη με τούνελ και αποθήκες εκατοντάδων χιλιομέτρων, όχι για να προστατεύσουν τους αμάχους, αλλά για να επιτρέψουν στους εαυτούς τους να πολεμήσουν με το Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον πόλεμο όσο χρειάζεται, και θα το κάνουμε με αποφασιστικότητα. Όπως έγινε με τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, τον ISIS. Η Χαμάς είναι ο ISIS της Γάζας».

«Το Ιράν να μείνει έξω από τον πόλεμο»

Προειδοποίησε ακόμη το Ιράν: «Μείνετε εξω από τον πόλεμο» όπως και τη Χεζμπολάχ στην οποία είπε πως το τίμημα για εκείνη θα είναι βαρύ αν εμπλακεί.

Τέλος, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Συνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ: «Το είδος των δυνάμεων που αντιμετωπίσαμε ήταν μία πολύ καλά οργανωμένη τρομοκρατική ομάδα, δε θα έλεγα μόνο τρομοκρατική οργάνωση, αλλά τρομοκρατικός στρατός. Ήταν προφανώς πολύ καλά εκπαιδευμένοι, πολύ καλά εξοπλισμένοι και ήξεραν που πήγαιναν», είπε.

Συμπλήρωσε δε, πως «Από τη δική μας οπτική αυτό αλλάζει τη σχέση που είχε το Ισραήλ με τη λωρίδα της Γάζας και συγκεκριμένα με τη Χαμάς. Πριν από 15 ημέρες υπήρχαν Παλαιστίνιοι εργάτες που έρχονταν καθημερινά στο Ισραήλ. Πιστεύαμε ότι η Χαμάς δεν ενδιαφερόταν για πόλεμο μαζί μας, μπόρεσαν να κρύψουν τα διαβολικά τους σχέδια και όταν έσπασαν αυτή την αντίληψη, ουσιαστικά καθόρισαν το πεπρωμένο τους, στο τέλος αυτού του πολέμου δεν θα υπάρχουν».

Ερωτώμενος για το πώς πιστεύει πως μπορεί ο Ισραηλινός στρατός να διαχωρίζει, όπως ισχυρίζεται, τους στρατιωτικούς στόχους από τον άμαχο πληθυσμό, ο Πίτερ Λέρνερ είπε: «Έχουν τοποθετήσει τα όπλα τους, τα εκρηκτικά τους drones, τους πύραυλους τους, τις θέσεις ελέγχου κομάντο τους, όλες τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες εντός του αμάχου πληθυσμού.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα δούμε εικόνες καταστροφής επειδή έχουν χρησιμοποιήσει τις κοινότητες των αμάχων σαν να είναι κάποιο αμυντικό φρούριο. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να καταστρέψουμε τις δυνατότητές της Χαμάς και το μέγεθος της επίδρασης στους πολίτες θα έλεγα ότι θα είναι σημαντικό, αλλά εμείς επιλέγουμε τη ζωή από την ποιότητα ζωής, και αυτό είναι που καθορίζει τις ενέργειες μας .

Αν σκεφτούμε ποια είναι η έκβαση ή ποια θα πρέπει να είναι η έκβαση αυτού του πολέμου, θα πρέπει να είναι η ασφάλεια, η προστασία και η ειρήνη για τον λαό του Ισραήλ, όχι μια συνεχής αίσθηση απειλής, μια συνεχής απειλή εισερχόμενων ρουκετών, μια συνεχής απειλή του “θα ξυπνήσω στις 6:30 το πρωί με έναν τρομοκράτη της Χαμάς στην κρεβατοκάμαρά μου και τι θα μου συμβεί.” Και η Χεζμπολάχ πρέπει να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά πώς διαλύουμε τη Χαμάς στο νότο και να σκεφτεί πολύ προσεκτικά αν θέλει να περάσει αυτό το κατώφλι».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα