Κασσελάκης στον Economist: Τα οικονομικά πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικά για να έχουν ουσία

Διαβάζεται σε 3'
kasselakis
Στέφανος Κασσελάκης στο Συνέδριο του Economist ΙΝΤΙΜΕ

Τι είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης για επενδυτική βαθμίδα, μισθούς και εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Σαφέστατη ήταν η επιρροή της εσωκομματικής κριτικής αλλά και των δημοσκοπήσεων στην σημερινή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο Συνέδριο του Εconomist.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ανασκευάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η πρόσφατη ομιλία του στον ΣΕΒ, καταφεύγοντας στις γνωστές προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά, ενώ επιχείρησε να δώσει και άλλο ύφος στην προσέγγισή του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Δημιουργώντας πάντως ερωτήματα για το αν η σημερινή του παρέμβαση έγινε κατά κύριο λόγο με το βλέμμα στις εξελίξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης απέφυγε οποιαδήποτε αναφορα σε «εργασία που είναι συνεργασία», τις …φιλικές εκφράσεις προς το κεφάλαιο αλλά και τις θέσεις περί μετοχών (stock options) στους εργαζόμενους. Αντιθέτως για τα εργασιακά παράθεσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν προ διετίας εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία στο προγραμματικό συνέδριο του κόμματος. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για «ουσιαστική αύξηση των μισθών πάνω από τον πληθωρισμό» και «προστασία της εργασίας».

Επισήμανε πως «για μας δεν αποτελεί λύση ο εργασιακός μεσαίωνας» τονίζοντας πως με τη Νέα Δημοκρατία «οι διαφορές είναι εμφανείς: Διατηρεί ψηλα το κόστος, αφήνει τις αγορές δίχως παρέμβαση». Συνέχισε λέγοντας πως η ΝΔ πιστεύει ότι «η μόνη δήθεν διέξοδος που δίνει είναι η φθηνή εργασία και η απελευθέρωση των απολύσεων». Τόνισε επίσης ότι «θεωρούμε την εργασία παραγωγική δύναμη», «αναγκαία την κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων» με τη λογική πως «η αύξηση των μισθών ενισχύει την ζήτηση» αναφέροντας μάλιστα πως «αυτό είναι ευρωπαϊκή οδηγία». Επίσης, ανέφερε συνολικά «τα οικονομικά πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικά για να έχουν ουσία».

Ειδική αναφορά έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ένα ακόμη δηλαδή σημείο στο οποίο ασκήθηκε εσωκομματική κριτική.

Δήλωσε ότι «η απόλυτη καταδίκη της Χαμάς και των ενεργειών της δεν μπορεί να αποτελεί πράσινο φώς για ισραηλινές επιχειρήσεις που οδηγούν στον θάνατο αμάχους». Ειδικά μάλιστα για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός επισήμανε πως «είναι απαράδεκτο ότι οι ΗΠΑ βάζουν βέτο στο σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ».

Τέλος, αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα λέγοντας πως  «είναι θετική εξέλιξη ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται επιτέλους» κατηγορώντας τη ΝΔ πως «οικειοποιείται τις προσπάθειες επί 15 χρόνια ενός ολόκληρου λαού και τα αποτελέσματα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ».

Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε η αναφορά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο αφού επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37 δις στην Ελληνική Οικονομία» ενώ «η ΝΔ έχει μειώσει το μαξιλαράκι που έχει η χώρα».

Αναφέρθηκε και στη φορολογική πολιτική επισημαίνοντας ότι «ένας στους δύο πολίτες δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος δημιουργώντας ένα δυσβάχτατο τοπίο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους», «ούτε φορολογούνται τα υπερκέρδη».

Τέλος, επανέλαβε τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλα ζητήματα μιλώντας για «ρύθμιση ιδιωτικού χρέους», «προστασία πρώτης κατοικίας», «μείωση των έμμεσων φόρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας» και ζητώντας αυξημένες δαπάνες για Υγεία και Παιδεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα