6 βήματα προς μια ολιστική προσέγγιση ESG

Διαβάζεται σε 5'
6 βήματα προς μια ολιστική προσέγγιση ESG
Image by Freepik

Τα τελευταία χρόνια η περιβαλλοντική κρίση, οι κοινωνικές ανισότητες και η ανάγκη για διαφανείς εταιρικές διαδικασίες είναι περισσότερο εμφανείς από ποτέ.

Εξίσου ορατή γίνεται και η ανάγκη για ευαισθητοποίηση πάνω σε αυτά τα ζητήματα, με στόχο την προσαρμογή των ανθρώπων, επιχειρήσεων και κοινωνιών στη νέα εποχή, της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τί σημαίνει όμως βιώσιμη ανάπτυξη;

Image by jcomp on Freepik

Είναι ένας όρος που ακούμε εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο, πολλοί δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια τί σημαίνει. Η βιώσιμη ανάπτυξη ουσιαστικά στοχεύει στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του σήμερα, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των µελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης με τους παρακάτω 17 στόχους:

Για αυτό το λόγο, όλο και περισσότερες εταιρείες πλέον τείνουν να ενσωματώνουν στη στρατηγική τους δράσεις και πολιτικές υπέρ του Περιβάλλοντος, την Κοινωνίας και την σωστή Εταιρική Διακυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι, ότι από το 2019 ως το 2020 και από τότε που ξεκίνησε η ανοδική πορεία της έννοιας του ESG (Environmental, Social and Governance) στην Αμερική, χρησιμοποιήθηκαν $17,1 τρισ. σε δράσεις Βιωσιμότητας.

O ρόλος του ESG για τις επιχειρήσεις

Image by Freepik

 

Το ESG αναφέρεται στα 3 κριτήρια, Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την ικανότητα ενός εταιρικού οργανισμού να παράγει αξία. Μέσω διεθνών προτύπων και δεικτών που συνδέονται με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξής, αποτυπώνονται οι επιδόσεις του οργανισμού σε αυτούς τους τομείς. Παράλληλα εκφράζεται η ανθεκτικότητα και η ετοιμότητα ενός οργανισμού να διαχειρίζεται τις μεταβολές στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται, αλλά και να οργανώνει αποτελεσματικές, μακροπρόθεσμες στρατηγικές.

Πλέον είναι πολλοί οι επενδυτές που αντιλαμβάνονται τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης για το μέλλον του πλανήτη, της ανθρωπότητας, αλλά και της επιχειρηματικότητας. Από την αξιολόγηση ESG μιας επιχείρησης ένας επενδυτικός φορέας μπορεί να κατανοήσει τα δυνατά και αδύναμα στοιχεία μιας επιχείρησης μακροπρόθεσμα αλλά και την ικανότητά της να δεσμεύεται και να υλοποιεί στόχους. 7 στους 10 θεσμικούς επενδυτές εφαρμόζουν ήδη ESG κριτήρια αλλά και ένα αντίστοιχο ποσοστό Χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αναφέρουν πως θα ήταν πιο πιθανό να επενδύσουν σε έργα που εκπληρώνουν τους στόχους βιωσιμότητας1.

Γι’ αυτό το λόγο είναι κρίσιμης σημασίας, το ESG να μην αντιμετωπίζεται σαν μία τάση ή απαίτηση αλλά σαν ένα δομικό στοιχείο της στρατηγικής της επιχείρησης που χρήζει εκπαίδευση και σε πολλές περιπτώσεις αλλαγή κουλτούρας.

Σύμφωνα με έρευνα της Global link για τα ESG Trends στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις χρειάζονται υποστήριξη στον τομέα της εκπαίδευσης και πληροφόρησης και τη νούμερο 1 πηγή πληροφόρησης αποτελούν οι σύμβουλοι εξειδικευμένοι σε θέματα ESG.2

Η συμβολή της Biosafety

Η Biosafety με 22 χρόνια εμπειρίας στον τομέα του consulting σε καίρια θέματα βιωσιμότητας όπως τα Quality, Health & Safety και Environment, αποφάσισε να προσφέρει ένα νέο ολιστικό πρόγραμμα ESG Consulting, The ESG Ecosystem, με στόχο την υποστήριξη των επιχειρήσεων σε όλη τη διαδικασία ESG και την ενσωμάτωση του στη στρατηγική της.

Το πρόγραμμα ESG Ecosystem πρόκειται για ένα σύνολο 6 υπηρεσιών, τα οποία αποτελούν τα 6 κύρια βήματα στο δρόμο προς τη βιωσιμότητα.

Τα 6 βήματα προς μια ολιστική προσέγγιση ESG

  1. ESG Academy
    Εκπαιδευτικά προγράμματα, ανάλογα με το βαθμό εξοικείωσής της επιχείρησης, τα οποία είναι σχεδιασμένα όχι μόνο για θεωρητική κατάρτιση αλλά και πρακτική εφαρμογή στη διαδικασία δόμησης μιας ESG προσέγγισης
  2. Ανάλυση Ουσιαστικότητας
    Εντοπισμός, ιεράρχηση και αξιολόγηση των ουσιαστικών θεμάτων μιας επιχείρησης λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική της και τα ενδιαφερόμενα μέρη της.
  3. ESG KPIs
    Μετάφραση των ουσιαστικών θεμάτων, όπως προκύπτουν από την ανάλυση ουσιαστικότητας, σε ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους και επιλογή των σωστών Δεικτών Απόδοσης (KPIs) με βάση τα διαφορετικά πρότυπα ESG
  4. ESG Πλατφόρμα Συλλογής Δεδομένων
    Μια σύγχρονη online πλατφόρμα συλλογής, καταγραφής και αποτύπωσης των δεδομένων ESG άμεσα, εύκολα και χωρίς λάθη. Έτοιμες ψηφιακές φόρμες, live dashboards, επικύρωση δεδομένων και λειτουργία εκτός σύνδεσης, είναι κάποια από τα εργαλεία της πλατφόρμας.
  5. Sustainability Report
    Δημιουργία εκθέσεων βιωσιμότητας από το μηδέν εκφράζοντας το ισχυρό αποτύπωμα της επιχείρησης. Το Sustainability Report αποτελεί ευκαιρία για κάθε επιχείρηση να προσφέρει μια ισχυρή εικόνα – σημείο αναφοράς για την πρόοδο της ως προς τη βιωσιμότητα.
  6. Αξιολόγηση
    Αξιολόγηση όλων των θεμάτων συμμόρφωσης σε σχέση με τους κανόνες ESG, πρόταση Σχεδίου Διορθωτικής Δράσης για την επιχείρηση και παροχή βεβαιώσεων από διαπιστευμένους φορείς.

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις, την κοινωνία και τις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν κι εσείς ξεκινάτε τώρα το ταξίδι σας στο ESG ή επιθυμείτε να εμβαθύνετε στην ουσία του και να το ενσωματώσετε στη στρατηγική της επιχείρησής σας, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις νέες εστιασμένες υπηρεσίες στη βιώσιμη ανάπτυξη εδώ και να επικοινωνήσετε για περισσότερες πληροφορίες με τη Biosafety εδώ 

 1Natixis, 2021 ESG Investor Insight Report ESG Investing: Everyone’s on the bandwagon

2Global Link, 2023 ESG Trends in Greece

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα