Νέο φως στη δολοφονία του Τζον Λένον με αυτόπτες μάρτυρες και φωτογραφίες

Διαβάζεται σε 5'
John Lennon
O John Lennon το 1968 στη Νέα Υόρκη. AP PHOTO

Ντοκιμαντέρ αποτελούμενο από τρία μέρη με θέμα τη δολοφονία του Τζον Λένον και αφήγηση του Κίφερ Σάδερλαντ εξασφάλισε η Apple TV+.

Ντοκιμαντέρ με τίτλο “John Lennon: Murder Without a Trial” εξασφάλισε η Apple TV+, το οποίοι αποτελείται από τρία μέρη και έχει θέμα την πολύκροτη δολοφονία του ειδώλου της διεθνούς μουσικής σκηνής -και ακτιβιστή- Τζον Λένον.

Σε αφήγηση Κίφερ Σάδερλαντ το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει “αποκλειστικές συνεντεύξεις αυτοπτών μαρτύρων και φωτογραφίες από τη σκηνή του εγκλήματος που δεν έχουν προβληθεί ποτέ στο παρελθόν, που ρίχνουν φως στη ζωή και τη δολοφονία του μουσικού και πολιτιστικού ειδώλου Τζον Λένον και την έρευνα και καταδίκη του Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν, που ομολόγησε τη δολοφονία“, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου.

Το ντοκιμαντέρ “Murder Without a Trial” διαφημίζεται ως η “πιο διεξοδική έρευνα” της δολοφονίας του Λένον το 1980, καθώς στους δημιουργούς του παραχωρήθηκε εκτεταμένη πρόσβαση στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης, στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης και στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα μέσω του νόμου περί ελευθερίας πληροφοριών.

Εκτός από τις αποκλειστικές συνεντεύξεις με όσους ήταν πιο κοντά στον Λένον την εποχή της δολοφονίας του, όπως αναφέρει το Variety, η σειρά εξετάζει επίσης προσεκτικά τα κίνητρα του δολοφόνου του μέσω συνομιλιών με τους δικηγόρους υπεράσπισης του Τσάπμαν, τους ψυχιάτρους, τους εισαγγελείς και τους ντετέκτιβ.

Σε σκηνοθεσία του Νικ Χολτ και του Ρομπ Κόλντστριμ το “Murder Without a Trial” είναι παραγωγή της 72 Films. Ο εκτελεστικός παραγωγός της Coldstream μαζί με τους Ντέιβιντ Γκλόβερ, Μαρκ Ράφαελ και Λούις Λι Ρέι είναι παραγωγοί της ταινίας.

Η δολοφονία που συγκλόνισε τον κόσμο

Το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου 1980, ο Άγγλος μουσικός Τζον Λένον και πρώην μέλος των Beatles, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα στην αψίδα της Ντακότα, την κατοικία του στη Νέα Υόρκη. Ο δολοφόνος ήταν ο Μαρκ Τσάπμαν, ένας Αμερικανός θαυμαστής των Beatles που ζήλευε και εξαγριώθηκε από τον πλούσιο τρόπο ζωής του Λένον, μαζί με το σχόλιό του το 1966 ότι οι Beatles ήταν “πιο δημοφιλείς από τον Ιησού“. Ο Τσάπμαν είπε ότι εμπνεύστηκε από τον φανταστικό χαρακτήρα “Χόλντεν Κόλφιλντ” από το μυθιστόρημα “Ο φύλακας στη σίκαλη” του Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ.

Ο Τσάπμαν σχεδίασε τη δολοφονία για αρκετούς μήνες και περίμενε τον Λένον στη Ντακότα το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου. Νωρίς το βράδυ, ο Τσάπμαν συνάντησε τον Λένον, ο οποίος υπέγραψε το αντίγραφό του στο άλμπουμ Double Fantasy και στη συνέχεια έφυγε για μια ηχογράφηση στο Record Plant. Αργότερα το ίδιο βράδυ, ο Λένον και η σύζυγός του, Γιόκο Όνο, επέστρεψαν στη Ντακότα. Καθώς ο Λένον και η Όνο πλησίασαν την είσοδο του κτιρίου, ο Τσάπμαν έριξε πέντε σφαίρες από ένα ειδικό περίστροφο, τέσσερις από τις οποίες χτύπησαν τον Λένον στην πλάτη.

Ο Λένον μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Ρούσβελτ με ένα αστυνομικό αυτοκίνητο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του κατά την άφιξη στις 23:15 σε ηλικία 40 ετών. Ο Τσάπμαν παρέμεινε στον τόπο του συμβάντος διαβάζοντας το Ο φύλακας στη σίκαλη μέχρι που συνελήφθη από την αστυνομία.

Ο John Lennon και η Yoko Ono καταφθάνουν στο Americana Hotel για ένα pre-Grammy δείπνο ) AP Photo

Ακολούθησε μια παγκόσμια έκρηξη θλίψης με πλήθος κόσμου να συγκεντρώθηκαν στο νοσοκομείο Ρούσβελτ και μπροστά από την Ντακότα και τουλάχιστον τρεις θαυμαστές των Beatles αυτοκτόνησαν. Την επόμενη μέρα, ο Λένον αποτεφρώθηκε στο νεκροταφείο στο Χάρτσντεϊλ της Νέας Υόρκης. Αντί για κηδεία, η Όνο ζήτησε 10 λεπτά σιγής σε όλο τον κόσμο.

Ο Τσάπμαν αργότερα ομολόγησε την ενοχή του για τη δολοφονία του Λένον και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια ισόβια κάθειρξη.

Τραγούδι με τη φωνή του Λένον στις 2 Νοεμβρίου

Αυτές τις ημέρες, σχεδόν 53 χρόνια μετά τη διάλυσή τους οι Beatles επιστρέφουν στη δισκογραφία, με ένα νέο, ανέκδοτο τραγούδι, το οποίο ηχογραφήθηκε και μιξαρίστηκε χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέποντας την επανένωση του θρυλικού γκρουπ, μολονότι δύο από τα μέλη του έχουν πεθάνει εδώ και χρόνια.

Το τραγούδι “Now and Then” βασίζεται σε μια ηχογράφηση που είχε κάνει τη δεκαετία του 1970 ο Τζον Λένον, την οποία έδωσε το 1994 στα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος η χήρα του, η Γιόκο Όνο.

Η ηχογράφηση αυτή ήταν πλήρης (με φωνή και πιάνο), αλλά όχι τόσο καλής ποιότητας ώστε να κυκλοφορήσει. Ο Πολ Μακάρτνεϊ και ο Ρίνγκο Σταρ, τα δύο εν ζωή μέλη των Beatles, επιβεβαίωσαν σήμερα ότι το τραγούδι θα κυκλοφορήσει στις 2 Νοεμβρίου. Όταν παρέλαβαν την ηχογράφηση από την Γιόκο Όνο, τα τρία (τότε) μέλη των Beatles την ξαναδούλεψαν και την ολοκλήρωσαν, όμως δεν την κυκλοφόρησαν γιατί με την τεχνολογία που είχαν την εποχή εκείνη στη διάθεσή τους δεν μπορούσαν να διαχωρίσουν τη φωνή του Τζον Λένον από τη μουσική, διατηρώντας την ποιότητα της ηχογράφησης. Επίσης, όπως είχε πει πρόσφατα ο Μακάρτνεϊ, το τραγούδι “δεν άρεσε” στον Τζορτζ Χάρισον.

«Ήταν πολύ συγκινητικό για όλους μας. Ήταν λες κι ο Τζον βρισκόταν ανάμεσά μας», είπε ο 83χρονος Ρίνγκο Σταρ.

Τον Απρίλιο του 1970, έξι μήνες αφότου κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Abbey Road» και έναν μήνα πριν από το «Let it be», οι Beatles ανακοίνωσαν τη διάλυσή τους. Στα δέκα χρόνια της συνεργασίας τους ηχογράφησαν 14 άλμπουμ, πούλησαν σχεδόν 1 δισεκ. δίσκους και γύρισαν πολλές ταινίες. Παρά τον θάνατο του Λένον το 1980 και του Χάρισον το 2001, η «Μπιτλομανία» παραμένει ζωντανή σε όλον τον κόσμο και οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη οδήγησαν ήδη σε προσπάθειες «επανένωσης» του γκρουπ.

Το νέο τραγούδι θα αρχίσει να πωλείται στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) της 2ας Νοεμβρίου. Την προηγουμένη, θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 12 λεπτών στο κανάλι των Beatles στο YouTube.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα