Το Ισραήλ δηλώνει ότι περνά στο “επόμενο στάδιο” του πολέμου στη Γάζα

Διαβάζεται σε 6'
Ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα
Ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα AP

Την έναρξη μιας “νέας φάσης” του πολέμου στη Γάζα ανακοίνωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Χέρζι Χαλεβί, ενώ ο Μαχμούντ Αμπάς ζητά έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ προχωρούν σε μια νέα φάση του πολέμου με τη Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χέρζι Χαλεβί, τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στην αποκομμένη από κάθε είδους βοήθεια και τηλεπικοινωνίες Γάζα, που μετρά κάθε μέρα και περισσότερους νεκρούς αμάχους.

«Ο πόλεμος έχει στάδια και σήμερα προχωράμε στο επόμενο στάδιο. Οι δυνάμεις μας αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας», είπε στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Χαλεβί είπε ότι για την επίτευξη των στόχων του Ισραήλ στη Γάζα «απαιτείται μια χερσαία επιχείρηση», εξηγώντας ότι «δεν υπάρχει τρόπος να καταστραφεί ο εχθρός χωρίς να μπούμε στο δικό του έδαφος».

Ο στρατηγός διαβεβαίωσε ότι «ο εχθρός έχει πολλές εκατοντάδες νεκρούς» και υποδομές του έχουν καταστραφεί. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

Ο Αμπάς ζητά έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου για την γενοκτονία στη Γάζα

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής του PLO στη Ραμάλα. Δήλωσε: “Ο παλαιστινιακός λαός υφίσταται πράξεις σφαγής και γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας”.

“Από την αρχή, έχουμε δημιουργήσει ευρείες επαφές με τους παγκόσμιους ηγέτες για να σταματήσουμε αυτή την επιθετικότητα. Συμμετείχαμε σε συνόδους κορυφής, απευθυνθήκαμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και απαιτήσαμε την είσοδο βοήθειας και τον τερματισμό των εκτοπίσεων. Επιδιώκουμε μια διπλωματική λύση με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διεθνούς κοινότητας“, δήλωσε ο Αμπάς.

Και πρόσθεσε: “Πρέπει να αποτρέψουμε μια νέα καταστροφή με όλα τα μέσα. Θα ανοικοδομήσουμε όλα όσα η κατοχή κατέστρεψε στη Λωρίδα της Γάζας. Η Γάζα θα παραμείνει αγκάθι στο λαιμό των επιτιθέμενων και η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια πρωτεύουσά μας”.

Διαβεβαιώσεις Νετανιάχου στους συγγενείς των ομήρων – “Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό”

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να φέρει τους αιχμαλώτους που κρατούνται από τη Χαμάς στην πατρίδα τους.

Ο Νετανιάχου δεν δεσμεύτηκε για οποιαδήποτε συμφωνία ανταλλαγής, αλλά δήλωσε στις οικογένειες ότι οι αρχές θα “εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για να τους φέρουν (τους ομήρους) στην πατρίδα”.

Από την πλευρά τους οι οικογένειες είπαν στον ισραηλινό πρωθυπουργό ότι του κατέστησαν σαφές πως πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία “για όλους και για όλα”, η οποία θα τύχει ευρείας εθνικής υποστήριξης.

Ωστόσο νωρίτερα, η Χαμάς υποστήριξε ότι ήταν έτοιμη να καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ για τους ομήρους που κρατά, όμως το Ισραήλ κωλυσιεργούσε, όπως υποστήριξε σήμερα εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Ο Άμπου Ουμπάιντα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέφερε επίσης σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει όλους τους ομήρους μόνο εάν το Ισραήλ αποφυλακίσει τους Παλαιστίνιους κρατουμένους.

“Το τίμημα που θα πληρώσουν για τον μεγάλο αριθμό των ομήρων του εχθρού που είναι στα χέρια μας είναι να αδειάσουν τις φυλακές από όλους τους (Παλαιστίνιους) κρατούμενους” ανέφερε σε αυτό το μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Χαμάς, το κανάλι Αλ Ακσά. Η Χαμάς θα μπορούσε επίσης να ξεκινήσει συνομιλίες για μια μερική συμφωνία για τους ομήρους, πρόσθεσε.

Φυλλάδια καλούν τους κατοίκους να φύγουν αμέσως από τον βορά

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε σήμερα ότι στο εξής η πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της θα θεωρούνται «πεδίο μάχης» και κάλεσε τους κατοίκους «να φύγουν αμέσως» προς τα νότια.

«Το κυβερνείο της Γάζας είναι πεδίο μάχης. Οι τοποθεσίες των καταφυγίων και ολόκληρη η περιοχή δεν είναι ασφαλείς» αναφέρεται σε φυλλάδια που ο στρατός λέει ότι έριξε στην πόλη.

«Πρέπει να φύγετε αμέσως προς τις ζώνες νοτίως του Ουάντι Γάζα, του ποταμού που διαρρέει τον θύλακα από τα ανατολικά προς τα δυτικά», προστίθεται σε αυτό το κείμενο.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα

Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται με στόχο διάφορες τοποθεσίες στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ώρας διάφορες τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας βομβαρδίστηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και μια κατοικία στην περιοχή Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας. Η πόλη αυτή, στην οποία ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι βομβαρδίστηκε με σφοδρότητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών.

Η πλειονότητα των Παλαιστινίων ακολούθησε τις εντολές των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, ειδικά όσοι κατοικούν στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, να εκκενώσουν προς τις νότιες περιοχές της επικράτειας.

Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση στο έδαφος στις νότιες περιοχές θεωρείται πραγματικά καταστροφική οι άνθρωποι εδώ είναι τόσο απελπισμένοι που μπορεί να χάσουν τη ζωή τους και τη στιγμή.

Τους 7.650 έχουν φτάσει οι νεκροί

Ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα έφθασε τους 7.650 ενώ 19.450 είναι οι τραυματίες από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας πριν από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στη Δυτική Όχθη, ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 111 ενώ 1.950 είναι οι τραυματίες, προστίθεται στην ανακοίνωση, όπου σημειώνεται επίσης πως οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι αποτελούν το 70% των συνολικών θανάτων στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.

Περίπου 177.781 οικιστικές μονάδες έχουν καταστραφεί επίσης από τις 7 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, το ένα τέταρτο των νοσοκομείων της Γάζας και σχεδόν τα δύο τρίτα των κλινικών της παραμένουν κλειστά λόγω των καταστροφών που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, που έχουν επίσης αποκόψει τηλεφωνικές γραμμές, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ σε όλη τη Λωρίδα από χθες, Παρασκευή, αναφέρει η ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Χωρίς αναισθητικό χειρουργούνται οι τραυματίες

Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις στη Λωρίδα της Γάζας έγιναν χωρίς να δοθεί πλήρης αναισθησία στους ασθενείς, λόγω των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικά υλικά, προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική, ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

«Μας λείπουν αναισθητικά, μας λείπουν τα ηρεμιστικά, δεν έχουμε μορφίνες. Πραγματοποιούμε πολλά χειρουργεία με τη μισή δόση αναισθησίας, είναι φρικτό», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λέο Κανς, ο επικεφαλής της αποστολής των MSF στην Ιερουσαλήμ, που είναι αρμόδιος για τα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Κάποιες φορές, κάποιες επεμβάσεις γίνονται χωρίς αναισθησία», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα