Γάζα: Αφότου απείχε από τον ΟΗΕ, η Ελλάδα διερευνά τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου

Διαβάζεται σε 3'
Γάζα
Γάζα Associated Press

Τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στη Γάζα διερευνά η Ελλάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μια ημέρα αφότου απείχε από την ψηφοφορία για ανθρωπιστική εκεχειρία.

Μια ημέρα μετά την αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η χώρα μας διερευνά δημιουργία ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή.

Για το σχέδιο αυτό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι σε επικοινωνία με τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. και περιμένει το πράσινο φως ώστε να μεταφέρει τη βοήθεια από τον Πειραιά στην Αίγυπτο και από εκεί στους Παλαιστινίους μέσω του περάσματος της Ράφα.

Αναλυτικά η ενημέρωση διπλωματικών πηγών:

Η Ελλάδα, η οποία από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή.

Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο – και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή – η ελληνική Κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.

Η στάση της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Μετά τον ορυμαγδό αντιδράσεων για την αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, η κυβέρνηση επιχείρησε χθες να δικαιολογήσει τη στάση της με ακροβασίες λογικής.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σχέδιο ψηφίσματος για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα έφεραν αραβικές χώρες. Ως εκ τούτου είναι προφανές ότι η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος και σειρά ακόμη ευρωπαϊκών χωρών δεν ήθελαν να προκαλέσουν την αντίδραση του Ισραήλ.

Τίθεται βεβαίως το ερώτημα πώς συμβαδίζει η στάση της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών με τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η ΕΕ στηρίζει νέες προσπάθειες πολιτικού διαλόγου και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Η ελληνική κυβέρνηση στην πραγματικότητα προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες. Μετά την αρχική άνευ όρων υποστήριξη στο “δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα”, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε από τη διάσκεψη του Καΐρου το περασμένο Σάββατο να τονίζει και την ανάγκη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, αλλά και της προστασίας των αμάχων.

Στη γραμμή αυτή κινήθηκε και κατά την επίσκεψη του στο Τελ Αβίβ την περασμένη Δευτέρα, όπου συναντήθηκε με τον Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Δεν πραγματοποίησε όμως επαφές και με την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά τηλεφώνησε την Πέμπτη στον Μαχμούντ Αμπάς από τις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι πρέπει να ξεκινήσει ξανά διάλογος για το Παλαιστινιακό στη βάση των δύο κρατών.

Μαρτυρίες από τη Γάζα στο NEWS 24/7

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα