Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 31 Οκτωβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 7'
Βιβλίο
Βιβλίο PIXABAY

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 31 Οκτωβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 31 Οκτωβρίου.

Ματίνα Σταυροπούλου έκθεση “ANASYNΘΕΣΗ 1994-2023”

Η Gallery 7 παρουσιάζει την ατομική έκθεση της εικαστικού Ματίνας Σταυροπούλου με τίτλο ANASYNΘΕΣΗ 1994-2023 σε εικαστική ανάθεση Νίκου Κανόγλου, μια σημειολογική εξερεύνηση της χρωματικής ταυτότητας και της υπερ κλίμακας.

Η Ματίνα Σταυροπούλου επιστρέφει στη μεγαλύτερή της κλίμακα με τις αφαιρετικές ενότητες των έργων της δεκαετίας του 1990. Σήμερα, καλείται από τον εικαστικό Νίκο Κανόγλου να αναδείξει έργα από την πορεία της των τελευταίων 29 χρόνων δημιουργώντας μια νέα περίπλοκη, σημειολογικά, εγκατάσταση όπου κάθε ένθεση γίνεται ανάθεση.

Ματίνα Σταυροπούλου έκθεση "ANASYNΘΕΣΗ 1994-2023" Gallery 7

Η ιστορικός τέχνης, Μαργαρίτα Καταγά, σημειώνει: “Η σύμπραξη με τον εικαστικό Νίκο Κανόγλου, αρχής γενομένης το 2022, που ξεκίνησε ως καλλιτεχνική σύμπραξη των δύο, αποτέλεσε για την εικαστικό έναυσμα για το επαναπροσδιορισμό της κλίμακας. Ο Κανόγλου, μελετώντας τις μορφολογικές λεπτομέρειες στο έργο της, διέκρινε τη δυναμική της υπερ-κλίμακας εντός του καθώς και την ισορροπία μεταξύ οριζόντιων και κάθετων συνθέσεων. Η παλινδρόμηση των οπτικών ερεθισμάτων στη μεγαλειώδη αφαίρεση και η νοητική σύνδεση των επιμέρους στοιχείων που προκύπτουν μέσα σε αυτή, την οδήγησε στην απόφαση της επιστροφής σε μνημειακές συνθέσεις, ως νέο πεδίο δράσης.” 

Εως: 25/11/2023, Εγκαίνια: Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023, στις 19:30. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12-8 μ.μ.,Τετάρτη, Σάββατο: 12-4 μ.μ. Τηλ.: 21 0361 2050 | gallery7.gr. Γκαλερί 7, Σόλωνος 20 & Βουκουρεστίου.

Παρουσίαση συλλογής διηγημάτων Μιχάλη Μοδινού “Τα θαύματα του κόσμου”

 Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Καστανιώτη, διοργανώνουν παρουσίαση της νέας συλλογής διηγημάτων του Μιχάλη Μοδινού, με τίτλο “Τα θαύματα του κόσμου”.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Νίκος Κοκκομέλης, επίκουρος καθηγητής τμήματος Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο,
  • Γιάννης Παπαθεοδώρου, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών,
  • Κατερίνα Σχίνα, μεταφράστρια, κριτικός λογοτεχνίας

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Όσο απόμακρες γεωγραφικά ή ιστορικά κι αν είναι οι αφορμές της αφήγησης, ο Μιχάλης Μοδινός αναδεικνύει εδώ με τρυφερότητα, ενσυναίσθηση και χιούμορ την τετριμμένη καθημερινότητα, όπως τέμνεται με τα ευρύτερα γεωπολιτικά, οικολογικά και πολιτισμικά ζητήματα. Μετά από εννέα μυθιστορήματα, η πρώτη του αυτή συλλογή διηγημάτων υπερβαίνει για άλλη μια φορά τις γραμμές των συνόρων – γεωγραφικών, πνευματικών ή άλλων. Ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει σε μέρη όπως η Κρήτη και η Κούβα, η Χαλκιδική και οι πηγές του Νείλου, η Λίμνη της Γενεύης και το Άινταχο, προκειμένου να διερευνήσει την αξία των μικρών πραγμάτων, την αναγωγή τους στα μεγάλα, και την ικανότητα να εκπλήσσεσαι μπρος στα θαύματα του κόσμου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, στις 20:30, και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.  

Εκδήλωση για τον συγγραφέα Raduan Nassar

Οι Εκδόσεις Πατάκη σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Guimarães Rosa διοργανώνουν μια εκδήλωση αφιερωμένη στον συγγραφέα Raduan Nassar με την ευκαιρία της έκδοσης στα ελληνικά του έργου του “Ένα ποτήρι οργή”.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Χάρης Βλαβιανός, συγγραφέας, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, συγγραφέας και η μεταφράστρια Αθηνά Ψυλλιά.

Τρίτη 31 Οκτωβρίου στις 6.30 μ.μ. στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65, Αθήνα). Περισσότερα εδώ

Ομαδική εικαστική έκθεση “Ένα Παραμύθι για την Άλκη”

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο την έκθεση “Ένα Παραμύθι για την Άλκη” στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη. 

Η Άλκη στη Βενετία
Μαρίνα Στελλάτου, Η Άλκη στη Βενετία, 1953 Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η έκθεση την οποία έχουν έχουν επιμεληθεί η Ίρις Κρητικού και ο Νίκος Βατόπουλος είναι αφιερωμένη στην πολυαγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων και προσφέρει ένα ιστορικό και μαζί ψυχογραφικό βλέμμα θέασης στον πυκνό κόσμο της.

Μέσω αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, πρωτότυπων αντικειμένων και ένθετων τρυφερών αφιερωμάτων εικαστικών δημιουργών που μεγάλωσαν με το έργο της, οι δύο επιμελητές σχεδίασαν την έκθεση ειδικά για τους δύο εκθεσιακούς χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ως ένα τρισδιάστατο πρωτότυπο και ενιαίο αφήγημα, σε αγαστή συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αλλά και με την πολύτιμη συμβολή της οικογένειας της συγγραφέα.

Κική Βουλγαρέλη / Έκθεση "Ένα Παραμύθι για την Άλκη" Ελληνοαμερικανική Ένωση

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, μεταξύ των άλλων, οι δύο επιμελητές, η έκθεση “είναι ένας τρόπος να πλησιάσουμε την προσωπικότητα της Άλκης Ζέη μέσα από κόγχες του έργου της, μέσα από σκιές των ηρώων της, μέσα από τους δρόμους της απόλαυσης που χάρισαν τα βιβλία της σε παιδιά κι ενήλικες. Η έκθεση γεννά ατμόσφαιρες του προσωπικού σύμπαντος της συγγραφέα και συνομιλεί με το βλέμμα εικαστικών δημιουργών που εμπνέονται από σελίδες των βιβλίων της. […]”.

Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι καλλιτέχνες: Ηώ Αγγελή, Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Άρτεμις Αλκαλάη, Κάτια Βαρβάκη, Μαρίνα Βλαχάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Κική Βουλγαρέλη, Ανδρέας Γεωργιάδης, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Μαρία Διακοδημητρίου, Σοφία Ζαραμπούκα, Αποστόλης Ιτσκούδης, Χριστίνα Κάλμπαρη, Μηνάς Καμπιτάκης, Σοφία-Ρόουζ Κοσμίδου, Κυριάκος Κρόκος, Βασίλης Λιαούρης, Κλειώ Μακρή, Λυδία Μαργαρώνη, Μηνάς Μαυρικάκης, Μάνος Μπατζόλης, Θωμάς Μπερτόλης, Γεωργία Μπλιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Ρούλη Μπούα, Μαίρη Νταγιαντά, Βασιλική Πανταζή, Γεύσω Παπαδάκη, Χρίστος Παπαδάκης, Ράνια Ράγκου, Γιώργος Σαλταφέρος, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Τσεμπελή, Βιργινία Φιλιππούση, Αθηνά Χατζή, Άρτεμις Χατζηγιαννάκη.

Έως 4/11/2023, Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 20:00,  Σάββατο: 10:00 – 14:00, Κυριακή κλειστά, Σάββατο 28 Οκτωβρίου κλειστά. Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Μασσαλίας 22, Αθήνα.

 

Παρουσίαση της έκδοσης “Risorgimento: Μια ιστορία της ιταλικής εθνικής ενοποίησης, 1796–1861”

Στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού η  έκδοση “Risorgimento: Μια ιστορία της ιταλικής εθνικής ενοποίησης, 1796–1861” του Αλμπέρτο Μάριο Μπάντι. Εισαγωγή – Μετάφραση – Σχόλια: Δημήτρης Δ. Αρβανιτάκης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει τη διαδικασία διαμόρφωσης ενός εθνικοπατριωτικού κινήματος στην Ιταλία του πρώτου μισού του δέκατου ένατου αιώνα, η οποία ολοκληρώθηκε με την οικοδόμηση ενός ενιαίου ιταλικού κράτους. Πρόκειται για μια ιστορία που εντάσσεται σε ένα ευρύ πλαίσιο ευρωπαϊκών διαστάσεων, αλλά που εκτείνεται και πέραν της Ευρώπης. Η ιδέα του έθνους υπήρξε το συμβολικό σύστημα το οποίο καθοδήγησε αυτή τη συγκρουσιακή πολιτική και πολιτισμική εμπειρία.

Αρχικά, το κίνημα του Risorgimento ήταν αδύναμο, διασπασμένο, ελάχιστα ριζωμένο στις πόλεις, για να μη μιλήσουμε για την ύπαιθρο. […] Μια mission impossible, λοιπόν, ήταν το κίνημα του Risorgimento. Κι όμως, όποιος στην αρχή έτσι έβλεπε τα πράγματα, στο τέλος θα αναγκαζόταν να αλλάξει γνώμη: όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις στην Ευρώπη, ένα κίνημα που φαινόταν καταδικασμένο να αποτύχει, κατόρθωσε να επιβληθεί, φτάνοντας μέχρι την οικοδόμηση ενός κράτους για το ιταλικό έθνος.

Για την έκδοση θα μιλήσουν:
– Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πρύτανις Παντείου Πανεπιστημίου
– Αντώνης Λιάκος, Ομότιμος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας, ΕΚΠΑ
– Δημήτρης Αρβανιτάκης, Ιστορικός, Επιστημονικός Συνεργάτης και Υπεύθυνος του Τμήματος Εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη και
– ο συγγραφέας Alberto Mario Banti, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο της Πίζας.

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 19:30 στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Περισσότερα εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα