Alpha Bank: Σε αναζήτηση υψηλότερου τιμήματος το ΤΧΣ

Διαβάζεται σε 5'
Alpha Bank: Σε αναζήτηση υψηλότερου τιμήματος το ΤΧΣ
Alpha Bank EUROKINISSI ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Στο 1,4150 ευρώ αναρριχήθηκε χθες η μετοχή της Alpha Bank, καθιστώντας σίγουρες τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη υψηλότερου τιμήματος. Στο 1,333 η αρχική τιμή που προσφέρει η UniCredit για την εξαγορά του 9%.

Διαπραγματεύσεις «εξπρές» για την επίτευξη υψηλότερου τιμήματος για το 9% της Alpha Bank ξεκινά τις επόμενες μέρες η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με προφανή στόχο την μεγιστοποίηση του οφέλους για την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου.

Η αρχική τιμή εκκίνησης τέθηκε στο 1,333 ευρώ που αποτελεί την τιμή που προσφέρει η UniCredit για την εξαγορά του 9%, με βάση την πρόταση που υπέβαλε στις 22 Οκτωβρίου ο ιταλικός όμιλος. Η τιμή ενσωματώνει premium, της τάξης του 5% σε σχέση με το κλείσιμο της τιμής της μετοχής της Alpha Bank την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, στο 1,27 ευρώ. Να σημειωθεί ότι έκτοτε η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε κλείνοντας αρχικά την Παρασκευή στο 1,401 ευρώ, και χθες στο 1,4150 ευρώ.

Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς δεν αποκλείουν, με δεδομένη την συγκεκριμένη προσφορά, να προκύψει καλύτερη. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται σχεδόν σίγουρο το γεγονός ότι η UniCredit θα αυξήσει το ποσό που προσφέρει για την εξαγορά του 9% στην Alpha Bank και το οποίο, σύμφωνα με την αρχική προσφορά διαμορφώνεται στα 282 εκατ. ευρώ.

Διαδικασία εξπρές

Ήδη με χθεσινή του ανακοίνωση το ΤΧΣ έκανε σαφείς τις προθέσεις του να επισπεύσει την διαδικασία για την διάθεση του ποσοστού 9% που ελέγχει στην Alpha Bank, η οποία θα διαρκέσει για δύο εβδομάδες, με ταυτόχρονο άνοιγμα της ανταγωνιστικής διαδικασίας και σε άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η Διαγωνιστική Διαδικασία θα περιλαμβάνει διαδικασία υποβολής προσφορών, η οποία ξεκίνησε χθες, 30 Οκτωβρίου, στις 10:30 π.μ. ώρα Ελλάδος και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2023 στις 5:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος.
Όλες οι προσφορές που θα κατατεθούν θεωρούνται αυστηρά εμπιστευτικές και θα αξιολογηθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο ΤΧΣ στο τέλος της διαδικασίας. Τα αποτελέσματα της Διαγωνιστικής Διαδικασίας πρόκειται να ανακοινωθούν το αργότερο δυο (2) ώρες πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 13 Νοεμβρίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της ανταγωνιστικής διαδικασίας που ξεκίνησε χθες καλούνται οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές να αγοράσουν το σύνολο των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Alpha Bank, δηλαδή 211.338.701 μετοχές, που αναλογούν στο 9% του μετοχικού της κεφαλαίου της Τράπεζας. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος για λογαριασμό του ΤΧΣ έχει οριστεί η Lazard. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να επικοινωνήσουν απευθείας με την Lazard, ώστε να λάβουν τα σχετικά κριτήρια επιλεξιμότητας και τις πληροφορίες για να συμμετέχουν στην Διαγωνιστική Διαδικασία.

Η ολοκλήρωση της ανταγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται στις 10 Νοεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση αποτίμησης που θα προσδιορίζει το εύλογο του τιμήματος και την αποτίμηση της Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της UniCredit βασίζεται σε μια ευρύτερη εμπορική συμφωνία με την Alpha Bank, που περιλαμβάνει την εξαγορά της Alpha Bank Romania, την εξαγορά του 51% της Alpha Life και την συνεργασία των δύο ομίλων στον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων (asset management) και ειδικότερα στα αμοιβαία κεφάλαια, καθώς και στην πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων επενδυτικού τύπου. Στην βάση αυτή η απόκτηση του 9% της Alpha Bank από τον ιταλικό όμιλο, αποτελεί συνδυαστική προσφορά, η οποία δεν εξαντλείται στην αποδοχή της πρότασης από το ΤΧΣ. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της UniCredit Αντρέα Ορσέλ ανεξάρτητα από την αποδοχή της πρότασης από το ΤΧΣ ή όχι, ο ιταλικός όμιλος έχει δεσμευτεί ότι θα αποκτήσει το 5% της Τράπεζας μέσω του ΧΑ σε χρονικό διάστημα 24 μηνών, δεσμεύοντας αντίστοιχο ποσό που διαθέτει σήμερα για την αγορά του 9% από το ΤΧΣ.

Το σημείο κλειδί

Υπό τις παρούσες συνθήκες σημείο κλειδί είναι τα οικονομικά αποτελέσματα ενιαμήνου με τις ανακοινώσεις να ξεκινούν την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ την Τρίτη 7 Νοεμβρίου θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank. Άπαντες οι αναλυτές αναμένουν ένα ακόμη εξαιρετικό τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες με αιχμή την συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων, με περαιτέρω αύξηση των επιτοκιακών τους εσόδων.

Την ίδια στιγμή παράγοντες με γνώση της διαδικασίας τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Alpha Bank δεν αναμένεται να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου από τις τράπεζες.

Στην περίπτωση δε της Εθνικής Τράπεζας, η έναρξη της αποεπένδυσης του ΤΧΣ είχε σχεδιαστεί να προχωρήσει αμέσως μετά την έξοδο του Ταμείου από την Eurobank και ενόψει της επενδυτικής βαθμίδας από την S&P. O σχεδιασμός για την Εθνική προβλέπει να διατεθεί ποσοστό 15% σε θεσμικούς επενδυτές και 5% σε επενδυτές του retail, ενώ θα δοθεί δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας. Η συμμετοχή των τελευταίων θα ικανοποιηθεί από το 15% που θα διατεθεί σε θεσμικούς εντός και εκτός Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το book building για το 20% της Εθνικής Τράπεζας, τοποθετείται πιθανότατα στις 15 Νοεμβρίου, καθώς έχει ήδη καταγραφεί ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα