Η απόγνωση στον ΣΥΡΙΖΑ και το χάος στην Πλεύση

Διαβάζεται σε 4'

Γουρλωμένα μάτια για μία ακόμη φορά στην κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ στο κόμμα της Ζωής Κωσνσταντοπούλου …δεν χάνει η μάνα το παιδί

Άφωνοι

Άφωνους (speechless για να καταλαβαινόμαστε)  άφησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για μία ακόμη φορά ο Στέφανος Κασσελάκης. Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (παρουσία ευρωβουλευτών και άλλων στελεχών) «συμφωνούντες» και «διαφωνούντες» έμοιαζαν να παρακολουθούν με απόγνωση μια τοποθέτηση που … «Δεν»!

Η αλήθεια είναι πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να επαναλάβει τις έως τώρα θέσεις του κόμματος για τη δημόσια διοίκηση και την φορολογία. Όμως πέραν αυτού τίποτε το αξιόλογο.

Όσο για τις αναφορές του περί ενότητας προφανώς έγιναν αντιληπτές περισσότερο ως δικαιολόγηση των «χαμηλών πτήσεων» του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, παρά ως παρέμβαση στα εσωκομματικά.

Άρση

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει ότι μαθαίνει γρήγορα. Δεν φαίνεται όμως να  έχει μάθει στοιχειώδη πράγματα για τη θεσμική λειτουργία της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, να ζητήσει τη άρση της βουλευτικής του ασυλίας, για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Πλην όμως για τη διερεύνηση ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων κατά την τέλεση υπουργικών καθηκόντων αρμόδια είναι μόνο η Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος. Η Βουλή ειδικότερα, εφόσον ψηφιστεί σχετική πρόταση, συστήνει προανακριτική επιτροπή και αν στο πλαίσιο της διαπιστώσει ότι τελέστηκαν ποινικά αδικήματα, τότε συγκροτείται Ειδικό Δικαστήριο.

Ο Στ. Κασσελάκης προφανώς δεν τα γνωρίζει αυτά, δεν τα ξέρει όμως και κανένας από τους συνεργάτες του; Ιδίως όσοι έχουν σημαντική εμπειρία από …παραπομπές σε ειδικά δικαστήρια; Εκτός αν ο στόχος ήταν μία απόπειρα για ρελάνς στο ΠΑΣΟΚ, που πρόλαβε και μίλησε για προανακριτική.

Διευκρινίσεις

Την έντονη αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη προκάλεσε χθες η ομιλία της Νίνας Κασσιμάτη στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης για το μεταναστευτικό.

Ιδίως όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενη στον υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη λέγοντας για το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής συμφωνίας: «Ούτε να το διανοηθείτε να υπογράψετε τέτοια  συμφωνία με τον Τούρκο ομόλογό σας κ. Αλί Γερλικαγιά». Επίσης συνολικά για τις διεργασίες στην Ε.Ε για το μεταναστευτικό είπε πως «τα κείμενα που παρουσιάζονται δεν καλύπτουν επαρκώς τις θέσεις μας».

Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πως «έχω τελείως μπερδευτεί, η παραδοσιακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά είναι μια θέση την οποία, εγώ τουλάχιστον, πάρα πολύ καλά γνωρίζω επί Τσίπρα. Εάν αυτή η θέση σήμερα έχει αλλάξει από την Εισηγήτρια, όπως ακούσαμε, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι χρήσιμο να το ξέρουμε». Καλώντας την αρμόδια τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου να διευκρινίσει το θέμα.

Η Ρ. Δούρου δήλωσε πως «επαναλαμβάνω και με αφορμή την κύρια ερώτηση της κυρίας Μπακογιάννη ότι για μάς η θέση μας είναι ότι ο στόχος της χώρας πρέπει να είναι η αξιοποίηση των συμμαχιών του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να έχουμε ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό και Ευρώ-Τουρκικό Πλαίσιο προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής και να έχουμε, ξαναλέω, μια δίκαιη Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου».

Μια παρέμβαση που προκάλεσε την ευαρέσκεια της Ντόρας Μπακογιάννη. Αφού είπε πως «χαίρομαι για τη διευκρίνιση της κυρίας Δούρου, παρά την ηρωική προσπάθειά της να το στρογγυλέψει το πράμα. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις αρχικές θέσεις του».

Χάος στην Πλεύση

Όπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς η κατάσταση στην Πλεύση Ελευθερίας έχει …ξεφύγει. Μετά τον Μιχάλη Χουρδάκη αποχώρησε και η μητέρα του, Αρετή Παπαιωάννου κάνοντας την Ζωή Κωνσταντοπούλου να …βγάζει καπνούς.

Δηλώνει με ένταση πως δεν είναι δυνατόν μία οικογένεια να κρατάει δύο έδρες ενός κόμματος. Προσπερνώντας πως η ίδια η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας …μοίραζε υποψηφιότητες όπου να ‘ναι προεκλογικά.

Η κορύφωση του δράματος όμως ήρθε με την αποκάλυψη ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου έβαζε τους υποψήφιους να υπογράφουν …υπεύθυνη δήλωση ότι θα παραδώσουν την έδρα τους σε περίπτωση που τεθούν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Απειλώντας μάλιστα με «νομικές και κοινοβουλευτικές ενέργειες».

Ουδείς γνωρίζει πως θα συνεχιστεί – γιατί θα συνεχιστεί – αυτή η υπόθεση. Άλλωστε δεν υπάρχει σχετικό προηγούμενο που έχει καταγραφεί στην Βουλή. Πάντως διαβλέπονται καταστάσεις που δύσκολα θα αποφύγουν την φαιδρότητα.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα