Τετ α τετ Μητσοτάκη – Κασσελάκη με καφέ αμερικάνο και “γραμμή” Βαρουφάκη
Διαβάζεται σε 5'Το παρασκήνιο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπε ο Κασσελάκης για περιφέρειες ομογενών. Η επίθεση Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη και… Ανδρέα Παπανδρέου
- 01 Νοεμβρίου 2023 18:12
Η πρώτη, εθιμοτυπική, συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Στέφανο Κασσελάκη, ξεκίνησε με αμήχανα χαμόγελα και “μπηχτές” μπροστά στις κάμερες.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ρώτησε με νόημα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εάν έχει εξοικειωθεί με τη Βουλή, καθώς δεν είναι βουλευτής. Ο κ. Κασσελάκης δεν έπιασε το γάντι και αναφέρθηκε στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενώ στη συνέχεια μάλλον αιφνιδίασε τον κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να δημιουργηθούν περιφέρειες ομογενών, που να εκλέγουν δικούς τους βουλευτές. Την άποψη αυτή είχε εκφράσει ο κ. Κασσελάκης και χθες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο λόγος όμως που προκάλεσε αίσθηση είναι γιατί αυτή δεν ήταν η θέση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 κατά το διάλογο για την ψήφο των αποδήμων, αλλά η θέση του… Γιάνη Βαρουφάκη. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε απορρίψει τότε την εν λόγω πρόταση του προέδρου του ΜεΡΑ25 και τελικά τα κόμματα είχαν καταλήξει σε ένα συμβιβασμό πάνω στην πρόταση του ΚΚΕ.
Με το νόμο για την ψήφο των αποδήμων βέβαια βρέθηκε και υποψήφιος στο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης, που τελικά έγινε και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατά την παραμονή του στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε να πιει έναν καφέ αμερικάνο και συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη επί σχεδόν μία ώρα.
Τι συζήτησαν κατ’ ιδίαν Μητσοτάκης- Κασσελάκης
Από το Μαξίμου ήταν φειδωλοί σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης, αναφέροντας απλώς ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις θέσεις της χώρας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και για τις συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αλλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τις προοπτικές μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας καθώς και για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
“Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι πάντα στη διάθεση του κ. Κασσελάκη όπως και των άλλων πολιτικών αρχηγών για την ενημέρωσή τους”, ανέφερε επίσης το Μαξίμου. Αναφορά που αποτελούσε αιχμή για το Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος αντίθετα δεν είχε συναντηθεί τελικά ποτέ με τον κ. Μητσοτάκη μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι ο κ. Κασσελάκης έθεσε το ζήτημα των υποκλοπών. Πρότεινε ειδικότερα να καταθέσουν εργαζόμενοι της ΕΥΠ ως μάρτυρες, επικαλούμενος συγκεκριμένη νομοθεσία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επίσης να γίνονται οι διορισμοί όλων των διοικήσεων δημοσίων οργανισμών αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ.
Πρότεινε επιπλέον να αλλάξει νόμος για το πόθεν έσχες, ώστε να δημοσιεύονται όλα τα στοιχεία των δανείων που λαμβάνουν πολιτικά πρόσωπα, όπως όροι χορήγησης. Υποστήριξε επίσης την κατάργηση της ασυλίας των τραπεζικών στελεχών.
Και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωναν ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Γάζα.
Η επίθεση Μητσοτάκη στο ΠΑΣΟΚ και οι αιχμές για τον Ανδρέα Παπανδρέου
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο για την επιλογή διοικήσεων σε φορείς του δημοσίου.
Προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι παραδέχθηκε πως όλες οι κυβερνήσεις, δηλαδή προφανώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, υπέπεσαν στο “αμάρτημα” του διορισμού σε νοσοκομεία κομματικών φίλων. Ενώ ανακοίνωσε πως οι απολαβές των διοικητών δημόσιων οργανισμών πανελλαδικής εμβέλειας και νοσοκομείων θα αυξηθούν και θα εξισωθούν με το μισθό Γενικών Γραμματέων του δημοσίου.
Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, με αιχμές και για την πολιτική του ιδρυτή του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου στο Παλαιστινιακό.
“Αλήθεια, κ. Ανδρουλάκη, ήρθατε και μας είπατε για την μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ. Και αναφερθήκατε στις εποχές του Ανδρέα Παπανδρέου και του Yasser Arafat, δεκαετία ’80, ισχυριζόμενος τι; Ότι ήταν ισορροπημένες οι σχέσεις της χώρας τότε με την ευρύτερη γειτονιά μας;
Διότι θέλω να σας θυμίσω -γιατί δεν τα θυμάστε μάλλον καλά- ότι επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα η οποία δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ. Και αυτό εσείς έρχεστε και ισχυρίζεστε τώρα κάνοντας αναφορά σε εκείνη την περίοδο, ότι ήταν ισορροπημένη πολιτική. Ή δεν τα ξέρετε, λοιπόν, οπότε καλά θα κάνετε να ενημερωθείτε και να διαβάσετε λίγο περισσότερο για την ιστορία του κόμματός σας ή πολύ απλά είστε εκτός θέματος κάνοντας αυτή τη συγκεκριμένη αναφορά”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
“Προσέξτε, δεν αναφέρθηκα σε άλλους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ που τήρησαν μια πιο ισορροπημένη στάση. Το κράτος του Ισραήλ αναγνωρίστηκε με απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Απρίλιο του 1990 και ήμασταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ”, πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ότι ο ίδιος ήταν από τους ελάχιστους πρωθυπουργούς που βρέθηκαν και στο Κάιρο και στο Ισραήλ τις προηγούμενες ημέρες. Ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν άλλαξε τη θέση της περί της ανάγκης επίλυσης, πολιτικής επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος στη λογική των δύο κρατών.
“Συνεργαζόμαστε με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και με άλλες χώρες για να δούμε πώς μπορούμε να αποστείλουμε ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να εξασφαλίσουμε ότι αυτή θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη το συντομότερο δυνατόν”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ενώ υπερασπίστηκε την απόφαση για αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ λέγοντας:
“Και ναι, δεν υπερψηφίσαμε ένα ψήφισμα το οποίο, κατά την άποψή μας, δεν ήταν ισορροπημένο. Αυτή είναι η άποψη της χώρας και δεν ήμασταν μόνοι. Η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών θεώρησαν το ίδιο”.