Αναζητείται λύση για να μην απολυθούν 1.000 άτομα από τις ΚΟΜΥ – Η γκάφα του ΕΟΔΥ

Διαβάζεται σε 3'
Covid test από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ
Covid test από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ Eurokiniss

Ο ΕΟΔΥ ξεκαθαρίζει ότι οι ΚΟΜΥ θα σταματήσουν να λειτουργούν, όμως υπάρχει πρόθεση για αναζήτηση λύσης για τους εργαζομένους. Ωστόσο, κάνει λόγο και για επίσημη λήξη της πανδημίας από τον ΠΟΥ, κάτι το οποίο δεν ισχύει.

Την πρόθεσή του να μην απολυθούν με τη λήξη της σύμβασής τους οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ που εργάζονται στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, αλλά να απορροφηθούν σε άλλες δομές υγείας, εξέφρασαν σήμερα ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, το πρόγραμμα των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) ξεκίνησε το 2020 και αφορά σε δράσεις στο πλαίσιο της διαχείρισης της COVID και προσέφερε σημαντικό έργο στην αντιμετώπισή της σε όλη την επικράτεια.

«Το έργο χρηματοδοτήθηκε από Ευρωπαϊκούς πόρους και έλαβε στη διάρκειά του, συνολικά 5 παρατάσεις και σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, με δεδομένη και την επίσημη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) λήξης της πανδημίας, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30.11.23», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Υγείας και στην οποία συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Χατζηχριστοδούλου, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΔΥ κ. Ορφανός και οι εκπρόσωποι του συλλόγου εργαζομένων στο πρόγραμμα των ΚΟΜΥ, εκφράστηκε η πρόθεση για αναζήτηση λύσης με πρόγραμμα-γέφυρα διάρκειας τριών μηνών, προκειμένου να υπάρχει απαραίτητος χρόνος ώστε να αναπτυχθούν από κοινού με τον Σύλλογο εργαζομένων των ΚΟΜΥ, οι λύσεις αξιοποίησής τους στις δομές υγείας.

«Ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζουν την προσφορά των εργαζομένων στις ΚΟΜΥ για την αντιμετώπιση της Πανδημίας και αναζητούν τη βέλτιστη λύση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή του ΕΟΔΥ.

Η γκάφα του ΕΟΔΥ για τη λήξη της πανδημίας

Διευκρινίζεται ότι ούτε στις 5 Μαΐου, ούτε στις 12 Ιουνίου ο ΠΟΥ ανακοίνωσε λήξη της πανδημίας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, αλλά έκανε ανακοινώσεις που αναφέρουν ότι ο κορονοϊός «δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια έκτακτη ανάγκη» και ήρε το ύψιστο επίπεδο υγειονομικού συναγερμού.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που αναφέρει τη λήξη της πανδημίας από τον ΠΟΥ

Μάλιστα, στην τελευταία του ανακοίνωση στις 12 Ιουνίου ο ΠΟΥ, αναφέρει ότι με τη λήξη της διεθνούς κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία, ο ΠΟΥ εγκαινιάζει το μεταβατικό του σχέδιο για την COVID-19.

Παρόλο που η COVID-19 δεν ορίζεται πλέον ως έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC), εξακολουθεί να επιβαρύνει σημαντικά την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Με την πανδημία να διανύει πλέον τον τέταρτο χρόνο της, είναι σαφές ότι ο ιός είναι πιθανό να μείνει μαζί μας για πολλά χρόνια – αν όχι για πάντα. Ανταποκρινόμενος στην τρέχουσα κατάσταση και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ο ΠΟΥ δρομολογεί το σχέδιο μετάβασης για την COVID-19», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

«Ενώ η διεθνής κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία μπορεί να έχει λήξει, η πανδημία σίγουρα δεν έχει λήξει», τονίζει στην ίδια ανακοίνωση ο Δρ Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ.

Πρόγραμμα Philos

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα Philos και τη μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι κατόπιν συνεργασίας των υπηρεσιών και της Διοίκησης του ΕΟΔΥ,  με τα υπουργεία Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, ευοδώθηκαν οι επίμονες προσπάθειές μας έτσι ώστε να καταβληθεί η μισθοδοσία του προηγούμενου μήνα του προσωπικού του Προγράμματος Philos στις 9 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι η καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας, οφειλόταν στις διαδικασίες για την παράταση του προγράμματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα