ΟΗΕ: Οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν “σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας”

Διαβάζεται σε 1'
ΟΗΕ: Οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν “σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας”
Τραυματισμένο κορίτσι σε νοσοκομείο AP Photo Hatem Moussa

Δραματικές παραμένουν οι προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα, με θύματα τους Παλαιστίνιους. Ο οργανισμός αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν “σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας”.

Η κατάσταση στη Γάζα έχει φτάσει σε καταστροφικό σημείο. Αυτό διαπιστώνει ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε για τους Παλαιστίνιους ότι αντιμετωπίζουν “σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας”.

Το νερό είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη ζωή και δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας αγωνίζονται να βρουν πόσιμο νερό.

Όλα τα μέρη πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απαιτείται άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια φτάνει σε όσους τη χρειάζονται. Η κατάπαυση του πυρός σημαίνει επίσης ότι μπορούν να ανοίξουν κανάλια επικοινωνίας για να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων.

Επιπλέον, τονίζουν ότι το ανθρωπιστικό και ιατρικό προσωπικό, αλλά και οι εγκαταστάσεις προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο. Τα κράτη έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την προστασία τους σε περιόδους πολέμου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έχει επανειλημμένα πει ότι το Ισραήλ και οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες πρέπει να έχουν κατά νου ότι ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες.

Ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα έχει υπομείνει δεκαετίες κακουχιών και στερήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα