Ντόναλντ Τραμπ Jr: Το αδιανόητο αίτημά του προς τον σκιτσογράφο της δίκης των Τραμπ

Διαβάζεται σε 4'
Ντόναλντ Τραμπ Jr: Το αδιανόητο αίτημά του προς τον σκιτσογράφο της δίκης των Τραμπ
O Nτόναλντ Τραμπ Jr δεν φαίνεται να νιώθει κάποιο άγχος για την έκβαση της δίκης που τον αφορά. AP Photo Seth Wenig

Ο Nτόναλντ Τραμπ Jr πλησίασε με ένα… ιδιαίτερο αίτημα τον σκιτσογράφο της δίκης που θα κρίνει το μέλλον του, καθώς και το αν θα πληρώσει τελικά πρόστιμο 250 εκ. δολαρίων.

O Έρικ και ο Ντόναλντ Τζούνιορ, οι μεγαλύτεροι γιοι του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έγιναν τα πρώτα μέλη της οικογένειας που κατέθεσαν στη δίκη, η οποία απειλεί με λουκέτο την κτηματομεσιτική επιχείρηση της φαμίλιας.

Είναι το ‘στέμμα’ του Οργανισμού Τραμπ.

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης κατηγορεί τα αδέλφια, τον πατέρα τους και την εταιρία για εξαπάτηση τραπεζών και ασφαλιστών. Για την ακρίβεια, ότι ‘πείραζαν’ (με υπερεκτιμήσεις) τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου για να λάβουν ευνοϊκά δάνεια και άλλα οφέλη.

Δικαστής έχει κρίνει πως οι Τραμπ είχαν όντως χειραγωγήσει με δόλο οικονομικά έγγραφα που εστάλησαν σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.

Η τρέχουσα δίκη θα καθορίσει ποιες συνέπειες μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Εάν κριθούν ένοχοι, ενδέχεται να πληρώσουν πρόστιμο 250 εκατομμυρίων δολαρίων και να τους αφαιρεθούν οι άδειες άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη Νέα Υόρκη. Δηλαδή, δεν θα μπορούν να παίρνουν μέρος στην όποια λειτουργία της όποιας επιχείρησης του ‘μεγάλου μήλου’.

Υπάρχει δηλαδή, ένα σοβαρό διακύβευμα.

Παρ’ όλα αυτά, σε διάλειμμα της κατάθεσης του, ο Ντόναλντ Τζούνιορ πλησίασε τον άνθρωπο που κάνει τα σκίτσα των πρωταγωνιστών της δίκης (όπου δεν επιτρέπονται κάμερες) για το Reuters, για να του πει “κάνε με να δείχνω σέξι”. Όπως δήλωσε ο εν λόγω καλλιτέχνης “μου ζήτησε να δημιουργήσω πορτραίτο που να μπορεί να τον κάνει περισσότερο ελκυστικό”.

Σχολίασε και ότι άλλος σκιτσογράφος είχε κάνει τον Σαμ Μπάνκμαν Φριντ (καταδικάστηκε ως ένοχος για μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία των ΗΠΑ) να μοιάζει με σούπερ σταρ».

O Έρικ Τραμπ, σε διάλειμμα της δίκης της οικογενείας του για εξαπάτηση τραπεζών και ασφαλιστών. AP Photo Seth Wenig

Δεν ήξεραν, δεν ρώτησαν ποτέ

Ο Έρικ, ο οποίος διευθύνει τον Οργανισμό Τραμπ αναγνώρισε τον κεντρικό του ρόλο στην εταιρία, αλλά αρνήθηκε την άμεση ανάμειξη με τα επίμαχα έγγραφα. To αυτό υποστήριξε και ο πρωτότοκος της οικογενείας, Ντόναλντ Τραμπ Jr.

Αμφότεροι επισήμαναν πως εμπιστεύονταν τους λογιστές τους.

Στοιχεία ωστόσο, που κατέθεσε η εισαγγελία υποδηλώνουν ότι είχαν γνώση των εγγράφων που δικαστής έκρινε ότι «περιέχουν ξεκάθαρα δόλιες εκτιμήσεις».

Κατά την κατάθεση του Τζούνιορ, η εισαγγελέας Colleen Faherty παρουσίασε διάφορα αποδεικτικά στοιχεία της πλήρους επίγνωσης όσων συμβαίνουν στον Οργανισμό Τραμπ από τα αδέλφια.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ EMAIL ΤΟΥ FORBES

Μεταξύ τους ήταν και email που έστειλε το Forbes στον πρώτο γιο του Ντόναλντ Τραμπ, για να του ζητήσει να τσεκάρει τα οικονομικά του στοιχεία πριν τη δημοσίευση της λίστας με τους πλουσιότερους.

Ο πατέρας τους τσακώνεται επί δεκαετίες με το έντυπο, για τις εκτιμήσεις του πλούτου του. Τον περασμένο μήνα απαίτησε τη συγγνώμη των εκδοτών, που τον είχαν εξαφανίσει από τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Στο email που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, το Forbes επεσήμανε ότι ο Οργανισμός Τραμπ είχε πει στο περιοδικό ότι το τρίκλινο διαμέρισμα του Τραμπ στον Πύργο Τραμπ ήταν περίπου 33.000 τετραγωνικά πόδια (3065 τετραγωνικά μέτρα), με τα έγγραφα να δείχνουν ότι ήταν μικρότερο των 11.000 τετραγωνικών ποδιών (1021 τ.μ.).

«Αυτή ήταν μια πυραμίδα εξαπάτησης που χτίστηκε από τον κατηγορούμενο πάνω σε ψέματα και ψεύτικες υποσχέσεις, όλα για να πάρει χρήματα, και τελικά κατέρρευσε, αφήνοντας αμέτρητα θύματα στο πέρασμά της», τόνισε ο εισαγγελέας.

Οι ένορκοι χρειάστηκαν λιγότερες από πέντε ώρες για να τον κρίνουν ένοχο για όλες τις κατηγορίες (δυο για απάτη μέσω εμβάσματος, τέσσερις κατηγορίες για συνωμοσία για απάτη και μία για συνωμοσία διάπραξης ξεπλύματος μαύρου χρήματος).

Μπορεί να καταδικαστεί σε δεκαετίες φυλάκισης. Η ποινή θα ανακοινωθεί στις 28/3.

Ο δικηγόρος του ενημέρωσε πως θα κάνει έφεση, λέγοντας πως «διατηρεί την αθωότητά του και θα συνεχίσει να πολεμά σθεναρά τις κατηγορίες εναντίον του».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα