Μπλίνκεν: Έχει σημασία το πώς αμύνεται το Ισραήλ
Διαβάζεται σε 4'Ο Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, τόνισε όμως ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για την προστασία “των αμάχων που βρίσκονται στα διασταυρούμενα πυρά της Χαμάς”.
- 03 Νοεμβρίου 2023 14:45
Πιέσεις για την προστασία και έξοδο περισσότερων ξένων από τη Λωρίδα της Γάζας, για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα και τη σημασία της προστασίας των αμάχων άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στις συναντήσεις που είχε ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους, στο δεύτερο ταξίδι του στο Ισραήλ σε διάστημα ενός μηνός.
Ο Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για την προστασία “των αμάχων που βρίσκονται στα διασταυρούμενα πυρά της Χαμάς“.
“Στεκόμαστε σθεναρά στο πλευρό του Ισραήλ… έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να διασφαλίσει ότι τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθούν ποτέ”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Είπε ότι, ταυτόχρονα, “το πώς το Ισραήλ το κάνει αυτό έχει σημασία” και ότι είναι σημαντικό να γίνουν τα πάντα για την προστασία των αμάχων “που βρίσκονται στα διασταυρούμενα πυρά της Χαμάς”.
Παράλληλα, επανέλαβε πως η βοήθεια πρέπει να φτάσει σε όσους τη χρειάζονται στη Γάζα, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να εργαστούν από κοινού γι’ αυτό.
“Σκεφτόμαστε κάθε στιγμή τους ομήρους μας”
Στις δηλώσεις του ο Μπλίνκεν ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους ομήρους που κρατούνται από τους μαχητές της Χαμάς.
“Τόσοι πολλοί, Ισραηλινοί, Αμερικανοί και υπήκοοι άλλων χωρών- και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους φέρουμε πίσω με ασφάλεια για να είναι με τις οικογένειές τους και τους αγαπημένους τους”, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.
Ο Μπλίνκεν βρίσκεται στην περιοχή για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να εξισορροπήσει την υποστήριξη στο Ισραήλ για τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς με τις προσπάθειες να μειωθεί ο αντίκτυπος του πολέμου στους αμάχους.
Πριν από τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, ο Μπλίνκεν επανέλαβε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα “να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτή η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν θα συμβεί ποτέ ξανά”.
Ο Χέρτσογκ δήλωσε πως το Ισραήλ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να ειδοποιεί τους κατοίκους για τα αεροπορικά πλήγματα, κρατώντας ένα από τα φέιγ βολάν που, όπως είπε, έριξε το Ισραήλ και έλεγε στους κατοίκους να φύγουν από τη βόρεια Γάζα.
“Τα καταφύγια στη βόρεια Γάζα και στην περιοχή της Γάζας δεν είναι ασφαλή“, γράφει το φυλλάδιο. “Η Χαμάς και οι τρομοκρατικές οργανώσεις δρουν μέσα από τα καταφύγια, τα νοσοκομεία και τα σχολεία αυτής της περιοχής. Ως εκ τούτου, η παρουσία σας σε αυτό δεν είναι ασφαλής!”
Οικογένειες ορισμένων από τους περισσότερους από 240 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατιωτικό συγκρότημα κτιρίων στο Τελ Αβίβ όπου ο Μπλίνκεν συναντούσε τους ηγέτες του Ισραήλ.
Ζήτησαν να μην υπάρξει κατάπαυση του πυρός μέχρι η Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους.
Η Ουάισνγκτον απέρριψε εκκλήσεις αραβικών και αρκετών άλλων χωρών για πλήρη κατάπαυση του πυρός, θέλει όμως περισσότερες προσωρινές και τοπικές παύσεις στις μάχες ώστε να φθάσει η βοήθεια μέσα στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και οι όμηροι να βγουν από εκεί.
Πάνω από 10.000 νεκροί και από τις δύο πλευρές
Το Ισραήλ λέει πως η Χαμάς σκότωσε 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και συνέλαβε περισσότερους από 240 ομήρους στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, την πιο αιματηρή ημέρα στην ιστορία του εβραϊκού κράτους.
Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας λένε πως τουλάχιστον 9.061 άνθρωποι -πολλοί από τους οποίους γυναίκες και παιδιά- έχουν σκοτωθεί αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του σ’ αυτό τον θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων σε αντίποινα.