Σε συναγερμό το Ισραήλ για τη Χεζμπολάχ

Διαβάζεται σε 5'
Σε συναγερμό το Ισραήλ για τη Χεζμπολάχ
Ισραηλινός στρατός AP Photo Ariel Schalit

Την πρώτη του δημόσια ομιλία μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς αναμένεται να πραγματοποιήσει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού τον ισραηλινό στρατό. Τα σενάρια για τη γραμμή που θα ακολουθήσει.

Σε «πολύ υψηλό συναγερμό» κατά μήκος των βόρειων συνόρων της χώρας με τον Λίβανο, καθώς και ότι «θα ανταποκριθεί σε κάθε γεγονός» στα σύνορα, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται ο στρατός του Ισραήλ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται, ενώ έχει γίνει γνωστό πως μεγάλη ομιλία –η πρώτη μετά το ξέσπασμα του πολέμου– του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγίντ Χασάν Νασράλα, πραγματοποιείται αυτή την ώρα.

Η ομιλία είναι πιθανό να υποδείξει τις επόμενες κινήσεις της οργάνωσης, καθώς οι μαχητές της και ο ισραηλινός στρατός εμπλέκονται σε σειρά επιθέσεων στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ. Αυτό έχει προκαλέσει φόβους για τη δημιουργία ακόμη ενός μετώπου στη σύγκρουση.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η βία έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

Αλλεπάλληλες, αλλά περιορισμένες, συγκρούσεις

Από τότε που η Χαμάς πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, ο Λίβανος βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα, παρακολουθώντας στενά τη Χεζμπολάχ.

Η οργάνωση έχει εντείνει τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ, το οποίο ανταποδίδει. Αλλά και οι δύο πλευρές έχουν προφανώς λάβει μέτρα για να αποφύγουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση και τα περισσότερα πλήγματα έχουν περιοριστεί στη συνοριακή περιοχή.

Αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε να αλλάξει.

Το Ισραήλ προωθεί τη χερσαία εισβολή του στη Γάζα, με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς, ενώ ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στην περιοχή έχει ξεπεράσει τις 9.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

Η Χαμάς, εν τω μεταξύ, έχει επανειλημμένα καλέσει τους συμμάχους της να πάρουν μέρος στη μάχη και πολλοί αναρωτιούνται αν η Χεζμπολάχ θα ανταποκριθεί σε αυτές τις εκκλήσεις.

Γρίφος η ομιλία Νασράλα

Η Χεζμπολάχ – η οποία, όπως και η Χαμάς, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλους – είναι η μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στο Λίβανο. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις της έχουν αντίκτυπο πολύ πέρα από τη βάση υποστήριξής της, και πολλοί περιμένουν με αγωνία την ομιλία του Νασράλα – οπαδοί και εχθροί.

Το πού βρίσκεται ο ίδιος, όπως πάντα, παραμένει ένα μυστήριο.

Η ομιλία του θα μεταδοθεί δημόσια σε όλη τη χώρα και παρουσιάζεται από τη Χεζμπολάχ ως μια σημαντική στιγμή. Σημειώνεται πως λίγες ημέρες νωρίτερα κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο βίντεο μικρής διάρκειας με τον Νασράλα, τροφοδοτώντας τις φήμες για μια μεγάλη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το BBC, η σημερινή θα μπορούσε να είναι μία πύρινη ομιλία για να ρίξει λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια αυτής, είναι πιθανό να θέσει κόκκινες γραμμές για το Ισραήλ, προειδοποιώντας την κυβέρνηση Νετανιάχου να προσέχει.

Ωστόσο, αυτό που φοβούνται περισσότερο οι Ισραηλινοί είναι ότι θα μπορούσε να πει «μόλις πατήσαμε το κουμπί και οι πύραυλοι κατευθύνονται προς το μέρος σας».

Χεζμπολάχ
Χεζμπολάχ AP

Στόχος για τη Χεζμπολάχ η «καταστροφή του Ισραήλ»

Πολλοί στο Λίβανο θυμούνται ακόμη τον καταστροφικό πολύμηνο πόλεμο που διεξήγαγε η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ το 2006 και ανησυχούν ότι η ομάδα μπορεί να παρασύρει τη χώρα σε μια νέα σύγκρουση.

Ένας από τους στόχους της Χεζμπολάχ είναι η καταστροφή του Ισραήλ. Η οργάνωση διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο που περιλαμβάνει κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας που μπορούν να πλήξουν το ισραηλινό έδαφος, καθώς και δεκάδες χιλιάδες καλά εκπαιδευμένους, σκληροτράχηλους μαχητές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει υποσχεθεί μια απάντηση «αφάνταστου» μεγέθους, εάν η Χεζμπολάχ ανοίξει δεύτερο μέτωπο στη σύγκρουση. Και οι ΗΠΑ, οι οποίες φέρεται να προέτρεψαν το Ισραήλ να μην εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας, έστειλαν δύο αεροπλανοφόρα στην ανατολική Μεσόγειο για να αποτρέψουν την εξάπλωση της σύγκρουσης.

Ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας θα ήταν καταστροφικός για τον Λίβανο, εξ ου και δεν υπάρχει μεγάλη δημόσια υποστήριξη για ένα τέτοιο σενάριο.

Ένα άλλο σενάριο -ίσως το πιο πιθανό, λένε ορισμένοι παρατηρητές- είναι η αύξηση των επιθέσεων της οργάνωσης, απαντώντας επί της ουσίας στις εκκλήσεις της Χαμάς.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποιεί, τόσο δημόσια όσο και μέσω παρασκηνιακών επαφών, το Ιράν να μην κλιμακώσει την ένταση. Το Ιράν υποστηρίζει τον λεγόμενο Άξονα της Αντίστασης, μια συμμαχία που περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ -τη σημαντικότερη δύναμή του- καθώς και πολιτοφυλακές στο Ιράκ, τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τους Χούτι στην Υεμένη και τη Χαμάς.

Δεν είναι σαφές πόση άμεση επιρροή έχει η Τεχεράνη στις ομάδες αυτές, αλλά είναι απίθανο να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις χωρίς την έγκριση του Ιράν.

Την Κυριακή, ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραΐσι, δήλωσε ότι τα «εγκλήματα του Ισραήλ έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές, γεγονός που μπορεί να αναγκάσει όλους να αναλάβουν δράση». Η Ουάσινγκτον, πρόσθεσε, «μάς ζητά να μην κάνουμε τίποτα, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ».

Μια πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ είπε στο BBC, υπό τον όρο της ανωνυμίας, την περασμένη εβδομάδα ότι ο Νασράλα -ο οποίος είναι γνωστός για τις οργισμένες αντι-ισραηλινές και αντιαμερικανικές ομιλίες του- παρακολουθούσε στενά την κατάσταση και παρέμενε σε συνεχή επαφή με τη στρατιωτική ηγεσία της ομάδας, παρά τη δημόσια σιωπή του.

«Η Χεζμπολάχ παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις» τόνιζε με νόημα, επισημαίνοντας ότι «κάνει συνεχώς υπολογισμούς» για το επόμενο βήμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα