Ποια είναι η Χεζμπολάχ και γιατί προκαλεί συναγερμό σε Ισραήλ και ΗΠΑ
Διαβάζεται σε 5'Νέα διάσταση παίρνει ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μετά το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ. Ποια είναι η ιστορία της οργάνωσης και ο ρόλος της στη Μέση Ανατολή.
- 03 Νοεμβρίου 2023 17:14
Στραμμένα πάνω στη Χεζμπολάχ είναι όλα τα βλέμματα από την Παρασκευή (3/11) μετά την απόφαση του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, να πραγματοποιήσει μια από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του και να εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Μεταξύ άλλων ισχυρίζεται ότι η Χαμάς έδρασε μόνη της στην επίθεση της 7ης Οκτώβρη, ενώ παράλληλα ρίχνει την ευθύνη για τους αμάχους που έχουν πέσει θύματα του πολέμου στο Ισραήλ. Εξαπολύει, δε, απειλές κατά των ΗΠΑ διαμηνύοντας ότι η οργάνωσή του είναι «καλά προετοιμασμένη» να αντιμετωπίσει τα πολεμικά πλοία που έχουν μεταφερθεί στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Χεζμπολάχ είναι μια οργάνωση που παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, με την ομιλία του Νασράλα να προκαλεί κόκκινο συναγερμό σε ΗΠΑ και Ισραήλ, η προσοχή του οποίου είναι στραμμένη στα σύνορα με τον Λίβανο υπό τον φόβο νέων επιθέσεων.
Άλλωστε, Χεζμπολάχ και Ισραήλ έχουν βρεθεί ξανά σε πόλεμο μεταξύ τους το – όχι και τόσο μακρινό – 2006, σε μια σύρραξη που άφησε πίσω της περισσότερους από 1.200 νεκρούς αμάχους, ενώ η ιστορία της και η ισχυρή διασύνδεσή της με το Ιράν αποτελούν σημαντική διάσταση για την τροπή που θα πάρει η ανάφλεξη που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή.
Η Χεζμπολάχ και ο ρόλος της στην περιοχή
Η Χεζμπολάχ είναι μια σιιτική μουσουλμανική οργάνωση που έχει τόσο πολιτική επιρροή όσο και τον έλεγχο της ισχυρότερης ένοπλης δύναμης στον Λίβανο.
Το κίνημα ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από την πιο κυρίαρχη σιιτική δύναμη της περιοχής, το Ιράν, για να αντιταχθεί στο Ισραήλ, οι δυνάμεις του οποίου είχαν καταλάβει τον νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας.
Η Χεζμπολάχ συμμετέχει στις εθνικές εκλογές από το 1992 και έχει πλέον σημαντική πολιτική παρουσία.
Η ένοπλη πτέρυγά της πραγματοποίησε μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων εναντίον ισραηλινών και αμερικανικών δυνάμεων στο Λίβανο, και όταν το Ισραήλ αποσύρθηκε από το Λίβανο το 2000, η Χεζμπολάχ ήταν αυτή που πήρε τα εύσημα για την απώθησή τους.
Έκτοτε, η Χεζμπολάχ διατηρεί χιλιάδες μαχητές και ένα τεράστιο πυραυλικό οπλοστάσιο στο νότιο Λίβανο και συνεχίζει να αντιτίθεται στην παρουσία του Ισραήλ στις αμφισβητούμενες περιοχές στα σύνορα.
Έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από δυτικά κράτη, το Ισραήλ, τις αραβικές χώρες του Κόλπου και τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Το 2006 ξέσπασε ένας καταστροφικός πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, όταν η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε μια θανατηφόρα διασυνοριακή επιδρομή. Τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στο νότιο Λίβανο για να “εξαλείψουν” την απειλή από τη Χεζμπολάχ.
Ο πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν οι λιβανέζικες υποδομές και να πέσουν νεκροί περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι στη χώρα, κυρίως αμάχων. Στην ισραηλινή πλευρά 160 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους στρατιωτικοί.
Η Χεζμπολάχ κατάφερε να επιζήσει από τον πόλεμο και έκτοτε αύξησε τον αριθμό των μαχητών της και απέκτησε νέα και καλύτερα όπλα. Από τότε ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, εμφανίζεται σπάνια δημοσίως. Η τελευταία του εμφάνιση έγινε τον Οκτώβριο του 2016.
Από τότε που η Χαμάς πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, ο Λίβανος βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα, παρακολουθώντας στενά τη Χεζμπολάχ.
Η οργάνωση έχει εντείνει τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ, το οποίο ανταποδίδει. Αλλά και οι δύο πλευρές έχουν προφανώς λάβει μέτρα για να αποφύγουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση και τα περισσότερα πλήγματα έχουν περιοριστεί στη συνοριακή περιοχή. Αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.
Πάντως, ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ θα ήταν καταστροφικός για τον Λίβανο, εξ ου και δεν υπάρχει μεγάλη δημόσια υποστήριξη για ένα τέτοιο σενάριο, ενώ είναι ένα σενάριο που θέλουν να αποφύγουν και οι ΗΠΑ, δεδομένης της στήριξης του Ιράν στη Χεζμπολάχ. Σημειώνεται πως το Ιράν υποστηρίζει τον λεγόμενο Άξονα της Αντίστασης, μια συμμαχία που περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ -τη σημαντικότερη δύναμή του- καθώς και πολιτοφυλακές στο Ιράκ, τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τους Χούτι στην Υεμένη και τη Χαμάς.
Ποιος είναι ο Χασάν Νασράλα
Ο Χασάν Νασράλα, από την πλευρά του, είναι ένας σιίτης κληρικός που ηγείται της Χεζμπολάχ από το 1992, και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της οργάνωσης σε πολιτική -αλλά και στρατιωτική- δύναμη.
Έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν και τον ανώτατο ηγέτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, οι οποίοι χρονολογούνται από το 1981, όταν, σύμφωνα με το BBC, ο πρώτος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, τον διόρισε προσωπικό του αντιπρόσωπο στο Λίβανο.
Ο Νασράλα δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως εδώ και χρόνια, μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως κίνηση φόβου δολοφονίας του από το Ισραήλ. Ωστόσο, παραμένει δημοφιλής και εμπνέει τον σεβασμό των ανθρώπων της Χεζμπολάχ και εκφωνεί τηλεοπτικές ομιλίες κάθε εβδομάδα.